Dík, napsal jsi to za mě, už se mi ani nechce reagovat. Kromě toho Norsko/Barnevernet bývá leckdy uváděné naopak jako příklad nesvobody, tak nevím.
Kámoš žil v Norsku a utekl. Už to nedával. Barnevernet je peklo.
Ve Švajcu jsem byl asi 2 roky, ale nedokážu posoudit, nežil jsem tam jakoby život občana, takže jsem se o politiku nezajímal. Ale byli tam fajn lidi, nejlepší pařby, co jsem zažil…ale lidi dost volají policajty.
Stačí, že někde večer stojíš, sedíš - někomu z okna se to nelíbí a volá.
Paradoxem je, že ti ještě zamává, a je friendly, a za 5 minut a za pár minut tam přijedou policajti. Tohle se stalo několikrát.
Švýcarsko je krásná země, ale z našeho pohledu v něčem zvláštní. Kamarádka tam jezdila za švagrovou a říkala, že třeba nesmíš vyklepat z okna prachovku - musíš do pytlíčku . Jinak přesně, někdo je ochotný kvůli tomu zavolat policii. Ale taky tam mají pořádek, to jo. Vždycky je něco za něco.
Preventivne za usi :), ale zase tam maji zrejme poradek a bezpeci, tezko vybrat, na ukor full zabavy.
U nás ti lidi řeknou vypadni nebo zavolám policajty… nebo to prostě jdou trochu řešit, ale tam se usmívaj ještě ti mávaj a bum.
Ale jinak to bylo super 2. nejlepší země, kde jsme byl/žil.
My jsme měli v Ženevě průvodkyni a dostalo mě, že když jsme chtěli jet tramvají a na zastávce nefungoval automat na jízdenky, tak jsme normálně nastoupili a ona to šla oznámit řidiči - jejich automat nefungoval, jejich problém, úplně jednoduché (s tím, že si koupíme jízdenky na další stanici). Mně se tam líbilo strašně moc, ale takových zájemců o pobyt by bylo…
v prahe si v tom za 1000ku hahahah, ich nezaujima ani ked mas vybity telefon, v ktorom mas litacku (stalo sa mi to)
Listek koupis i u ridice, aspon v Praze.
To je ten rozdíl v celkovém přístupu ke všemu z obou stran. Nechci si to tam idealizovat, ale u nás se pořád hodně lidí snaží něco ošidit a zneužít a na druhé straně je pak obecná podezíravost a nedůvěra. Těžko říct, jestli se to někdy změní .
Neco oyebat je narodni sport, to se nezmeni.
v tramvaji a metre tazko, autobusom sa snazim vyhybat, tam je to jasne
Ale myslím, že to je divný.
Pokud prokážeš, že jsi měla platnou jízdenku, tak by měla pokuta buďto odpadnout nebo by měla být naprosto minimální. Ale podle mě není žádná.
zmeni ked das ludom vsetko zadarmo sa strati ten punc skodoradosti z ukradnuteho
Kdyz uz, tak jedu vyhradne busem, nesnasim metro, v tramvaji nevim, ale da se prece platit i beznou platebni kartou.
Kdyby si jezdil šalinou, tak takové problémy neřešíš
Tam se nemusi?
nejake zmluvy s EU maju ale nemusia si dat nadiktovat, vsetko co schvalia blazni v Bruseli. Takze daleko vacsi manevrovaci postoj.
Vo Svajciarsku je system tak nastaveny, ze ludi uci spravat sa podla pravidiel. V nasich koncinach je system tak nastaveny, aby vyberal prachy na pokutach.
Ak si zo Zenevy “spadla na zadok” tak zo zbytku krajiny by si sa citila ako Alica v krajine zazrakov (som zaujaty, Zeneva je podla mna najskaredsi kanton zo vsetkych )
Naj paradox vo Svajci je ich strach z vojny, pritom su jeden obrovsky, nedobitny komplex pripraveny aj na koniec sveta
Všude je něco, ale mně se Ženeva fakt líbila a připadala mi “lidsky přívětivá”, nebo jak tomu říct. Bez nervozity. A docela se tam dalo krátce žít i finančně přijatelně (s využitím ubytování ve francouzském zahraničí ).