FIA vyhlásila vojnu šedým zónam: Takéto riešenia budú samovraždou | Magazín F1 - F1online.sk

Sezóna 2026 klope na dvere. S ňou sa dočkáme aj celkom nových pravidiel, ktoré so sebou vždy prinášajú zaujímavé polemiky o tom, čo je ešte pravidlami akceptovateľné a čo nie. FIA sa však rozhodla šedé zóny vykynožiť a vyhlásiť vojnu tímom, ktoré sa ich budú snažiť využiť.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/213802/fia-vyhlasila-vojnu-sedym-zonam-taketo-riesenia-budu-samovrazdou

a predsa sa s nimi poradili pred predstavenim von a pred nasadenim na auto a testy ci prvu VC

takze teraz si Tombazis s prepacenim se*ie do huby, pretoze na jednu stranu dava priklad Mercedes, ktory konal uplne spravne a podla toho, ako to aj do buducna FIA chce a na stranu druhu hovori, ze nie nie nie… toto je cela FIA v skratke, uplne diletanstvo

3 Likes

Aj mňa prekvapuje, že Tombazis vypichol práve DAS, čo je vlastne učebnicový príklad ako má tím komunikovať s nadriadeným orgánom. No tuším nás v F1 čaká búrlivý rok 2026.

5 Likes

Já jsem asi úplně blbej, ale co bylo nelegálního nebo v šedé zóně u bezbočnicového systému?

5 Likes

No to vis, v roce 2026 s tim prichazi po nejvice tragickych 4 letech historie vzdyt je to smesny, celou dobu meli otevrene okno na uplatky a ted budou trapne davat jako priklad zero pods :sneezing_face: staci vzpomenout na RB podlahovej sroubovak a jdu blejt, to tedy bylo divadlo.

Auto bez bocnic bol risk z akeho dôvodu ?
Nesplnili predpisy, boli mi pravidiel ?
Inak auto bez bocnic znamena aj ine - ze auta mozu byt podstatne kratsie, su to dlhe autobusy, kde sa vsetko poprace do uzkeho objemu, ked sa chce.
A ten objem je mozne vyrazne skratit.

5 Likes

Hoďte na něj síť dokud to jde.
Šedé zóny v F1 vždy byly a vždy budou. A nejedná se pouze o šedé zóny týmů, ale i jezdců a snad úplně nejvíce ze strany FIA, která si pravidla upravuje k obrazu svému každý závodní víkend.

2 Likes

Pro mě jsou šedé zóny podstatou, motorem a radostí veškerého mého životního úsilí.

Jsem si jistý, že to tak má každý činorodý, soutěživý a úspěšný jedinec.

Nějak mě to tady přestalo bavit.

3 Likes

Nerozumím, díra v pravidlech je přeci příležitost pro týmy :thinking: Chápu třeba oblasti kde to nechtějí vidět a více si na to posvítí a můžou i okamžitě měnit, ale ty oblasti by měli jasně definovat. Třeba právě něco ohledně flexibility která je zakázána obecně, no třeba DAS, to by okamžitě najednou zakazovat bylo podle mě dost nefér. A něco říci FIA dopředu, s tím se nese možný smrad až na půdu :smile:

1 Like

Není možné :smiley:.
Veličinu jako objem není možné zkrátit.
Páč je to nesmysl zcela v rozporu se soustavou SI.

Ale chápu, jak jsi to myslel.
Hodinu jsem s tím bojoval abych na to nereagoval…

Vůbec nerozumím, šedá zóna je legitimní řešení, na které pravidla nepamatují, ale není s nimi v rozporu a není tudíž zakázané. Pokud je v rozporu s pravidly, je to podvod a ne šedá zóna. To ať rovnou FIA navrhne auta sama a jsou pro všechny stejná.

3 Likes

Šedá zóna vznikne pouze tehdy, když FIA špatně nastaví pravidla, což je vždycky.

Šedá zóna přestane existovat, až lidi ztratí vlastní invenci. Snad se toho nedožiju…

4 Likes

Já doufám, že nikdo z nás se takového neštěstí nedožije po další dlouhé tisíciletí.

1 Like

Takze ak FIA vytvori dieru v pravidlach svojou neschopnostou a tymy budu vyvijat podla pravidiel a nahodou vyvinu nieco s vyzitim tej diery tak ich bude FIA penalizovat? Za pracovanie podla pravidiel?

Oni s nami konzultovali legálnosť tohto riešenia až po tom, čo ho vytvorili. Zariskovali,” podotkol Tombazis v súvislosti s Mercedesom a jeho systémom DAS.

Zvláštne, doteraz to interpretovali ako, že to nasadili až po odobrení a tuto pán Tombazis otvorene hovorí, že to už mali nasadené a potom ujo Wolff začal rozposielať mailíky

Tiež by ma dosť zaujímalo ako chce dať niečo “okamžite odstrániť” napríklad počas prvej VC z už tradičnej trojičky veľkých cien. Hlavne kým sa FIA rozhýbe a dospeje k nejakým záverom tak tie autá jazdia kľudne pol sezóny za hranou legálnosti

1 Like

s nastupom AI, raz dva

Nuž šedé zóny sú predsa vytvorené FIA, tým že nejednoznačne definovala pravidlá. Chápem, že FIA môže dodatočne pravidlá upresniť, ale otázkou je, či to môže urobiť s okamžitou platnosťou, alebo naopak, zas problémové riešenie nechať v platnosti polovicu sezóny a až potom zasiahnuť. Tak si počkajme na “KONZISTENTNÉ” rozhodnutia FIA, ako každý rok … :smiley:

1 Like

Už jste četli článek ve kterém píšou, že F1 má vzniknout konkurence?

Tam přejde Alonso na 2027 jako trojnásobný šampion F1 :muscle: