FIA sprísni procedúry parc fermé, jeden tím je podozrivý z podvádzania | Magazín F1 - F1online.sk

a to je samozrejme blbost. Nastav si auto ako chces na kvalifikaciu, obmedzenie je casove, ze mas hodinu a hotovo. V nedelu pred zavodom by mal byt dalsi hodinovy interval, nastav si auto na preteky ako chces. Tieto nezmyselne obmedzenia robia tento sport drahsim, lebo napr. treba auto vybalancovat na 3 rozne gumy. Keby bola jedna, tak je to lacnejsie aj pre pirelli aj pre teamy. A takychto blbosti tam je x, potom zrychlenie o pol sekundy stoji “20milionov dolarov”.

Nevšimol som si články o iných tímoch, ktoré by sa pohybovali takto na hranici parc fermé. Ak sa pohybujú na hranici, za hranicu to nemusia - a nemuseli - mať ďaleko.

Tvoja argumentácia voči môjmu fanúšikovstvu, hoci máš nick Jos Verstappen a posledné mesiace si na prášky z McLarenu (jednoznačne nie preto, že ohrozujú tvoj rozpadávajúci sa tím - irony off), je vrchol paradoxu. A tiež tvoja mentálna akrobacia je zaujímavá - podozrenie z porušenia parc fermé = Mclaren je “logicky najviac podozrivý, lebo sa zlepšuje” (už rok a pol, pre tých s krátkou pamäťou. Prosím ťa, ty kde si bol, keď sa preberala výroková logika? Korelácia a kauzalita sú pre teba niečo na úrovni kvantovej mechaniky. Viem, že pre fanatického fanúšika je ťažké priznať, že konkurenčný tím jednoducho robí lepšiu prácu, no fakty sú, že McLaren prekopal technické oddelenie, dotiahol Roba Marshalla, pod Stellom úplne zmenili koncept auta a momentálne lepšie rozumejú limitom pravidiel. Tak tu už prosím ťa prestaň robiť koaličného vyšetrovateľa pandémie.

6 Likes

Hej, lebo vlaňajšia sezóna vôbec nebola o tom, že tesné rozdiely z kvalde reálne nič neznamenali, lebo Red Bull vedel v pretekovom tempe urobiť na súperov pol minúty. To isté za starých pravidiel Mercedes. Ja fakt rozmýšľam, ako ďaleko siaha pamäť a znalosti priemerného človeka.

4 Likes

A loni RBR nebyl v Q "slabší " a v závodě dominantní?

2 Likes

V každom prípade, jedná sa o podozrenie. FIA žiadny relevantný dôkaz o zmene nastavení nemá.

@Triper vzrusujuce co?

2 Likes

zaujimalo by ma , ci si FIA porovnava dokumentaciu open source komponentov so skutocnym komponentom :thinking:

1 Like

Sám víš, že to kvůli týmům jako je Haas není.
Pokud tě to uklidní, tak to může být kdokoliv.

Nemusí to být RedBull.

Může to být třeba Ferrari.
Ti najednou z ničeho nic minimalizovali gapu mezi Q a RP. A vždycky to byl u nic velký rozdíl. Jako den a noc.

2 Likes

Moze to byt McLaren, ale kludne aj Mercedes, Alpine, alebo Haas. V F1 ide kazda stajna na limit svojich kapacit.

5 Likes

aj Williams sa posledne preteky celkom dvihol… moze to byt ktokolvek

na druhej strane ta vagna formulacia o jednom podozrivom a tajnostkarstvo moze vzbudit podozrenie, ze sa jedna o prominentnu stajnu pripadne stajnu v suboji o titul.

3 Likes

Ak je nejaky tim z takehoto niecoho podozrivy, tak je to urcite Red Bull…

1 Like

MCL se nabízí nejvíce… Letos šli hodně do šedé zóny, to už je i doloženo - nejprve přední křídlo, kde to prošlo, ale nebylo to bez diskusí, pak zadní, kde ohyb asi OK, ale “mini DRS” už bylo zamítnuto a pro další závody zakázáno - tohle už jsou fakta, ne spekulace. Přímo by to svádělo k tomu, že by tam mohli mít ještě něco dalšího, ten skok vpřed je popravdě docela podezřelý.
Ale taky to tak být nemusí, v úvahu připadá i Ferrari, kde taky některé přelivy mezi Q a závodem působí lehce divně, zrovna tak to může být i kdokoli jiný. V postatě to ani nemusí automaticky být někdo, kdo se hodně zlepšil, ono se skutečně nedá vyloučit ani že prostě měl zajímavý nápad někdo u některého slabšího týmu…
No něco mi říká, že tohle bude ještě do konce roku dobrý masakr a máme se na co těšit jak na trati, tak i v zákulisí :slight_smile:

Očividně začal být McL trnem v oku, protože se výkonnostně katapulotval na čelo, tyhle obvinění a hatování jsou směšný

1 Like

Vzdy sa najviac poluje na toho, kto je vpredu, alebo sa zazracne zlepsil. Preco by to v pripade McLarenu malo byt inak?

A mozno naozaj nasli Helmutov gombik, ktorym spomalovali Pereza :smiley:

6 Likes

Tak zazračne se propadl RBR a top 4 se tam teď relativně střídá, proto mi to přijde směšný :slightly_smiling_face:

1 Like

Uvidíme, co z toho bude, ale FIA má právo po každém závodě vybrat namátkou dvě auta a rozebrat je doslova do šroubku. Pokud by existovalo podobné zařízení, tak by ho museli objevit. Ale radši si počkám, já tomu nerozumím :woman_shrugging:.

Rozebrání do šroubku probíhá, ale je spoustu mechanismů skrze aero efekty, které FIA může přehlídnout. Statické testy a rozbor do šroubku ve sportu, kde se pracuje s aero mi přijde, jako jít do technologické války s pazourkem, když soupeř má AI

1 Like

Jestli se bavíme o něčem, co může FIA přehlédnout, tak se ovšem nebavíme o nějaké záhadě, ale o špatné práci při kontrole. Nicméně přít se o to nebudu, to může být zrovna tak skandál jako vyšumění do ztracena.

1 Like

A kto sa pohyboval na hranici parc ferme? Lebo RB to evidentne nebol podla clanku, ktory si sam prilozil a chcel si nim dokazat opak. Vymena komponentov v parc ferme je bezna a navyse pod kontrolou komisarov.

Normalne nespavam kvoli tomu McLarenu. :sweat_smile:

Asi si ma mylis s niekym. Sledovanie F1 je moje hobby a nie podstata zivota. Rovnako tak sledujem ine sporty, kde fandim niektorym klubom/hracom a to by som bol na prasky stale podla teba, lebo nikdy sa nedari vsetkym.

Jedine, co ma na McLarene hneva je to, ze s miniDRS boli za hranou pravidiel a preslo im to a zaroven ma hnevalo, ze im presli flexi kridla, pricom v 2021 pri takmer totoznom priklade boli RB zakazane (resp. upravene testy). Tak isto by ma taketo veci hnevali aj v pripade RB (napriklad aj navysenie minimalnej hmotnosti pred 2022 ma hnevalo a bolo to v prospech RB a Mercedesu a hlavne proti Alfe Romeo). :slight_smile:

Ano, priblizne rok sa kontinualne zlepsoval (sezona 2023). Potom prisla sezona 2024, ktoru McLaren zacal niekde na urovni Mercedesu, ale za Ferrari a daleko za RB. Potom prisiel upgrade, ktory im zafungoval, dostali sa na uroven RB najma vdaka druhej casti stintov (napr. Imola). A potom zacali vykonnostne dominovat (auto, nie tim a piloti) za vsetkych podmienok a vo vsetkych fazach pretekov - napr. Holandsko, Singapur.

A z toho logicky vyplyva, ze ak je niekto podozrivy z podvadzania upravou svetlej vysky, ktora ponuka maximalizaciu vykonu pri plnej aj prazdnej nadrzi, tak to bude McLaren.

Pre teba specialne zopakujem - netvrdim, ze to McLaren je a ani to, ze je nelegalny. Len tvrdim, ze na zaklade dostupnych informacii je logicky hlavnym podozrivym. FIA podnikla nejake kroky a uvidime v nedelu aky to bude mat dopad.

A nie som jediny s tymto nazorom:

A toto teda fanusikovia RB nie su. Ich podozrenie ako odovodnis? :slight_smile:

Takze pre teba je tazke priznat, ze RB robil lepsiu pracu od 2022 az do jari 2024? :sweat_smile:

Inak potom neviem o kom hovoris, lebo ja som ten, co auto McLarenu vychvaluje uz od Miami a zaroven tvrdim, ze McLaren ma odvtedy najlepsie auto - pouzitim logiky prides na to, ze v podstate tvrdim, ze inzinieri McLarenu odviedli zatial najlepsiu pracu tento rok. :slight_smile: