FIA pred Imolou prekvapila ďalšími dvoma technickými direktívami | Magazín F1 - F1online.sk

A je to tu zase. Mclaren a vraj nelegálna výhoda. No ale tu v tomto tvojom tvrdení o nelegánosti Mclarenu treba niečo doplniť. Ak na to čo robí Mclaren s pneu RB nejakým spôsobom prišiel a skopíroval to, tak potom aj Red Bull je nelegálny. Či?

1 Like

Tak podozrenia sú na mieste. Či sa potvrdia alebo nie, ukážu až najbližšie VC. Nikde nepíšem, že McLaren je nelegálny.

Ja neviem, čo je na tom nezrozumiteľné, ale skúsim druhýkrát:

• RB prišiel s pár nápadmi ako by to McLaren mohol s chladením pneu robiť, a tak sa opýtal FIA, či realizácia týchto nápadov by bola legálna.
  • Ak FIA povedala, že áno, tieto nápady sú ok, tak ich má RB skopírovať.
  • Ak FIA povedala, že nie, toto je nelegálne, tak McLaren je nelegálny a musí toto riešenie chladenia pneu odstrániť a zároveň FIA prostredníctvom TD len spresní pravidlá, aby nebolo možné ich beztrestne obchádzať.

Je to pochopiteľné?

Aha. Tak keď napíšeš, že uvidíme, či RB prostredníctvom otázok FIA na Mclaren zbavil Mclaren nelegálnej výhody, tak to vlastne znamená, že Mclaren nie je nelegálny. Prečítaj si čo píšeš vo svojom príspevku v predposlednej vete na ktorý som reagoval ja. Všetko ostatné je len politika. RB pomocou otázok na FIA a vyhodnotením odpovedí vylučovacou metódou chcel prísť na princíp toho vylepšenia. Nie vlastným vývojom, či prácou. Mclaren bol viackrát kontrolovaný a všeto má v súlade s pravidlami. RB možno na niečo prišiel, ale či mu to spoľahlivo funguje, neviem. Viem však, že Verstappen sa často sťažoval na brzdy. Je to pochopiteľné?

1 Like

To je úžasná logika, u McL se nabízí otázka na legálnost, ale při TD, kde potom RBR odpadl výkonnostně, tak žádné podezření není, protože FIA nejmenovala žádný tým (logicky, protože by je pak musela vyloučit z MS)

1 Like

Ano v podstate súhlasím. Zúria tam však rôzne zákulisné boje. Mne sa viac páči prístup makať na aute a vymyslieť veci, ktoré sú v súlade s pravidlami a zrýchľujú auto. To posúva F1 vpred ako takú. Ale aj kopírovanie má svoje čaro, hoci niektoré vychytávky pre svoju sofitikovanosť a finančnú náročnosť by sa len tak rýchlo skopírovať nedali.

1 Like

Presne tak. Je tam podmienka, ktorá keď bude splnená, tak McLaren mal nelegálnu výhodu. Ak splnená nebude, tak McLaren je absolútne legálny a RB strieľal vedľa.

Zatiaľ je to len podozrenie (alebo špekulácia, nazvi si to ako chceš), a treba počkať na jeho potvrdenie alebo vyvrátenie.

Vidíš tam niekde moje tvrdenie, že McLaren je nelegálny?

Tak isto prepad formy Mercedesu vrhá tieň podozrenia, že ich zasiahla prvá “imolská” TD o planku a svetlej výške. To ešte ale neznamená, že automaticky je to pravda a Mercedes býval nelegálne nízko, len obchádzal pravidlá.

Predposledná veta je toto:

Čo je na tom nepravda?

Veď ale to je ich práca a vývoj. Ak by FIA povedala na tie ich otázky, že sú podľa pravidiel, tak to vyvinú. Vitaj v F1.

Pravidlá nekontrolujú všetko, čo zakazujú. A ak sa aj snažia, tak tie kontroly sa už mnohokrát v minulosti obchádzali. Preto prichádzajú TD.

A toto má aký súvis? :smiley:

1 Like

Chladenie a zahrievanie bŕzd a pneumatík je v systéme Mclarenu vraj prepojené a nejako navzájom kooperuje. Z toho dedukujem, že RB niečo v tom zmysle skúša tiež.

1 Like

Práve toto prepojenie by sa dalo dosiahnuť kvapalinou alebo PCM.

Určite. Keď je McLaren v tom suverénne najlepší a je to jeho hlavná výhoda, ktorú nemá nikto iný, tak je logické, že keď chce niekto McLaren dobehnúť, tak musí prísť na to, ako to McLaren robí. RB prišiel s pár nápadmi, ktoré ale podľa nich môžu byť v rozpore s pravidlami, tak sa pre istotu spýtal FIA, a tá povedala, že takéto riešenie je nelegálne a vydala TD.

Čo je na tom zlé? Stále nechápem, čo sa ti na tom nepáči?

Všetko je to zatiaľ len teória, a preto píšem, že si budeme musieť počkať pár VC, aby sme zistili, či Imola bola len anomália McLarenu alebo ich skutočne tá TD zasiahla a museli svoje brzdy zmeniť (z čoho logicky vyplýva, že doteraz boli proti pravidlám, len na to nikto neprišiel).

1 Like

:eyes:

To je stále tá rozprávka o asymetrických brzdách, o ktorých FIA povedala, že ich RB nemal, alebo si objavil nejakú tajomnú TD, o ktorej nikto nevie? :grin:

Ale ja nikde nepíšem, že sa mi nepáči ak sa RB pýta na veci, ktoré Mclaren používa na chladenie pneu a či sú v súlade s pravidlami. A ani im to nemám za zlé. Vyjadril som sa, že preferujem vlastný vývoj - napríklad DAS pred slepým kopírovaním. RB sa od FIA dozvedel, že je to OK a hotovo. Postupujú tak, lebo je to povolené dotazovať sa na rôzne zariadenia iných tímov. Ináč, že aj RB si u FIA nechal nejaké technické vychytávky odobriť, to je pre mňa novinka.

1 Like

Neviem odkedy sleduješ F1, ale kopírovanie je jej súčasťou a často prinesie oveľa väčšie zisky ako vlastný vývoj. Rovnako sa všetci snažili prísť na aero Red Bullu a skopírovať ich bočnice alebo podlahu. Tak isto sa predtým skúmal a kopíroval Mercedes alebo Ferrari. DAS by tiež všetci skopírovali, keby nebol len na rok.

Pre mňa je to tiež novinka, neviem kde si to čítal, ale kľudne napíš o tom viac. :sweat_smile:

Ak narážaš na to, čo som písal ja v predchádzajúcom príspevku, tak nechápeš to, čo píšem:

Treba čítať celý odstavec, nielen druhú vetu bez prvej, keďže tie vety na seba nadväzujú. :wink:

To ako dlho sledujem F1 nemá nič spoločné s tým, že mám radšej vizionárov ako plagiátorov. Ako sa hovorí originál je len jeden. :wink:

Tu by som si dovolil oponovať pri tom pomenovaní “plagiátor”. Inšpirovať sa niekoho prácou a použiť ju na vlastné riešenie, nie je plagiátorstvo. Navyše tu sa nebavíme o žiadnom kradnutí, ale o kopírovaní, ktoré je povolené a je súčasťou F1.

Keď ostatní kopírovali bočnice RB a iné ich riešenie keď boli dominantní, tak si ich tiež nazýval plagiátormi a RB vizionármi? :smiley:

A ešte by som chcel vedieť viac o tomto:

Aké vychytávky?

Kopírovanie je v F1 povolené, ale dovoľ mi ponechať si na toto svoj názor.

1 Like

Kľudne si ho nechaj. Ja mám tiež radšej vynaliezavosť ako kopírovanie, ale narážal som na ten výraz “plagiátorstvo”, ktorý je zlý. :slight_smile:

A poodhalíš mi už viac o tých RB vychytávkach, o ktorých si písal?

OK. Však určite poznáš scénu so zápalkami z Pelíškov. Tá druhá vec bola vysvetlená v priebehu debaty.

1 Like

Veru nebola, inak by som sa 3x nepytal.

Ty se zeptáš klidně 10x, protože nechápeš psaný text, nevadí.

Dobre teda. Ak napíšeš, že RB prišiel s nejakými nápadmi, tak prvé čo mi prišlo na um, je že sú to ich nápady na riešenie zlepšenia svojho monopostu. Ale nie. Oni sa dotazovali na riešenia Mclarenu. Či to, alebo hento je OK, hoci na 100% nevedia či to Mclaren skutočne aj používa. Tak Fia vydala TD.

1 Like

Toto uz som vysvetloval, ze to nadvazovalo na predchadzajucu vetu, tak si to asi len nepochopil, ze RB mal napady ako to McLaren robi. :slight_smile: