FIA pred Imolou prekvapila ďalšími dvoma technickými direktívami | Magazín F1 - F1online.sk

V 2021 to nebolo vraj, ale bolo to tak. Mercedes zatlačil na FIA, ktorá zmenila uprostred sezóny pravidlá len tak, aby zakázala RB zadné krídla, pretože boli ohybnejšie ako tie na Mercedese.

V súčasnosti FIA vôbec nerieši zadné krídla Mercedesu a McLarenu, hoci je to rovnaký prípad ako RB 2021, ale nikto netvrdí, že sú ich zadné krídla nelegálne.

Jediné čo bolo nelegálne, bolo mini DRS, lebo tam bol striktný predpis o statickej klapke a zároveň maximálnej medzere medzi klapkou a pevnou časťou krídla, ktorý McLaren evidentne podľa záberov porušoval, ale zábery právne neobstoja, tak FIA sprísnila testy. Toto nebola ale šedá zóna.

Flexi predné krídla McLarenu a Mercedesu tak isto nikto nepovažuje za nelegálne. To, že sa zmenia pravidlá uprostred sezóny ale FIA oznámila už pred sezónou. Áno, je to blbé, že FIA to nezakázala od začiatku sezóny, ale nie je to zmena platných pravidiel uprostred sezóny, keďže bola oznámená ešte pred sezónou.

Spochybňovanie legálnosti McLarenu je na mieste v časti chladenia bŕzd a gúm. Ak tam menia pevnú látku na kvapalinu a tým to pomáhajú chladiť, tak je to nelegálne, lebo chladenie kvapalionu je zakázané.

RB dal FIA otázku, či by nejaké ich obdobné riešenie bolo ok a FIA povedala, že nie, tým pádom je to nelegálne a museli to dodatočne ošetriť prostredníctvom TD.

Chladil McLaren týmto spôsobom? Nevieme. Sú podozrenia na mieste? Sú. Viac nám napovie ich tempo v ďalšej fáze sezóny (hoci tam už bude aj faktor zmeny predných krídel).

Analogicky uvediem príklad - sú na mieste podozrenia, že motor Ferrari 2019 bol nelegálny? Sú. Môžme si myslieť, že naozaj bol nelegálny? Môžme, hoci ho FIA tak nikdy neoznačila, lebo Ferrari sa darilo obchádzať merania.

V skratke:

• flexibilita krídel je šedá zóna, nie nelegálnosť
  • ohyb klapky DRS je nelegálnosť a FIA to ošetrila dodatočnou TD, aby sa to nedalo obchádzať
  • chladenie kvapalinou je nelegálnosť, ktorá bola zjavne opäť ošetrená cez TD
4 Likes

Pekne shrnuti. :+1: Par veci vidim jinak, ale to uz jsme si psali. Celkove souhlas.

2 Likes

V skratke:
McLaren tuto sezonu nic nelegalne nemal a AK touto (dalsou) TD pride o legalnu vyhodu (povodne sa cakalo od Ciny), tak tam sa z toho vytesujes, nie je to proti nim a 21 hodnotis uz uplne inak a je jedno o ktoru cast monopostu ide… A ako bonus este dopredu oznacujes Browna (akoby on, ci tim, za to mohol) za cirkusanta, ak pride McLaren o vyhodu :smiley:

Ale necudujem sa, ked ako jediny mas neustalu potrebu sa navazat do cohokolvek s McLarenom (legendarne bolo ako si Landovu vyslovene smolu v Q Baku tiez otocil proti nim s vysmechom, pritom postupovali rovnako ako ostatne top timy) a sefa timu, co prebral tim financne aj vykonnostne na konci pola a teraz vedie oba sampionaty opakovane nazyves neschopne tlste prasa, svi.na atd., ale ked niekto (nie ja, ja to narozdiel od teba nerobim) napise podobne, niekedy len odvar z toho na “tvojich”, uz nalepkujes a urazas… Tie hadky a urazky su tu dokola.

Tolko k tvojej “nezaujatosti a objektivite”.
Nastastie uz aj viacero inych RB/Max fans tu uznalo, ze s kritikou na Landa a McLaren sa to tu uz prehana a o tej vulgarnej casti viac ani netreba, to hovori samo za seba, preto sa k tomu viac venovat nebudem, kto nie je slepy, ci fanatik, to musi vidiet :slight_smile:

2 Likes

Podla mna ste zaujati obaja, ty na McLaren a Jos na RBR

2 Likes

A já na vůči komu?

1 Like

Odcituj mi, kde som podla teba zaujaty.
Konkretne, fakticky.

Dalej poprosim, kde ja pisem o inych ako o sviniach, babrakoch atd. pravidelne ukazujem prstom a konspirujem o nelegalnosti a urazam, ci znevazujem jazdcov, vratane Maxa, uzivatelov atd.

Vyslovene to od teba slusne pozadujem, inak tu naozaj kritizujes len jednu stranu a ine utoky a neslusnosti ticho tolerujes a vyslovene ma uraza, ak to davas do roviny so mnou, cize by som chcel bud fakty, alebo korekciu tvojho postoja, inak si nemame co povedat, dakujem :slight_smile:

2 Likes

Ty jsi zaujatý vůči Ferrari…a to jsme mohli letos fandit spolu Lewisovi :neutral_face:

2 Likes

Jsem na Ferrari hodnější než jsem si myslel. Asi mě ten Goat ve Ferrari obměkčuje. :face_with_spiral_eyes:

4 Likes

A ty si David s postojom ze McLaren iba v Imole nemal naskok 1s co? Zaujaty, ci to je trolling?
Ja fakt neviem…:slight_smile:

2 Likes

David to je starej troll. Ten by odsouhlasil, že je RB výkonnostně na 11. místě.

3 Likes

Jakože McLaren měl všude jinde náskok 1s? To jsem asi nenapsal ne?
A nebo to byl zrovna ten trolling :grinning:

Teraz neviem, ci nevies co si pisal, alebo to mam brat rovno ako sympaticke priznanie trollingu, aj ked este krajsie by to bolo bez neho :wink: :+1:

1 Like

Být to jen jedna direktiva a ne dvě, možná by se dopad upřesnění vyjasňoval lépe. Takto se hypotetické dopady mohou křížit nebo překrývat, eventuálně jeden efekt komplikovat druhý. V případě McLarenu je možná kritický spíše brzdový systém než samotná pneumatika, to, jak a kam systém emituje teplo generované při brzdění, zvláště když se brzdí z vysokých rychlostí do pomalejších zatáček. McLarenu se patrně daří směrovat vzniklé teplo lépe než jiným týmům mimo samotný povrch pneumatik, takže zadní gumy se přehřívají méně. Pokud se k tomu přičte vyšší teplota trati, potom McLaren zůstává pod kritickou hranicí déle než konkurence. V Imole ovšem byla teplota trati poměrně vysoká, takže otázka zní, co vedlo k tomu, že Red Bull si tady vedl podobně nebo dokonce o něco lépe než McLaren. Samotný charakter trati se středně rychlými zatáčkami by to teoreticky mohl vysvětlit, ale Red Bull zatím ztrácel na McLareny prakticky všude, jen někde v malém intervalu, který Verstappen dokázal uhrát.

V Džiddě jsou třeba teploty tratě znatelně nižší (max. 30 stupňů - v Imole to bylo 40) + Džidda je chrám rychlosti, nejrychlejší okruh v seriálu, což by s výše uvedeným korespondovalo.

1 Like

a nerobia to tak vsetci?

Ak chladil brzdy kvapalinou a na to sa pýtal RB a FIA povedala, že je to nelegálne, tak McLaren nelegálne mal, akurát mu na to neprišli. Rovnako ako Ferrari s motorom 2019.

Nikde netvrdím, že zaručene bol McLaren nelegálny, hovorím ak je to tento prípad. Pravdu vie len FIA a samotný McLaren.

Keď niekoho zabiješ a neprídu ti na to, neznamená to, že nie si vrah. :slight_smile:

2021 hodnotím presne rovnako - flexibilita krídel je šedá zóna, ktorá sa meria statickými testami, nie nelegálnosť, nakoľko pravidlá neurčujú maximálny povolený ohyb a úplná tuhosť je nereálna. Ak krídlo prejde statickými testami, je legálne - RB 2021 aj McLaren 2023 má predné aj zadné krídla legálne (klapka DRS je samostatný prípad, tam sú striktné pravidlá, ktoré určujú exaktné povolené miery).

Vôbec nie. Tieto ich brzdy som označil za inžinierske majstrovstvo. To len ty tak vnímaš, lebo sa držím pravidiel, čo sa týka klapky DRS. Ak považuješ motor Ferrari 2019 za legálny, tak potom môžeš aj mini DRS považovať za legálne - hoci je to proti pravidlám, nedá sa to zmerať spôsobom, ktorý by obstál z právneho hľadiska. Ja nepovažujem ani jedno za legálne, keďže je to proti pravidlám (opäť prípad s vraždou).

Ostatné top tímy nemali top auto a zároveň pilota, ktorý bojuje o titul, v zóne ohrozenia. Podmienky neboli také, že by sa rýchlo zlepšovali, tým pádom nebol dôvod čakať na úplný záver a mali ísť na istotu, bola to Q1, z ktorej by McLaren postúpil snáď aj na zjazdených hardoch.

Narýchlo som si vyfiltroval slová “pasa” a “sviňa” v mojich príspevkoch a použil som ich jedine na Honziho a feťácku sviňu Floyda. Tak na čo zase tieto klamstvá o mojich vyjadreniach?

Áno, Zak má zásluhy na finančnej situácii McLarenu a jeho inžinierskom zložení, ale čo sa týka samotného šéfovania pretekovému tímu, realizácii pretekov a manažmentu svojich jazdcov, tak je ďaleko za možnosťami auta, ktoré postavili inžinieri. To je pravda, ktorú nevieš prekusnúť.

Rovnako si zaujatý ty na McLaren, napísali to aj iní ľudia, nielen ja. :slight_smile:

Ak McLaren hodnotíme ako priemerný tím, tak áno preháňa. Ak ich hodnotíme ako top tím s top autom, ktorý má poraziť Red Bull, tak je kritika na mieste. Rovnako kritizujem Red Bull keď je za čo - za pitstopy v nedávnej dobe som ich tu tiež skritizoval rovnakým metrom ako McLaren.

2 Likes

A sme doma. To nie ja, to oni, ja nič, ja som iný. Takýto tu už jeden je, len v zelenom. :slight_smile:

@Matti ty mi odcituj, kde som podľa teba ja zaujatý. A môžme sa točiť dokoliečka.

@Hedgehog ty zaujatý prevít. Bad Jos Boh ťa víta naspäť na temnej strane. Vidíš podľa Mattiho a Honziho grupy si to zlo ty. Takže realita je taká, že nie ja som tu všetkých nahuckal proti alzákom, ale ty prostredníctvom mňa. :joy:

2 Likes

Mam taky pocit, ja som na tie pocity

Ty voci mne predsa

1 Like

Sak to sa vedelo odzaciatku ze jezo tu je najvacsi farizej

2 Likes