Vzdy sa rozpravalo vsade, ze v sporte sa na politiku nehladi… Mali sme aj Olimpijske hry s Hitlerom a ciernymi sportovcami. A teraz sa tu trestaju ruski sportovci za politicku situaciu vo svete ?
Nepamatam sa, ze by niekedy boli Americki sportovci vyradeni z nejakeho podujatia, po tom co USA zautocilo na iny stat. Tu aspon vidno, ako velmi dokaze USA manipulovat s celou europou a platit vysokopostavenym ludom v kazdom state, aby rozpravali to co maju nadiktovane.
Tak, ako to bolo s kovidom, teraz vojna na ukrajine…
Kým môžu súťažiť športovci USA a ich vojaci a politici páchajú genocídu v Izraeli, vražidli Srbov, anektovali územie suverénneho, zvrchovaného štátu (ukradli Srbsku územie Kosova), atď a milion iných vecí… tak môžu aj Ruskí športovci reprezentovať vlastnú krajinu !!!
mozu, na azijskych hrach, ktore si zorganizuju sami.
Ono to ma dve roviny.
to je jednoduche. zucastnit sa lukrativneho podujatia nie je len o tom, ze sportovec chce reprezentovat. ked velmi chce moze ist reprezentovat pod inou vlajkou ci pod neutralnou vlajkou.
nie je len o tom, ze pride sportovec a zacvici, zabehne, zaskace. ci sa ti to poci alebo nie, rezimy ako ten v Kremli to vyuzivaju na sebaprezentaciu. Je to viac bizis ako sport. Pokial tie rezimy otvorene prezentuju vylozene nepriatelske nazory nomozes sa divit, ze ich vlajka na tom podujati nebude.
Nemusis s tym suhlasit, ale nemozes zatvarat oci nad dovodmi. resp nemal by si.
to je mozne, ze chcu manipulovat. Ale toto je konkretne pripad ked sa hraju na svojom piesocku. LM je americka spolocnost. poziva z toho vyhody a ma aj nejake povinnosti.
Sulajem si mozno rusov presadi pokial to americania nechaju tak. To je na nich. Ked budu chciet zatlacia na LM a ti stupia Benovi na vajcia, money talks a na rusov FIA potichu zabudne.
Napríklad Bolt je tým pádom iný frajer, keď svetové rekordy zabehol kvôli biznisu.
Bolt sa nikdy netlacil na atleticke sutaze organizovane, alebo zastresovane organizacou podporovanou Ruskom Cinou ani Indiou. Mozno by si aj oni kladli podmienky keby ano.
Nepísal som nič o organizovaní a politike. Šport na profi úrovni a svetové výkony sú hlavne o prekonávaní samého seba, odriekaní si, disciplíne jednotlivca atď. To som tým chcel povedať.
samozrejme a preto sa jednotlivci aj z krajin, ktore maju odopretu ucast mozu zucastnit pod neutralnou vlajkou.
Áno, tak to môžu spraviť.
Nemoze. Ruski hokejisti, futbalisti a ine kolektivne sporty nemozu.
A Cina alebo USA to nevyuziva?
Nepriatelske nazory voci comu? Take ako ma vychod nazory na zapad, tak to plati aj presne opacne. Sport je oblast, ktora ma spajat a ma byt pre vsetkych. Napriklad MOV, IIHF, FIFA alebo FIA su celosvetove organizacie, nie “celozapadne”.
Pokial by tam niekto otvorene propagoval vojnu, tak by mal byt vyluceny. Zatial to nikto z tych sportovcov nerobil (ak sa najde ojedinely pripad, tak individualne potrestat).
Ale malo by to platit aj opacne, no neplati, idealny priklad dvojakeho metra, rovni a rovnejsi. Kto kedy riesil USA (NATO) za ich intervencie v Iraku, Afganistane alebo zverstva v Juhslavii? Nikdy nikto.
to je sice pekne, ze sa to oznacuje za medzinarodne organizacie, ale v drvivej vacsine to stoji na zakladoch zapadnej europy, pripadne aj usa a v drvivej vacsine su to organizacie financovane zapadnou europou a usa. Vacsinou je to cez vysielacie a marketingove prava v dominantnych trhoch. Vsetky tieto kvazi medzinarodne organizacie su priamo zavisle na vymozitelnosit tychto prav a ochrane tychto prav v jednotlivych statoch zapadnej europy a severnej ameriky. Su priamo zavisle na systeme, ktory sa rezimy ako ten Putinov otvorene snazia znicit, alebo aspon podkopavat.
Samozrejme, ze sport moze benefitovat z konkrencie sportovcov z ruska (a inych krajin), ide tu ale aj o vyssi princip.
Argument o dvojakom metri neobstoji. nie su to totiz zapadni sportovci snaziaci sa dostat na rusku ci azijsku lukrativnu sutaz, ale naopak.
obdivujem tvoju vytrvalosť s vysvetľovaním pre takýchto “pomer IQ/EQ obmedzených” spoluobčanov. A ako si zistil, argumenty (fakty), sú “vyvrátené” niečím iným, čo s touto témou vôbec nesúvisí a spomenul si to okrajovo. To vypovedá o tých diskutujúcich. Je to tzv. ačohentizmus (napr. vysvetlenie Ačohentizmus je znakom hlúposti | Spoločenstvo evanjelia) a uchyľujú sa k nemu menej obdarení diskutujúci, ktorí nevedia argumentovať v danej téme, ale chcú si v tej diskusii zachovať nejakú falošnú úroveň (napr. a čo USA, v Juhoslávii, v Gruzínsku, v Československu, v Maďarsku, v Čečensku, Moldavsku…).
Nie vždy s tebou súhlasím v rámci F1 (ešte aj na f1.sk, kde nás bolo pár stabilných), ale v otázke týchto dôležitejších, spoločensko-určujúcich témach si písal úplne v mojom duchu.
A k tejto téme len stačí pridať, že stačí týchto demaskovaných “menej obdarených” sledovať aj pri iných témach - aj keď sú fanúšikovia/antifanúšikovia tvojho teamu…
To je síce pekné, ale členovia tých organizácií sú z celého sveta. A organizácie, ktoré ich financujú ich financovať chcú a je to pre nich jedna z najväčších foriem marketingu. Tak ako je napríklad financovaný Super Bowl. Tiež to nie je z čistej lásky k športu, ale preto, že je to najlukratívnejší reklamný priestor v USA.
A čo vlastne chce ten Putin zničiť?
Tým, že zaútočil na Ukrajinu, tak chce zničiť celú Európu?
No tak toto je ideálny príklad tvojho rozmýšľania.
Pretože na západe je vyššia životná úroveň a v podstate západ je ten, kde by každý chcel byť, tak tým si ospravedlníš aj dvojaký meter.
Keď už pri Rusoch to schvaľuješ a miešaš politiku so športom, nebolo by fér, keby v minulosti boli aj športovci USA vylúčení zo športov kvôli vojne v Iraku napríklad?
EDIT: Mimochodom dokonalym prikladom tohto dvojakeho metra je diskvalifikacia Sagana z TdF, lebo pre zapad vhodnejsi cyklista mohol ziskat zeleny dres, ked Sagana vyradili. Alebo tolerancia dokazaneho dopingu britskych cyklistov (napr. Wiggins), severskych lyziarov (vsetci su astmatici) a mnoho inych pripadov zvyhodnenych zapadniarov. Keby bol Rus na mieste Wigginsa (alebo mozno aj na mieste Janika Sinnera), tak sa s nim nikto ani nebavi a daju mu ban na niekolko rokov.
Mas pravdu, ja som ale pisal vseobecne. Celkovo vo svete, by sa do sportu politika tahat nemala. Nevidim dovod zakazovat napr. hokejistom z ruska reprezentova svoju krajinu. Tak ako nasim okejistom, posobiacim v Ruskej lige. Nie kazdy sa dostane do NHL. Takto aj sportovci co su v najlepsich rokoch a sutazia ako jednotlivec, premrhaju roky cvicenia a neziskaju ziadne zivotne ocenenia, koli politike a koli tomu ze USA roky superi s Ruskom.
A menit obcianstvo a utekat z krajiny, len koli politike. Viem, ze vojna neni spravna, to vedia vsetci. Len je hnus vidiet najvrchnejsich politikov a ludi co maju najvacsiu moc, ako robia veci proti zdravemu rozumu. Tak ako niekolko pohlavi, moslimovia v europe, zaclenovanie africanov bez vzdelania do nasich statov. Ved kazdy vie, ze do buducna to bude mat zly dopad hlavne na domacich ludi. Uz teraz vidno, ake problemy maju v Nemecku, Britanii, Holandsku, Francuzsko… A uz aj severania Svedi, Fini… Ide to dole vodou tento svet. Len biznis a zarobky, moc riadia tento chory svet…
V F1 temach mame rozdielne nazory, ale tu mas za mna velky palec hore !
Ake jednoduche takto skritizovat tych, ostatnych, co maju odlisny nazor Demokracia
Ty si kto BOH ? Ze mozes sudit druhych a svoj nazor davat na prve miesto, a ostatnych osocovat ? Tu vidno, ako vies diskutovat a byt na urovni s tymi svojimi pravdami… Zaujimave, ze vzdy vidno na chovani prave tych, co odsudzuju za nazor druhych, ako jednoduche a naivne maju zmyslanie.
Videli sme vsetky pravdy, ako sa postupne odkryvali o vsetkom spinavom co prislo myslienkou z USA. Ako bol kovid a teraz vojna na ukrajine. Presne vidno, kde to vsetko vznika a odkial prudia tieto neludske zmyslania a klamanie cez media a podsuvanie vymyslenych scenarov vytvorenych umelo v studiach… dokonaly HOLLYWOOD
Ďakujem, že sa vieš na každú diskusiu/názor pozerať samostatne, takých je tu málo.
Ja som bývalý športovec, a tak sa vždy na túto tému budem pozerať očami športovca. Ruskí športovci od 3-5 rokov dreli, obetovali športu všetko a celý život mali nejaký sen, ktorý im teraz nejakí politici a úradníci berú len preto, že sú to Rusi. Navyše veľa z nich s Putinom ani nemusí súhlasiť. A aj ak niektorí súhlasia (nesúdim ich, oni v tom systéme žijú od narodenia, tak môžu mať iné názory a iný pohľad na Ukrajinu), tak pokiaľ verejne nebudú podporovať vojnu, ale len ostanú ticho, tak by mali mať možnosť súťažiť na celosvetových súťažiach.
My sa tu hráme na nejakých moralistov (a najmä Česi), ako napríklad v prípade Hudáčka minulý rok v českej extralige, a na tom západe, ktorým sa tak oháňame, to vôbec neriešia. Hudáček sa stal v Nemecku hviezdou a miláčikom publika a každému je jedno, že hral v KHL. To isté Francúzi. Na majstrovstvá sveta zobrali aj hráča z KHL. Tak na čo sa tu my hráme?
Pokrytci a moralisti. Väčšinou to tak je, že tí čo sa najviac oháňajú demokraciou, zásadami, toleranciou a neviem čím všetkým sú presne tí najhorší. Demokraciu rešpektujú len kým vyhrávajú tí ich, ich názor je jediný prípustný, všetci ostatní sú hlupáci a najviac porušujú to, čo sami hlásajú pre iných.
dobre
Ono taketo spinavosti ako sa deju v USA sa deju vsade na svete. Niekto si to uvedomuje a pre niekoho je zapad svaty a vychod to najhorsie co moze byt. Pritom obe strany su rovnako spinave a vsetko je to len boj o moc.
Ale Sharka si vystihol. Moralista, ktory ma patent na pravdu. Asi uz ho nebavi stat tyzden co tyzden niekde v dazdi a zime niekde na namesti a frustruje ho to stale viac.