Ekológ Vettel sa postavil proti nákladným hybridom. Páčia sa mu motory V10 | Magazín F1 - F1online.sk

Formula 1 začne čoskoro písať úplne novú kapitolu. Nové technické pravidlá sprevádza veľa otáznikov aj obáv. Nevieme, či kvalita pretekania i zážitku poriadne neutrpí. Aj známy ekológ Sebastian Vettel pritom pripomenul, že nové pohonné jednotky nebudú až také ekologické.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/211138/ekolog-vettel-sa-postavil-proti-nakladnym-hybridom-pacia-sa-mu-motory-v10

Vyzerá ako ■■■■

3 Likes

Řekněme, že redakce nevybrala nejlepší fotku no. 🫢

2 Likes

Seb for president!

J e b o :joy: tam malo byť napísané

Tiez sa snazim zit ekologicky, viem, ze planetu si musime chranit, ale hybridne alebo elektricke auto nemam a ani mat nebudem. Toto nie je sposob ako chranit planetu.

Souhlasím s Vettelem. O třetinu těžší vůz přece nemůže být ekologičtější.
Chápu, že se najdou blbové, kteří tyhle pohádky žerou, ale nepochopím, že se i chytří lidé nechají takhle manipulovat.

Kimino zvestoval ako ho volaju doma. Hybridy nikam minimlane do konca 2030 neodidu a ide sa dalej.
Ale inak ma Seb pravdu. F1 by mala jazdit s V10. Kedy ked nie teraz?

2 Likes

Je v tom nějaký zmatek.
Možná forma populismu.

Z formule by som elektriku a hybrid vyhodil uplne, z beznej prevadzky by som nechal maximalne sucasna hybridy, ktore netreba dobijat elektrinou ine je nesmysel, keby v europe jazdia vsetci na biopaliva tak narastu ceny potravin, lebo by vsetci pestovali na paliva, keby jazdia vsetci na elektriku tak by skolobovala elektricka siet a elektrika by sa musela aj tak robit spalovanim

2 Likes

Kdyz uz tak nejvetsim zlem je lodni a letecka doprava, tahle eko hra je tak blbe napsana ze to snad ani neni pravda :person_kneeling:t2:

Ale no tak. Nemusíme ísť do detailov, ale aspoň hrubá predstava.
Ekologicky udržateľné palivo je taký veľmi široký pojem. Palivo sa vyrobí z CO2 zo vzduchu to je fajn. Na výrobu takého paliva treba energiu. Ak za tú energiu vyrobím palivo a potom ho spálim v motore, odjazdím povedzme 1 preteky. Ak by som tú energiu dal priamo do elektromotora, na 1 preteky by mi stačila možno tretina tej energie. Zvyšok energie čo mi zostane môžem použiť ešte na niečo iné. Výroba a spálenie ekologicky udržateľného paliva je absurdne neúčinný proces. To je ako nosiť drevo do lesa. Ak mám k dispozícii elektrickú energiu je najšikovnejšie poslať ju priamo do elektromotora. Namiesto toho elektriku dať do chemického zariadenia (neviem ako to inak nazvať), to zariadenie premení elektriku na výrovu paliva, to palivo spálime a vyrobíme teplo, z toho tepla máme mechanickú energiu. Ak už mám elektrickú energiu, existujú aj lepšie spôsoby ako sa dá využiť.
Obrovské batérie. Na 1 kolo môžu použiť 4MJ energie. Niektoré ebajky a kolobežky majú také veľké baterky. Zas až tak obrovské tie baterky nie sú. Recyklácia je náročná téma to sa ťažko hodnoti. Kedysi sa nerecyklovalo nič. Dnes sa recykluje železo, hliník, plasty, oblečenie, atď. Všetko sa dá recyklovať ale zas je otázka ako pri palive aký to dáva zmysel vzhľadom na použitú energiu. Tak ako tak majú na sezónu povolené 2 baterky takže celá F1 použije za rok 40 bateriek. Ak by sa to aj nedalo ďalej spracovať, toľko bateriek sa zmestí do krabice od chladničky.
V každom prípade je to zložitá problematika a ťažko sa na to hľadá jednoznačná odpoveď.

Letecká možná, Bobe, ale u té lodní se mýllíš tak, že více už to snad ani nejde.
Moderní námořní doprava je nejekologičtejší, nejlevnější a nejefektivnější způsob přepravy.

Rád ti spočítám, proč ta obrovská kouřící monstra plující po oceánech nemají v ekologii alternativu, už jsem to párkrát dělal :smile:.

2 Likes

(1) „Súčasné motory sú príliš drahé. Okrem ‚hybridnej‘ nálepky nedošlo k žiadnemu prenosu do sériovej výroby, pretože išlo o príliš zložité a drahé riešenie,“

(2) Otázka je, či motory musia byť relevantné pre sériovú výrobu. Podľa mňa nemusia,“

Kritizuje (1), ze nie je relevantne pre vyrobu.
Tvrdi (2), ze nemusi byt relevantne pre vyrobu.

Nekoho si mi tim pripomnel, to cos napsal je samozrejme dost velky ulet, ale rad si prectu par vet, muzes.

Ale pozadam te abys u toho i zapremyslel, predpokladam ze nejsi od fochu a vypises mi tady neco cos nasel na netu, nedejboze pres umelou inteligenci, diky za pochopeni.

Tak pokud bych se ohanel nějakou seriovou výrobou, pro lidi atd., tak bych to viděl na V4 1.5 s trochou elektriky. :grin:

1 Like

Hodně to zjednoduším, abys v tom neměl zmatek.

Ekologická efektivita se se hodnotí hodnotou vyprodukovaného gramu CO2 na tzv. tunokilometr (přeprava Tuny nákladu po dráze 1km)

Loď - 2g/Tkm
Železnice - 16g/Tkm
Kamion - 70-90g/Tkm
Letadlo +500g/Tkm

Takže jestli chceš něco ekologičtějšího než tanker, musíš použít plachetnici, nebo zapracovat na teleportaci…
:love_you_gesture:

5 Likes

Ty abys zase do někoho nekopal.
Proč by F1 měla jezdit s V10? Jestli je argument přiblížit motory k automotive, tak mi ukaž v kolika modelech u automobilek se používají V10 a u kolika modelů jsou hybridní motory.

Lodná doprava je ekologická ako to len ide. Loď s nosnosťou cca. 100 tisíc ton odvezie viac ako 7 tisíc 24 stopových kontajnerov. Pri tak obrovskom objeme prepraveného nákladu sú emisie v porovnaní s inými druhmi dopravy zanedbateľné.

Ďalšia vec je, že lodná námorná doprava je nenahraditeľná. Nedá sa previesť na súš, ani do vzduchu, lebo by skolaboval svetový obchod. My vo vnútrozemských krajinách to veľmi nevnímame, ale 90 percent svetového obchodu ide po mori.

4 Likes

@kovosrot @Triper

Tak za prve vam obema neverim ani slovo, protoze ani jeden z vas nemate s lodni prepravou nic spolecneho a nevyznate se v ni, za druhe jsem zadal o rozumne vety, tady taky nic. Tvrdit ze s lodni prepravou je vsechno ok, nemam na vas cas.