Dôjde k zníženiu výkonu elektrickej časti motora? To je vtip, reaguje nahnevaný Wolff | Magazín F1 - F1online.sk

Elektrocentrála bude hučet nonstop, proto náhrada za MGU-H nebude potřeba.

Už jsem psal, že na to nebude dostatek paliva Ferdo…

Musí se rozhodnout co vlastně chtějí.
Když se nebude točit motor, tak se nebudou dobíjet baterie a KERS může baterie dobíjet pouze při brzdění a to nestačí. Proto musí motor dělat elektrocentrálu, aby se baterie stále dobíjely.

Já vím, že mě jenom zkoušíš :grinning:.

Zkus jiný, máš tady celou řadu adeptů, co Ti skočí i na perpetuum mobile .

Já právě v perpetum nevěřím vůbec, protože ztráty jsou vždy.

Ferrari a RB Powertrains pokračují ve snaze změnit motorové předpisy pro rok 2026. Nový návrh se týká poměru výkonu mezi spalovacím motorem a elektromotorem v závodě.

Téma motorových předpisů pro rok 2026 nepustí formuli 1. Už na okraj Velké ceny Bahrajnu se mluvilo o možných změnách pohonného systému pro příští roky. Nepodařilo se však dosáhnout dohody o odchýlení se od již dohodnutého hybridního vzorce, který trvá až do sezóny 2030.

Ale i když byl návrat atmosférického motoru před koncem příštího regulačního cyklu zamítnut, lobby nadále prosazuje změkčení nových hybridních motorů. Ferrari a RB Powertrains se nevzdávají a chtějí dosáhnout alespoň změny v rozdělení výkonu mezi spalovací motor a baterii – alespoň v závodě.

Téma motorů se vrátí na pořad jednání příštího čtvrtečního (24. dubna) zasedání komise formule 1. Kdo má výhrady, chce udržet poměr výkonu v kvalifikaci na 55 ku 45 procentech jako dosud. 400 kW bude pocházet ze spalovacího motoru, 350 kW z elektromotorů.

Méně energie z baterie

Ale v závodě by se toto rozdělení výkonu mělo změnit ve prospěch spalovacího motoru. Namísto 350 kW by měla elektrická strana přispívat pouze 200 kW. Zbytek by musel dodat motor V6 o objemu 1,6 litru. To má zabránit tomu, aby auta měla problémy s dostatečným nabíjením baterií na dlouhé vzdálenosti.

Lobbyová skupina argumentuje obavami o atraktivitu sportu a jeho bezpečnost. Odpůrci mají podezření, že někteří výrobci jen tlačí na změny, protože zaostávají ve vývoji hybridů. Protože ale nikdo neodkrývá své karty, uvidíme až příští rok na trati, zda tomu tak skutečně je.

Prý se mluví o nějakém vyšetřování McLarenu, FIA zjišťuje regulérnost nebo co, nevíš něco? Nebo jen kachna?

… a Helmut prý končí na konci sezony, že by výstupní klauzule v akci? :open_mouth:

1 Like

To jsem četl. Říkal to Josep Merlos v nějakém podcastu.

Že má Helmut končit a místo něho by měl jako poradce nastoupit Vettel.
A prý, že FIA vyšetřuje (za oponou) McLaren kvůli autu.

Ale nikde nic víc jsem neviděl. :smiley:

2 Likes

Ok, tak to máme asi stejné info.

Takže vylepšení RB má být přistřihnutí křidélek McLarenu?

@PUFF nechci nic říkat, ale tohle zatím vypadá na kachnu v obou případech. U McL se má jednat o zadní křídlo, kde RBR dal za oponou návrh na prošetření, zda McL opravdu dodržuje nařízení platné od Číny. Jenže nic víc k tomu není.
Helmut má platnou smlouvu s Red Bullem, ale ne Red Bull racing, podle všeho by musel dostat výpověď nebo ji sám dát, ale tam už by se hrálo o odstupný

Na tych 350 kW z elektromotoru v pretekoch som velmi zvedavy.

Proč? Zdá se ti to nereálný?

rozpisal dom to vyssie.
v skratke mozem zopakovat. podla pravidiel mozu poslat do baterie max 9MJ za kolo. Napr v monze sportrebuje 350kW elektromotor 24MJ ked ide na plny plyn 68s. tvrdo sa brzdi len 4.2s cize 350 kW kers posle do baterie max 1.47MJ energie ak by bola ucinnost 100% co nebude. Cize 7.5MJ bude musiet dodat ICE.
V Monze sa nejde na plny plyn len 19% casu (cornering + braking). Cize maju len 16s kedy ICE nejde 100% na zadnu napravu. Z toho len 4.2s ked budu mat k dispozicii 100% ICE a 12 sekund ked nebude ICE vyuzita na 100%. Mozem to spriemerovat ze 12s budu mat k dispozicii 50% ICE. Z toho mi vychadza ze ICE v Monze bude moct dodat max 4.9MJ. To mame 1.47+4.9 cize kontretne v Monze bude k dispozicii 6.37MJ na kolo. Cize budu mat k dispozicii 26% toho co by v Monze potrebovali keby chceli vyuzit 750kW pocas 68s.
Takze ja som zvedavy kolko krat budu pocas pretekov moct vyuzit celych 350kW z elektromotoru.
A to este Tripper tvrdi, ze im to nevyjde so spotrebou.

Nejsou vitamíny, není výkon. O ničem jiném to šetření není.
Jinými slovy.
Princip elektrocentrály je založený na tom, že se motor bude točit furt s malým přísunem paliva a veškerý výkon který momentálně nebude potřeba se nebude řešit ubráním plynu, ale půjde k dobíjení baterek.
Úspora paliva spočívá v tom, že se ušetří palivo, které by spotřeboval motor na roztočení sám sebe z volnoběhu do maximálních otáček. Proto holt bude motor hučet furt jen s maximálním výkonem třeba o 25% menším.
Prostě totální hnus.

V továrně budou během závodu palivoví ekonomové sedět u kalkulačky a podle skutečné spotřeby točit potenciometrem, který bude určovat otáčky motoru tak, aby s palivem vystačili až do cíle.

Z nového tunelu? Útok na pódia?

Jinými slovy:
Moc se na nás nezlobte, když nebudeme korelovat.

… to rozhodně, jen ne určitě Astonem :smile:

1 Like

Pokud tunel používají pro vývoj aerolinek, tak jsme asi v háji… :saluting_face:

1 Like