Corriere dello Sport: Trik Mercedesu prezradil jeho inžinier, Red Bull sa ho pokúsil napodobniť | Magazín F1 - F1online.sk

Ten problém ale už byl vyřešený tím, že se určila pokojová teplota jako měřící etalon. Vše ostatní je už Shakespearovina.

To vyřešilo problém jen pro Mercedes :smile:

Všichni to maj zvládat při poměru 16:1.

pri izbovej teplote.
tak sa to meria uz 30 rokov. FIA na tom nic nemenila.

Mercedes je ten poslední koho to trápí.
Hlavu v dlaních mají ti výrobci motorů, kteří nestíhají.

Pouze to oficiálně zapsala do regulí.

Vidíme to jinak. Jeden výrobce tam funguje při 18:1, má ale fungovat při nepřesažení 16:1. Tak to očividně viděj i ti zmíněný 3 výrobci. Ale netočme se v kruhu, zde už jsme byli.

Stále je to “Jedna bába povídala”. Nic oficiálního.

Ano, jako tehdy u Ferrka :smile: Dokonce se to oficiálním ani nikdy nestalo, že.

nemas pravdu.
do 2026 bol kompresny pomer 18. Motory v prevadzke mali pravdebdobocne nieco okol 19-20. Vsetci to mali zmaknute rovnako takze nikto sa nestazoval.
od 2026 su plne synteticke paliva, kde to je o dost tazsie zmanazovat preto FIA znizila kompresny pomer na 16. Snazili sa vyjst novym vyrobncov v ustrety, ale zrejme to bola chyba. Meranie kompresneho pomeru sa nezmenilo. Co sa zmenilo je, ze stazovatelia to nezvladaju, tak hladaju sposobi ako zabrzdit toho, kto to zvladol.
Ten “trik” o ktorom sa rozprava nie je roztaznost ojnice, ale sposob akym spaluju palivo.

Nemyslím si že měli 19-20.

U Ferrari se jednalo o skutečný podvod. V tomto případě by se jednalo maximálně o využití šedé zóny v pravidlech.

ked mali pri izbovej teplote 18, tak pri prevadze mali minimalne 19. Cim vyssi je pomer pri izbovej teplote tym vyssi narast koli roztaznosti.

ja by som dokonca argumentoval, ze to nie je ani vyuzitie sedej zony. Takto sa to meria uz dekady, Mercedes neurobil nie co by nerobili vsetci doteraz. Jedine co si dovolili je ze lepsie pochopili nove palivo.

Já ale nevím na co výrobci cílili, zda 19 je výhodnější. Teď tam ale těch 16 dali s cílem aby tak přeci fungoval. Tady už jsme byli. To ať si vymůžou aby to nepřekračovalo 16:1, mi přijde správné. Zejména když to chtěj 3 výrobci z 5 a jeden z těch dvou je připraven s oběma varianty neb ví že to smrdí.

nemas a o co chytit. pravidla su napisane jasne.
slamky sa chytaju vyrobcovia, ktori nezvladli nove palivo.
Pri RB nemas ani ponatia preco maju 2 varianty - najpravdepodobnejsie je, ze informacia, ktoru doniesol niekto z Mercedesu prisla relativne neskoro a asi nevedeli ci to zmaknu nacas a ci to vobec bude fungovat. Nemyslim si, ze dovod bol, ze rataju s tym, ze to je nelegalne.

Máš pravdu. Jedná se o přirozený fyzikální zákon.
Vlastně se jedná o doučování fyziky těch kteří při hodině o vlastnostech materiálů chyběli.

Však já jim ho neberu, jen ať nepřekračuji 16:1 :sunglasses:

… to si taky ale jen na vodě. Proč má RedBull 2 varianty, kde jedna je legální, taky nevíš. Takže je to jen o tom co chceme, ty chceš trik zachovat, já ne, a nechci aby překračovali zamýšlenejch 16 :man_shrugging: To, že ti 3 výrobci to chtěj měřit jinak a jsou očividně schopni projít, to mi dává naději. Snad to klapne a FIA nebude tento podvod zaštitovat, alespoň od toho 6 závodu :stuck_out_tongue_closed_eyes:

Já si myslím, že RB alespoň co se týče kompresního poměru žádné dvě verze nemá.