Čo prinieslo zasadnutie o motoroch? Krátkodobé zmeny nie sú možné | Magazín F1 - F1online.sk

Ty si dalsi z tych, ktori podvod nazvu najlepsou pracou.
Skvele.

Na to kolko rokov vas vidim vidim na tomto fore som az prekvapeny z niektorych vyrokov…
Kauza ferrari 2019 - z toho mala co sa celkom naisto vie este predtym nez to fia ututlala - jasny podvod, obchadzali senzor merania prietoku paliva / pridavali aditiva do oleja, vyslovene zakazana vec.

Mercedes / Redbull - pravidla hovori ze kompresny pomer ma byt XY merany v podmienkach pri YZ. -Pravidla dodrzali. Porovnatelne s DAS, to bola tiez inzinierska genialita, nie podvod.

1 Like

Vždyť jim ty motory stejně (prý) vybuchují , tak o co jde… Tyhle účelové hodně hlasité koalice proti někomu a politický tlak včetně využívání médií jsou úplně stejnou součástí F1 jako využívání šedých zón, takže nic nového :slight_smile: . Jak to všechno je a co za tím všechno je stejně nikdo z nás neví, protože veškeré výstupy jsou od zainteresovaných lidí. Aspoň je o čem psát, ale to je asi tak všechno.

Páni, točíme sa v kruhu. Rozdiel medzi následkami pre Ferrari (prepad výkonu) a Mercedes (potvrdenie status quo) som vysvetlil vyššie. Fakty tam sú, stačí si ich prečítať bez emócií a fanúšikovského filtra. :man_shrugging:

Ale k tomu ‘podvodu’: Podvod je, keď niečo tajíš a dúfaš, že ti na to neprídu. Mercedes svoje riešenie vopred konzultoval s FIA, prešiel homologizáciou a teraz, po protestoch konkurencie, dostal :green_circle: zelenú :green_circle: znova. Ak FIA povie, že je to OK, tak je irelevantné, ako si to interpretujete vy na fóre.

Najviac ma na tom baví tá irónia. Konkurencia je v panike (lebo zaspala vývoj). Vydupala si krízové stretnutie. Výsledok? Oficiálne potvrdenie, že Mercedes postupuje správne. Sťažovateľom to vyšlo naozaj ‘na parádu’ - zadarmo nám vybavili ďalší certifikát legality. Ďakujeme. :slight_smile:

1 Like

Já jsem ten poslední, který by podvod podporoval.
A kde nic není ani smrt nebere. Evidentně ani rebelové nedokázali FIA dodat přesné argumenty aby jasně ukázali prstem v čem Mergl podvádí.
Ale ještě nemají vůbec nic ztraceno a můžou proti Mercedesu podat oficiální protest.

Odkial mas informaciu, ze to Mercedes s FIA konzultoval a ti im to dovolili? Kde nieco take padlo? Prosim zdroj.

V pravidlach je napisane, ze kompresny pomer ma byt dodrzany po celu dobu, len sa mera pri izbovej teplote. To, ze ho Mercedes a RBPT umyselne prekracuje je PODVOD, nie sikovnost, len aktualna metodika testovania neumoznuje to kontrolovat.

Spytam sa inak: ked cez obec pri skolke poletis 150 namiesto 50 ale nenamera ta radar nebudes pre ludi hovado co lieta pretoze ta nikto nenameral?

Potom ak su informacie o Ferrari z 2019 pravdive, ani oni nepodvadzali podla tvojej logiky. Ak aj prekracovali prietok paliva ale senzor to neodhalil, tak to tiez bolo koser, lebo ved neni dokaz neni porusenie. Preco im to potom zakazali?

Treba sa zobudit, FIA ziadnu legalnost tohoto riesenia vcera nepotvrdila, potvrdila iba svoju nekompetentnost a ukazala, ze staci ked je podvadzajucich vela a hrozi blamaz ze vacsina pola nenastupi na zavodz tak sa to nechalo tak a urcite sa aj ostatnym pohrozilo aby sa v tom verejne nevrtali

Fandim ferrari desiatky rokov a nemam problem napisat, ze motor 2019 bol podvod. McLaren 2024 roztahoval zadne kridlo pri DRS na vacsiu vzdialenost ako bolo povolene - zakazali im to, bol to podvod. Zaroven som cital co napisal Adrian Newey o DAS ako porusuje pravidla a FIA sa vtedy a teraz k Mercedesu zachovala rovnako - nechala im to.
Ked inzinier dokaze pouzit taku zliatinu ktora sa roztiahne z 16:1 na 18:1 OK, to je fyzika. Ale 18:1 je mimo pravidiel a to sa vola, ine slovo na to nie je - PODVOD.

Jenže k navyšování kompresního poměru díky fyzikálním vlastnostem materiálů dochází u všech motorů. Tohle není pouze případ Mercedesu, ale i Ferrari, Hondy, RBPT a Audi.

Tahle výhoda vyšší komprese při zahřátém motoru se týká všech, tak proti čemu chceš bojovat? Proti fyzice?

2 Likes

Uvažuj komplexně, ty motory nejdou jednoduše předělat a znovu naladit. Čas, peníze …
Motor byl postaven dle pravidel. Nemůžeš změnit pravidlo ze dne na den. Musí tam být čas na změnu , priorita je zavodit a ne očerňovat kohokoli kdo s něčim přijde a je to na hraně. Je to velky bussines , sponzoři , reklama na značku , nelze akceptovat tyhle výkřiky do tmy

2 Likes

Pokud to nepochopil doteď, už to nezvládne :smile:

1 Like

No já furt čekám na to doložení tvého tvrzení, když si mě tu tak osočil

Ha ha neviem kto sa naposledy priznal a postazoval ze ma chrabik na kašu a bolave nozicky. :sweat_smile:

Bylo Ferrari potrestane v sezóně 2019 ano/ne? Tím si ušetříš zbytek těch řeči okolo

Díky, konečně někdo, kdo ukázal na to, že FIA trestat výrobce nebude

Ferrari bylo potrestané

1 Like

FIA je žumpa ! Staci to len dokazat ze ich motor porusuje kompresny pomer. A ano tak tento rok dobre ale pod podmienkou jazdit celu sezonu s + 15kg zavazia na dorovnanie vyhody. Vybavene. Ale ak FIA pristupuje k tomu takto ze mam v Pč. Tak je to žumpa.

Takže k tomu nic nebude? Tak, kdo tu pak lže Grahame

Však v pořádku, pojďme poškodit Audi, Hondu a Ferrari, jen protože FIA nemá na to vymáhat vlastní pravidla proti Mercedesu a RBR což se ukazuje opakovaně

1 Like

Malá ukázka pro ty, kteří chyběli ve fyzice, když se zrovna probírala nauka o roztažností materiálů.
Nikdy by mě nenapadlo, že po světě chodí tak velké množství poškoláčků. :crazy_face:

2 Likes

Cítim z tvojej reakcie chladnú zúrivosť. Je zvláštne, že úspešný inžiniersky prístup Mercedesu vzbudí takúto emóciu namiesto zaslúženého obdivu.

Ale k obsahu: Nie je mojou úlohou nahrádzať ti prácu s Googlom. Ale oceňujem, že si si priznal vlastnú neznalosť témy. Nižšie máš pár zdrojov [1][2], kde si pozrieš kontext.

Tvoj príklad s radarom je úplne mimo. Realita je taká, že menej úspešní vývojári kričia, ale sudca (FIA) im všetkým odkázal, že sú vedľa ako tá jedľa a k žiadnemu porušeniu neprišlo. Motory Mercedesu sú nielen inovatívne, ale aj legálne.

A tá posledná otázka o zákaze pre Ferrari pekne ilustruje, ako sa z celej sily snažíte nevidieť realitu🙈. Rozdiel je v následkoch: Ferrari muselo po kontrole upraviť svoj monopost, čo sa prejavilo okamžitým prepadom výkonu. Mercedes nemusí pre seba a svojich klientov upraviť nič. Výkon ostáva.

Nemrzí ma to, ale chápem, že fakty ti trochu kazia príbeh, ktorý si si vysníval.

Zdroje:
[1] No hope for rivals until 2027? The impact of F1's loophole controversy - The Race
[2] The FIA consider taking action on controversial Mercedes engine