Čo prinieslo zasadnutie o motoroch? Krátkodobé zmeny nie sú možné | Magazín F1 - F1online.sk

Sezóna 2026 nám definitívne začala. Svedčia o tom aj prudké zákulisné boje, ktoré obvykle nečakáme v druhej polovici januára, ale tento rok je v mnohom výnimočný. Vo štvrtok sa uskutočnilo očakávané stretnutie dodávateľov motorov s FIA, od ktorého sa očakávalo rozlúsknutie prvej veľkej kontroverzie novej éry. Médiá vo štvrtok večer priniesli aj výsledky zasadnutia.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/224796/co-prinieslo-zasadnutie-o-motoroch-kratkodobe-zmeny-nie-su-mozne

No těším se na souboj George vs Lando. A možná by se tam Max mohl mihnout, ale RBR bude asi slabší. Škoda. I tak je to pro George výzva. Nic než titul nelze akceptovat.

Každopádně evidentně měli pravdu zastánci Mercedesu. Prostě je to legální řešení, nedá se nic dělat.

Toto, dobrá práce. :+1:

2 Likes

Podvodnikom patri svet.

Takže FIA rozhodla (resp. nerozhodla) a emócie môžu trochu opadnúť. Pre mňa z toho vyplývajú tri triezve závery:

1. Validácia legality: Potvrdilo sa to, čo sme tvrdili. Mercedes postupoval presne podľa pravidiel. Žiadne podvody, len precízne inžinierstvo a využitie fyziky, ktoré prešlo homologizáciou. Bodka.

2. Kredit pre inžinierov: V Brixworthe zjavne stále pracujú tí najlepší. Fakt, že Red Bull je v tejto téme na našej strane (a podľa článkov sa snažil o niečo podobné), je ten najlepší dôkaz, že ide o geniálne riešenie. Ostatní buď ticho závidia, alebo horúčkovito kopírujú.

3. Nutná dávka opatrnosti: Napriek týmto “politickým” výhram by som zatiaľ šampanské neotváral. Nepotvrdené papierové predpoklady sú jedna vec, realita na trati druhá. Nezabúdajme na rok 2022 - vtedy sme tiež prišli s unikátnym konceptom (zeropods), o ktorom všetci hovorili, a vieme, ako to dopadlo.

Takže ostáva nám len dúfať, že tentokrát je ten strach a nárek konkurencie naozaj oprávnený a prenesie sa aj do časov na trati. :slight_smile:

Takže motor Ferrari byl 2019 legální, jen Mercedes politicky tlačil na FIA, protože neuměl mít stejné řešení?

1 Like

Na mieste Ferrari neodtsartujem, a sa po.ebte vsetci. Tak ako v USA 2005, spravit zahrievacie kolo a smer do boxov.

Nejdříve by to chtělo u Ferrari, Hondy a Audi jednotu a položit hromadný protest po Austrálii. Při neúspěchu pak bojkot :man_shrugging: Četl jsem že v Astonu jsou z přístupu FIA velmi rozlobeni.

1 Like

Opět lžeš, Mercedes se zeptal zda to muze dělat tak jak to dělalo Ferrari a FIA řekla NE.

Jen si pobreč :rofl: Bábovičky :grin:
To co řekne FIA byli jasné hned a ty jsi tady napsal tunu blbostí a viditelně máš potřebu v tom pokračovat. :smile:

Pravda, FIA je boss, mě nic jiného než brekot nezbývá.

A můžeš mi tohle doložit? Protože jsem tohle nikde nezachytil.

Jojo, FIA je boss a na RBR s Mercedesem se nesahá, hlavní je férovost a nestrannost🤮

1 Like

Mercedes dokazal cez bolavy chrbatik Lewisa dotlacit FIA do toho, aby zdvihli auta - cely rost nahor, tam nepotrebovali vacsinu ?

Pekný pokus o paralelu, ale história nepustí. Rozdiel je v následkoch:

Ferrari 2019:
Výsledok kontroly = Tajná dohoda (de facto priznanie viny) + okamžitý a drastický prepad výkonu, z ktorého sa spamätávali dva roky.

Mercedes 2026:
Výsledok kontroly = Včerajšie potvrdenie, že pravidlá sa nemenia + motor ostáva legálny + výkon ostáva.

Takže kým v Maranelle museli prosiť o milosť za zatvorenými dverami, v Brixworthe dostali pečiatku LEGÁLNE. To je ten rozdiel medzi podvodom a inováciou.

Férové to neni , ale tak zní pravidlo … a viditelně to šlo dle toho udělat. Takže vyřešeno, navždy.

Můžeš mi ten motor a dění okolo Mercedesu s FIA doložit, nebo mě tu budeš osočovat ze lži, jen protože se ti nelíbí co jsem napsal?

Jak víš co bylo v dohodě mezi FIA a Ferrari? A jaký je rozdíl mezi Mercedesem a Ferrari, když ani jeden tým nebyl oficiálně potrestany nebo jejich motory nebyl zakázané?

Takze ked je pomer pravidlami stanovený 16:1 a Mercedes ho pocas celej dlzky sutaze nedodrziava, porusuje pravidla na 18:1 - toto nedokazes nazvat podvod ?
Slepi fanuskovia mercedesu si to otocia ako chcú, ako im to vyhovuje a potrebuju to mat v hlave ulozene.

Jako dejme tomu že to FIA uteklo, ale zarážející je že po tom nejde, že nevydá třeba direktivu že cílené a úmyslné navyšování kompresního poměru v provozních podmínkách považuje za nelegální. Prostě aby ukázala že hrátky v této oblasti nebude tolerovat. Oni neudělaj nic? Nezvyklé, snad ten protest přijde, žel ještě si to zdražili na 20000Eur a jde to do stropu, dobře to maj vymyšlený.

Je evidentní, že nejlepší motorovou práci odvedl Mercedes. :white_heart:

Ostatní motoráři se trápí a místo toho, aby odvedli lepší práci, tak raději začnou třepat chromými nožičkami a naivně si myslí, že by jim nějaký změna v pravidlech pomohla.
Historie ale ukazuje, že nepomohla. I minule došlo díky právu Veta které má Ferrari ke změně na poslední chvíli a místo určených čtyřválců se přešlo na šestiválce.
A výsledek?
Mercedes s jasným náskokem mnohem lepší než Ferrari a Renault.

Takže pozor!
Další změnou se může stát, že stěžovatelé pouze nasejou do vlastního hnízda a Mercedes poskočí ještě o další kus, protože odvádí nejlepší práci.

1 Like