Přesto místo jasného stanoviska FIA jedná, proč asi.
Kdo ví? Třeba motoráři zjistili, že se syntetickým palivem dochází k mnohem většímu prohřevu materiálů a proto dochází k vyšším kompresím.
Nebo třeba je Mercedes pouhá záminka, ale hlavní důvod může být protest proti šíleně předraženému syntetickému palivu, kterého by se týmy chtěli zcela logicky zbavit.
Osobně bych se přikláněl že hlavním důvodem téhle rebelie je právě palivo.
Já vidím problém v tom, že FIA je spíše politická organizace, než transparentní dozorčí orgán. A ne proto že bych chtěl jen odmítavé stanovisko k Mercedesu, ale proto že bych chtěl jakékoliv stanovisko ke kompresním poměrům které FIA předloží a argumenty podloží. Ne politickou omáčkou atd. prostě ať řekne své a proč, žádný caviky. Takhle jim prostě těžko věřit cokoliv. To co řekl vedle Tombazis není stanovisko dozorčího orgánu, ale potolízala který hraje hru s týmy.
Tombazise komentovat nebudu, když o něm moc nevím.
Stejně si myslím, že kompresní poměry jsou pouze zastírací manévry mnohem většího problému. Tím mám na mysli syntetické palivo. Je drahé, nijak kvalitní a možná je výroba tak zdlouhavá, že by se ho nemuselo vyrobit dostatečné množství. Už teď v testech se jezdí na ropný benzín.
ja by som to nevidel az tak tragicky - v 2022 mal takisto RB nadvahu a prave odlahcovanim urobili najvacsie zisky.
Mě zarazilo, že s těžkým vozem mají odjet šest závodů.
Jenže to měli nadváhu všichni. A Horny si vyloboval navýšení.
Letos je snad každý tým ± 770kg.
tak zajtra uz zacinaju?
Zítra první den.
Hmotnostní limit je 768kg, a snad jsem četl o 4-5 týmech, že jsou 770-772kg.
To předtím nebylo ani zdaleka.
Jinak si říkám, že pokud to týmy atakují hned, tak je hmotnost moc vysoká.
Klidně bych 15kg dal dolů, ať je nějaká vývojová válka, takhle to zas bude lehárko.
ja by som kludne dal aj 50kg dole. nech je tam nejaka volnost a taktika.
To zas ne. Musíme to držet v nějaké normě a nějaké konkurenceschopnosti.
Ty už taky nevíš co šířit viď ťunťo😄
neviem o kolko sa ten valec vplyvom teploty roztiahne, ale roztiahne sa urcite
ci rovnomerne, alebo nerovnomerne to tiez neviem
no ale roztiahne sa to kazdemu ±rovnako kedze blok motora musit byt z hliniku alebo hlinikovych zliatin, cize nejake extra velke rozdiely medzi jednotlivymi motormi nebudu
Zbytek uvidíme.