Button: Hamilton a Verstappen budú skutočnými legendami len vtedy, ak okúsia aj inú súťaž | Magazín F1 - F1online.sk

Tak co je na tom iracionální? Já si třeba vážím obecně více jezdců pro něž je motorismus jejich životem, nikdy mě nebral úprk Rosberga atd. :man_shrugging: Někdo jiný naopak může kvitovat vzít titul a skončit, iracionální to není, je to o hodnotách.

No a Max? Podle mě on to vnímá podobně jako Jenson a já, takže já se na Maxe těším i v jiných sériích. Já tam ten životní styl spojený s motorismem cítím. U Norrise třeba taky. F1 je nejvíc, ale není to vše pokud opravdu mluvíme o motorsportu.

1 Like

1 Like

Dotyčný především nechápe, že má výše uvedená poznámka je naprosto obecná a naprosto neřeší (protože to nelze předvídat), kdo se stane v kolektivním vědomí “legendou”, “pilotem nebo osobností historického nebo zvláštního významu” apod. Může to být (z určité množiny kandidátů) kdokoli, v tom je ten proces nevypočitatelný. A v určitém horizontu to nemusí být nikdo - kdo si dneska (kromě úzké skupiny znalců) vybaví sportovní hvězdy dejme tomu 20. nebo 30. let? Kolektivní paměť není nekonečná a lidé s datem narození 2050 (kdy my tu už spíše nebudeme) nemusí stavu dnešního sportu přikládat nějaký zvláštní význam. Navíc v přeměně určité reality na součást kolektivní paměti mohou hrát a hrají roli i zcela iracionální momenty, viz Kimiho zmrzlina nebo jeho hláška z Abú Zabí 2012.

Pokud lze alespoň částečně generalizovat, určitý potenciál mají dramatické příběhy a “agon”, tedy velký souboj. Odtud status roku 1976 nebo soupeření Senna-Prost. Což vůbec Buttonův názor nebere v potaz a místo toho zdůrazňuje pofidérní faktor “jezdil ve více sériích”. Jenže právě tomu nikdo nevěnuje zásadní pozornost - kromě jiného proto, že sérií je enormní množství a piloti nemají nějakou velkou potřebu kočovat. Jakkoli to u někoho, třeba právě FA, může budoucnost zhodnotit.

Bohužel si někteří nejsou schopni sundat z očí své klapky a zkusit uvažovat s odstupem a nestranně.

Ve srovnání s vědou a kulturou stejně sportovci hrají v historickém vědomí okrajovou úlohu - nenechávají po sobě trvalý artefakt. V antickém Řecku se těšili obrovské úctě - dnes je vůbec neznáme. Na rozdíl od Homéra, Praxitela, Platóna, Aristotela nebo Sofokla…

Veď som to vysvetlil nie? Okrem toho že diskusia o “legende” je absolútne subjektívna vec.

V momente kedy poviem statement you can’t be the best driver in the world if you haven’t stepped outside of F1 tak mi mená ako Hamilton alebo Schumacher predbehnú mená ako Jacques.

Pre teba je Jacques lepší ako Schumacher alebo Hamilton?

1 Like

Není, ani jednoho z nich nemám za nejlepšího na světě. U Maxe se toho možná jednou dočkáme, kdo ví. Zatím jen z titulů v RedBullu budu mít výhrady. Alespoň změnu týmu bych upřednostňoval abych měl lepší obrázek. Takhle je to opravdu hodně těžké posuzovat, však bude mít ještě doufám dlouhou kariéru a dokáže mnohé i jinde. I ten jeho simracing ukazuje že to nadání může mít taky napříč různými auty.

Já jsem tady, máš v článku konkrétní citace a máš je tu i v originále, takže o čem to neustále píšeš? :man_shrugging:

Tak potom sám vidíš ako je celé to vyjadrenie od Buttona nelogické a jak lahko prídeme k menu ktoré by podľa metrík ktoré prezentuje malo byť na vrchole a jazdec by mal byť označovaný za legendu ale logicky sa tak nedeje.

A MV má aktuálne na míle ďaleko k titulu “legenda”.

Jestli nekdo uvazuje o VER jako o legende tak uz nevim…

Tak si to vyjádření přečti ještě jednou, co opravdu řekl.

Nechápem.

Znova, Hamilton či Schumacher nie je best driver lebo nikdy nebude v inej sérii napriek tomu že majú po 7 titulov? A Jacques je best driver lebo síce má titul iba 1, ale má aj CART a Indy 500?

No u Buttona se nejlepším jezdcem jen s tituly F1 nestaneš, preferuje myšlenku že by jsi měl přesvědčit i jinde. Nemyslím že by mu Jacques zrovna stačil, ale očividně vidí i ten svět mimo F1. Oceňuje dobývání i jiných met.

Ja vidím Buttonové vyjadrenie ako rovnicu…a preto mi to príde nelogické, lebo presne na príklade ktorý diskutujeme sa dostávajú mená vyššie práve nad také ako Hamilton.

Duplom, ak to rozpráva práve človek, ktorému tá rovnica sedí (superGT + F1)

Oceňuje dobývání i jiných met. pro mě není iracionální vidět nejlepšího jezdce třeba v Sébastienovi Loebovi, jen proto že nebyl v F1 tak ho taky neškrtnu :man_shrugging: Ten chlap je podle mě topka, jako nevážím si ho méně než třeba Schumachera, fakt ne. Uspět jen ve své disciplíně už nestačí :smile:

Jinak je nejlepší jezdec Ham protože získal 7 titulů F1? Já to tak taky nemám, je nejúspěšnější, jako byl Schumacher. A to Hamovi teda ještě jeden ukradli.

Ak zabiehame do sfér mimo F1 tak sa pre mňa tá celá diskusia ešte viac komplikuje.

Kým v rámci F1 by som dokázal niekoho označiť za best drivera, v momente kedy to berieme z pohľadu motoršportu ako celku, by takéto meno veľmi ľahko vypadlo.

Viď napr. Loeb, Rossi, Sainz sr., Ogier.

WRC či MotoGP mám omnoho vyššie hodnotovo ako F1 - z pohľadu “skills” u jazdca.

No vidíš, a není to iracionální, jen máš nějaký svůj žebříček hodnot s kterým jiný může a nemusí souznít. Do jaké míry má Jenson své hodnoty dle svých zájmů, je to možný. Prostě se má taky rád. Ale to dělá spousty osobností, že podle sebe nahlížím i na ty druhé, to není ani iracionální ani automaticky špatně.

Teď mě napadla třeba Ledecká, myslím že díky tomu olympijskému zlatu ze slalomu nasadila ve snowbordingu opravdu hodně vysokou laťku :smiley:

2 Likes

To ano, to se jen tak někomu nepovede. :+1:
Ledecka won gold on Shiffrin cast offs :grin:

1 Like

Celý tento článok je hlúpi prečo ? Tak prečo by si hamilton nebo max nemohli hovoriť legendy F1 to musia aj iné súťaže jazdiť inak su iba obicajny jazdci ? Vie button že máme tu závodu tahacou dokonca exzistuju závody traktorov chem tím povedať že nieje potrebné jazdiť iné série len preto aby údajne mohol byt legenda a čo vlasne známe na bit legenda úprimne legenda je aj napríklad sumacher prečo lebo koľko rokov nájazdy a stejné keď poviete jeho meno tak vecina ľudí bude vedieť okoho ide nehovoriac že to budú vedieť fanúšikovia Motorsport

1 Like

Jak se vůbec člověk dostane k 18měsícům starým lyží Shiffrinové? :thinking: :smile:

Ledecká jezdila na Atomic lyžích jako Shiffrinová a asi pro ně ty nové modely byly moc drahé, takže možná je pak tým Shiffrinové prodával jako použité a vyhodně no. Nevím to jistě, ale rychlé byly. :smiley:

Aha, tady je o tom více:

Za šokujícím zlatem pádila Ledecká na lyžích od americké hvězdy - Sport.cz

1 Like

Tak podla Buttona a teba patri medzi legendy alebo najlepsich jazdcov aj Antonio Giovinazzi kedze vyskusal si aj F1 a aj ine sutaze a dokonca teraz vyhral 24h Le Mans.Zaujimavi nazor