Bude motorovej kontroverzii koniec? FIA zvoláva stretnutie na najvyššej úrovni | Magazín F1 - F1online.sk

Ináč FIA to bude mať ťažké, ak napríklad v Austrálii vyhrajú Mercedes, za nimi Mclaren, potom s odstupom minúty a pol zvyšok poľa a po VC skonštatujú, že všetky monoposty splnili technické direktívy a pravidlá. Či? Samozrejme len špekulujem a všetko môže byť inak.

FIA ma nachystane nejake vykonnostne dorovnanie ked sa nieco take stane.

Zaostalcům povolí vyšší kompresní poměr? :grin:

asi by to nemalo zmysel. ten system je komplikovanejsi ako nejaka roztazna ojnica. Oni maju asi problemy to nove palivo pri vyssej kompresii vobec spalovat. preto ten humbug.

Mám ti dělat seznam lží a pak ti to omlacet o hlavu každý den?

Třeba žádný problém nemají, jen si představovali vyšší výkon. U ostatních motorářů to asi bude hodně podobné a vlastně se takový stav očekával a už loni na podzim se říkalo nahlas, že jezdci budou muset hodně šetřit palivo, aby se jednalo alespoň o nějaké závody.

tak vyssia kompresia = vyssi vykon a nizsia spotreba.

no a najjednoduchsie a najlacnejsie a najefektivnejsie riesenie ako sa dotiahnut na Mercedes je skusit donutit FIA aby zmenila pravidla.

Možná se jedná o povolení většího množství paliva. Pokud ano, tak to stejně nevidím dříve než po třetím závodě.

Stačí jen aby si vynutila ta současná :+1: :slightly_smiling_face:

1 Like

bud be obav. tie sucasne pravidla FIA vynuti.

2 Likes

Pískej konec.

1 Like

Ak bude motor RBPT pred Ferrari a Hondou, tak to bude pre nich na uterák.

Tobě jsem ho odpískal už dávno, když vůbec nesleduješ co se děje

https://www.sportskeeda.com/f1/news-f1-insider-shockingly-claims-11-teams-overweight-cars-month-first-2026-test

Benedetto Vigna na kontrole v Maranello:

trochu necitas poriadne co som pisal
boli nelegalne ak plati vyklad pravidiel tak ako to teraz chces pouzit pri kompresnom pomere
uz sa chapeme? alebo stale nie?

proste ak by platil vyklad tak ako chces pouzit pre kompresny pomer tak vsetky flexi kridla boli nelegalne aj ked splnali podmienky merania

nemozes si pri jednej casti pravidiel zvolit jeden vyklad a pri druhom zas iny, musis cele pravidla interpretovat jednym stylom

minidrs bolo legalna kym nezmenili pravidla a tiez ich nezmenili zo dna na den a ako som pisal vyvoj aera ide daleko rychlejsie kedze casto sa nosia kridla specialne pre tu ktoru trat takze sa zazilo, ze ked ide o sprisnovanie merani tak nieje potrebny az tak dlhy cas ako napr. pri zmenene pravidiel ohladne motora
ale tak ci tak sa tie sprisnenia neprijmu s okamzitou platnostou, ale vzdy je tam dostatocny cas nato aby sa s tym timy vysporiadali a navyse casto sa stava, ze aj tim ktory najviac krical za sprisnenie testovania sam musel upravovat tie kridla aby presiel tym prisnejsim testom :slight_smile:

To vobec nie je pravda. Kompresny pomer ma presne stanovenu maximalnu mieru 16:1.

Flexi kridla nemali ziadnu predpisanu maximalnu mieru ohybu a urcovali ju prave staticke testy, takze to bola seda zona. A to je ten rozdiel.

Pravidlo o zakazanom aktivnom aere je vseobecne pravidlo, ktore je fyzikalne neaplikovatelne na flexibilitu jednotlivych prvkov, ale skor zakazuje rozne vychytavky ako bol kedysi F-duct ak sa pamatas a aby jedinym prvkom aktivneho aera bolo DRS.

FIA zakázala MGU-K pod rychlost menší než 50km/h, takže starty, a první metry budou pouze na spalovák. To bude dost zajímavý. Hlavně, aby to nebylo fiasko plný nehod.

Praveze nebolo, lebo pravidla urcovali maximalnu medzeru medzi kridlom a klapkou a miniDRS porusovalo toto pravidlo.

A neviem, ci sa pamatam spravne, ale zda sa mi, ze sa nemenili pravidla, ale sa len sprisnili testy na tuto klapku (ale nie som si isty, kazdopadne je to jedno, porusovalo to pravidla).

a zaroven ma presne stanovene podmienky merania :slight_smile:
splnis merania, mas legalny motor. dalej to fia neriesi, tak ako so vsetkym ostatnym