Takto napisane s tebou viacmenej suhlasim.
Len problem je, ze vacsina tych co kritizuju McLaren teraz, povazuju (a prave 2007 davaju za priklad) vysledok tej sezony za zlyhanie McLarenu…
A este 2 rozdiely 2007 vs 2010.
1, Rozdiel medzi Ham a Alo nikdy nebol tak velky, ako tych 28b Webbera 6VC pred koncom a predsalen urcit v polke sezony Hama s nie velkym naskokom na ukor uz 2xMS Alika by vyznel podstatne horsie a kontroverzne, narozdiel od 2010…
2, niekedy mam pocit, akoby mnohi zabudali, ze ani Kimi vo Ferrari nebol tu sezonu jednotka a Massa mu pomohol az v poslednej VC, ked sam o titul uz nebojoval… Ale RB v 2010 bol vtedy ku koncu realne jediny tim bojujuci o titul s oboma jazdcami, co neurcil 1-2, hoci Ham a Alo mali Buttona a Massu viacmenej mimo hry, cize velmi riskovali…
Napisal som AK to tak vidis…
Na jednu stranu suhlasis ze to bola logicka volba a risk to neurobit (1-2) a na druhu by si sa takej volbe cudoval, resp. si to nevies predstavit, tak je to pre mna trochu divne, ale OK
A k tomu trendu/netrendu, to sa nezhodneme.
Neviem ci zmluvne a ofiko, ale v realite bolo mnozstvo timov, co mali a maju urcenu 1-2 uz celu sezonu a preto ocakavat, ze McLaren, ktory to historicky nerobil, by bola novinka, aby to robil a uz v polke sezony (Madarsko), navyse nepozname zmluvu Oscara a mozno ani nemozu…
Ferrari bylo takhle nastavený do 2006, potom to bylo tom, kdo bude blíže k titulu. Potom se to zavedlo jasně s příchodem Vettela.
RBR tohle určoval po odchodu Ricciho pravidelně i bez boje o titul
Mercedes to měl takhle s VB (Když se jelo o titul), od 2022 se jim ta filozofie změnila (ale tomu dost pomohl ten úpadek)
Massa pouštěl Alonsa nebo dostaval horší strategii ve chvili, kdy neměl šanci na titul a Alo jo. Viz Austrálie 2010, kdy rychlejší Alonso zustal za Massou. To se u Vettela s Kimim nestalo, Vettela tam cpali od začátku, mimochodem Singapur 2019 taky tak.
Ja som v názoroch konzistentný bez ohľadu na tím (do maximálnej miery ako sa dá, keďže každý sme niekoho fanúšik a mierny bias tam vždy bude).
Áno, 2007 je zlyhanie McLarenu, ale nie kvôli vynechaniu tímovej réžie (tú by aj tak ani jeden pilot neakceptoval).
Prvé zlyhanie bolo nepotrestanie Hamiltonovho porušenia dohody z maďarskej Q (následkom čoho bolo známezdržiavanie Alonsom v boxoch). Ale bolo jasné koho chcel Dennis za majstra, keď sa na začiatku sezóny ukázalo, že Hamilton dokáže jazdiť vyrovnane s Alonsom.
Alonso potom pochopiteľne robil kroky, ktoré robil, cítil krivdu a Dennisovi sa to vymklo z rúk, nezvládol to. Mal nastaviť nejaké pevné vnútorné pravidlá a vynútiť si ich dodržiavanie.
V 2010 bol už iný bodovací systém ako v 2007. Tuším mal Hamilton obrovský náskok ešte 2 VC pred koncom, keby sme to prepočítali na dnešný bodovací systém, tak by bol rozdiel možno ešte väčší ako tých 28b.
Tam ale išlo o to, že s Raikkonenom už pomaly nikto nepočítal a asi nikto ani s Alonsom (okrem neho samotného). Ale podľa mňa to bolo správne, že neručili jednotku a dvojku, lebo športovec verí do poslednej možnej chvíle, v športe sa môže stať čokoľvek (ako sme aj videli v tom 2007).
Bola by to logická/bezpečná voľba čisto z praktického hľadiska, ale v realite si neviem predstaviť, že by to niektorý tím svojmu pilotovi urobil a zároveň, že by to nejaký pilot akceptoval.
Áno, ale v tých tímoch je každému jasné, že jeden pilot je výrazne lepší ako ten druhý (napríklad Schumacher - Barrichello). Ako hovorím, z pohľadu športovca podľa mňa Oscar ešte verí, že by mohol dať titul.
Určite vie, že je to nepravdepodobné, ale teraz jednoznačne porazil Landa a hovorí si, že keď to dokázal teraz a nebolo to prvýkrát, tak to môže zvládnuť vždy. A zároveň sa môže stať, že Lando 1-2x vypadne alebo bude mať smolu na nejakú kolíziu možno aj s Maxom a zrazu Oscar bojuje reálne o titul s Charlesom (takto by som to videl a veril v to ja na jeho mieste).
Je pravda, že já si třeba nepamatuju nikdy situaci, kdy by šéf týmu, ještě před sezonou, jasně deklaroval týmovou jedničku - jako to udělal Binotto u Vettela.
O to víc to pak bilo s Leclercem do očí…
Ja s tebou v zasade suhlasim (nejake detaily neriesim, podstatu by to nemenilo…), len teda po tom co vsetko si napisal nechapem, na com sa teda v sucasnosti McLarenu vysmievas ohladne (ne)TR?
Nevysmievam sa McLarenu, len sa bavim na Zakovi. Ma velku hubu ohladom RB. Najskor preto, ze sa snazil votriet Wolffovi do priazne, potom uz aj sam a casto nezmyselne, ked este McLaren nikoho nezaujimal a bojoval ledva o body, a teraz namiesto toho, aby sa sustredil na seba a svoj tim, ked je to potrebne, tak stale riesi viac RB ako svoj tim.
Ale hlavne sa bavim na tom, aky bol moralista ohladom Pereza a timovych dvojok, medzitym Pereza a jeho vykony zhadzoval pred mediami (sposobom akym si to Wolff v zivote nedovolil, lebo Wolff vie, ze slaby Perez je len dobre pre Mercedes), a teraz ked by sa mal uchylit sam k timovej rezii, tak to stale hra na ferovost a je obet vlastnych slov a tak ci tak bude za hlupaka. Ak TR nepouzije, tak je za hlupaka, lebo je to nelogicke a ak ju pouzije, tak mu v momente Marko alebo Horner pripomenu jeho reci na RB ohladom TR.
A to som mal Zaka kedysi rad, bol mi velmi sympaticky, aj skrz DtS a fandil som celemu McLarenu nech sa zdvihnu a vratia sa na celo. Len ostal nejaky dolezity a arogantny. Chcel to hrat na velkeho politika Wolffa, ale je to nasilu a arogantne. To je moj subjektivny nazor na neho. Ak ma niekto iny, neberiem mu ho.
PS: Aby bolo jasno, proti McLarenu stale nic nemam, su len dva dovody preco nechcem, aby vyhrali jazdecky titul. Prvy je, ze bojuju proti Maxovi, ale to by bolo este ok, ale druhy je, ze Lando (ani Zak za svoju robotu) si ho za tuto sezonu nezasluzi. Konstruktersky im urcite (zatial) pravom patri, auto postavili najlepsie, tam nie je co vytknut.
Toto mi pride ako vysmievanie… Ale tak mal by sa uchylit k TR ci nemal? Prispevky predtym si uviedol, ze nekritizujes nezavedenie 1-2 RB v 2010 a ani McLarenu v 2007 a teraz to ma Zak urobit? Alebo len vyhrava skodoradost, lebo ho nemas rad a silny Piastri nie je chudak traged Perez, co komplikuje zivot Landovi a pomaha Maxovi, ktoremu drzis palce? A aka obet? Ze dava priestor obom svojim talentovanym jazdcom, co ty sam dokonca nekritizujes? A ak tym pride o titul tak co? Ved napokon, ako tim pravdepodobne budu najlepsi a PJ ma vyhrat najlepsi…
Berem tvoj nazor, len je zaujimave, ze konkretne vyhlasenia Hornera, ktore presne definuju jeho nadradenost a aroganciu existuju a tie ti neprekazaju. Hornera som mal zase ja rad, ale je uplne zrejme, ze v RB sa zmenila atmosfera (dlho sa to tu popieralo, ale je to tak), odisli klucovi ludia, Max sa stazuje a moze predcasne odist, Jos sa stazuje, Marko musi uzatvarat primerie, z dominantneho auta sa stalo “monstrum”, nervozny Horner obvinuje Landa z umyslu nieco vyvolat, vybieha na novinarku, ale to je vsetko vpoho a problem je dokola Brown, ktory vo vacsine pravdivo a slusne odpoveda na otazky…
Zároveň pripomenul, že Newey nie je sám, kto sa rozhodol opustiť Milton Keynes. “Jonathan Wheatley je ešte stále tam, ale aj on sa už zberá preč. Rob Marshall sa zas pripojil k nám,” pripomenul šéf McLarenu. “To sú traja z najskúsenejších ľudí v Red Bulle, a síce trojica, ktorej príspevky sú obrovské. Nie je možné, aby to nebola strata.”