Boli sme príliš optimistickí, hodnotí koncept Mercedesu Shovlin | Magazín F1 - F1online.sk

Aj majster tesár sa niekedy utne. Mercedes v posledných rokoch vo Formule 1 vládol, no prechod do novej éry nezvládol najlepšie. Príhodné sú slová hlavného technického riaditeľa stajne Jamesa Allisona, ktorý pred sezónou povedal, že „jeden či dva tímy pristúpia k novým pravidlám celkom nesprávne“. Paradoxne sa k nim zaradil aj jeho vlastný mančaft, čo v Brackley priznávajú.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/77119/boli-sme-prilis-optimisticki-hodnoti-koncept-mercedesu-shovlin

On Binotto prešiel k merku?

Akurat ze Mercedes sa drzal vyvojovo na vrchu 7 rokov za sebou, a teda nebolo len motorom, kde mali vyhodu/naskok mozno 1-2 roky. Vzdy dokazali pocas sezony prinasat efektivne vylepsenia a zlepsovat sa, ci uplne novinky ako DAS a podobne a mali dobry koncept.

Takze porovnavanie s Binottom je trocha odveci, kedze tu veta “Chceme sa uistiť, že v budúcom roku budeme opäť konkurencieschopní.” je uplne namieste.

Cenim si, ze to Shovlin priznal. Nie vzdy sa da lahko trafit do pravidiel, resp. spravne predpokladat, ako sa auto bude spravat. Tentokrat to Mercedesu nevyslo.

Hlavne ze tu fanatici Mercedesu budu vyplakavat ako su zle pravidla, ako by rychlo mali vsetko zmenit aby Mercedesik zacal znova vyhravat. Aspon je tu vidiet, ake spinavosti Wolff s Hamiltonom a Russellom hrali. Ten kruty porpoising si sposobili sami dizajnom svojho auta (co sme vsetci vedeli, len zufalci sa tu chytali pravidiel) a namiesto zmeny svojho auta ziadali zmeny pravidiel…

3 Likes

Výhodu motoru 1-2 roky? To akože chceš povedať že dolný interval je že len v roku 2014 a možno maximalne ešte v 2015? Ale no, to nemôžeš myslieť vážne. Výhodu mali dlhšie akurát ju dlho neukazovali v plnom svetle. Nehovoriac o tom, že čistý výkon brzdili aj kvôli spolahlivosti a jazdili s tým čo im stačilo. Keď bolo treba vytočiť motor tak s tým nemali problém ani v 2020. Ferrari sa muselo uberať cestou šedých zón aby ich vôbec dobehli v 2019 no a hádam nechceš povedať že Honda alebo Renault mali motory na úrovni Mercedesu.

1 Like

Skôr v tvojom príspevku je fanatizmus, keď už to teda mas potrebu zdôrazňovať. Tento rok nikto neriešil, že niečo bolo proti Mercedesu, skôr minuly rok je asi bez diskusie.
Tak či tak, Mercedes ten prechod nezvládol, pretože teoretická výkonnosť a realita sú dve rozdielne veci a nie každý ma Neweyho :grin: (hodí treba povedať, že aj Newey sa párkrát sekol práve v tej teórii najmä v Mclarene).

Nevidím nič v jeho komente kde by tvrdil, že niekto hovoril, že tohtoročné pravidlá sú proti Mercedesu. On hovorí o tom ako mnohí fans Mercedesu tvrdia, že tohtoročné pravidlá sú zlé lebo Mercedesu nevyšli ako by si oni predstavovali. Jednoducho povedané, hejtujú pravidlá z princípu že sú zlé pretože ich tím nie je najlepší. Keby je Mercedes vpredu, nepovedia jedno krivé slovo na nové pravidlá a objektívne by súhlasili, že sú dobré.

3 Likes

som zvedavy s cim teda pridu buduci rok.

Tak realne… Ked mal mercedes motorovu vyhodu vstupom do hybridnej ery, okej- mal. Ale netvarme sa ze ju mal 5 - 7 rokov.

To ostatnym motorarom trvalo 8 rokov dobehnut motor mercedesu ? V dobe bez financnych stropov a obmedzeni? neblazni. A tie tesne suboje s ferrari v 2018 boli tym ze ferrari malo super aerodynamiku a mercedes to tahal len motorom?

Fakty:
Ferari UPLNE novy vykonny motor postavilo minuly rok - trvalo im to rok a pol.
Era dominancie mercedesu nebola iba motorom, ale celkovo proste boli vo vsetkych smeroch (motor, spolahlivost, vylepsenia, aerodynamika, ladenie auta pred zavodom, strategie, implementacie umelej inteligencie, pilot… ) v tuto eru najlepsi, az kym ich neprekonal redbull.

tak asi so vsetkym novym :slight_smile: urcite nova podlaha difuzor. a velmi pravdepodobne aj bocnice, ktoru budu nahanat vzdu dole na podlahu ako to ma rebdull :slight_smile:

prekonal ich rozpoctovy strop, po tom ako redbull pozbieral vsektyhc ludi, ktorych uz mercedes nemohol platit

Povodna interpretacia bola nespravna. :grinning:

tak to si zrovna nemyslim, redbull nie je rozpocotovo cisto v F1 o moc mensi ako Merc a tychto ludi asi logicky aj preplacal ked ich chcel stiahnut do RB oproti tomu co mali v Merc. :slight_smile:

takuto sprostost opat tvrdite a sirite len vy, zaostaly trollovia a hejteri mercedesu so vsetkymi svojimi rozpravockami

nie, nikto z mercedesakov netvrdi, ze pravidla su zle; urcite nie preto, lebo sa mercu nedari… btw take nedarenie sa ked zbieraju zaradom podia by asi chcel asi aj williams…

to, ze poskakovanie je problem je holy fakt, mercedes ani zdaleka nie je jediny ktory by poskakoval a rozhodne nie najviac (aspon nie vzdy)… ale ano, samozrejme, holy fakt je aj to, ze mercedesu najviac ovplyvnil vykonnost a ano, holy fakt je aj to, ze mercedes obcas zahral okolo toho kusok aj divadielko navyse…

takze opat raz len vytvaras fantasmagoriu, ako su strieborni zli, aki su to hajzli, fuj, ancikristi jedni… stale je to ale fantasmagoria pre jednoduchych ludi ako ty… zial, uz mate na tomto fore vacsinu v pocte prispevkov, aj ked ak odratame vsetky chroustalove alter ega a falosne nicky a zohladnime, ze vacsine normalnych diskutujuich sa uz do tychto nikdy nekonciacich hluposti ist nechce… tak si dopln vhodny zaver aby si si opat mohol kopnut

Řekl bych, že to bude velmi podobné.

faktom je ze tie motory boli zmrazene a to nielen 2014 ale tusim aj 2015 - a na rozmrazenie tlacila hlavne honda, lebo ta bola na tom najhorsie co sa tyka vykonnosti a vstupila rok po zavedeni pravidiel… no a faktom je ze mercedes mal realneho supera az v roku 2017 vo forme vettela na ferrari.

pointa je ze teraz pod rozpoctovym stropom nemas priestor na chybu. chubu proste napravit nemozes, lebo peniaze si uz minul

Ja som nikde nic take nenapisal, ze pravidla sa menili proti Mercedesu. Hovorim nieco uplne ine. Neplacuje tu nahodou skupinka Mercedesakov s Shredderom na cele, ako treba zmenit pravidla? Urcite je to len tak, ze? Boze moj

Nikto z Mercedesakov netvrdi, ze pravidla su zle? S tebou je skoda pokracovat v diskusii. Ze tu ty ides hovorit o rozpravkach, ked sam trepes. Poskakovali viaceri ano, ale kto skakal okolo zmeny pravidiel? Ferrari? McLaren? Skakal jedine Wolff a zvaloval to na zdravie pilotov. Takze ano, strieborni su zli a hajzli. Nevedeli postavit auto, tak sa snazili zabrzdit konkurenciu zmenou pravidiel. Este nieco?

este ze si si nasiel moznost hulakat

precitaj si to este raz, bez cervenych oci, bez emocii… miestna elita tu nadava na fans mercedesu, ale z nich to tu ale nikto netvrdi… nikto
sam ti potvrdzujem ze ano, mercedes ako team to zvelicoval a ze robili z toho halo a logicky, cuduj sa svetu, bola to len rovnaka politika vlcka ako ked RB tlacil na zmeny pred 2021… alebo ked honda bola na tom tak zle, ze sa museli uvolnovat motory

takze pianko, daj sa dokopy a maj trochu nadhlad :wink: a cela ta vasa svata masiho uderka sa rozhodnite ci teda kopete do mercedesu, do vlcka, ci do fanusikov… vlastne nie, vy viete len kopat na vsetky strany ako sa vam paci, ktorym smerom je to prave “in” a praudu si uz okolo toho dotvorite

1 Like