Bez Michaela by som sa do F1 nikdy nedostal, priznáva Ralf Schumacher | Magazín F1 - F1online.sk

Bratská dvojica je vo Formule 1 skutočnou raritou. Vzhľadom na malý počet sedačiek a ohromnú konkurenciu existuje naozaj malá šanca, že sa niečo také podarí. Bratom Schumacherovcom sa to však podarilo, aj keď mladší z dvojice Ralf priznáva, že na jeho kariéru mal nesmierne pozitívny vplyv aj jeho brat Michael.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/138954/bez-michaela-by-som-sa-do-f1-nikdy-nedostal-priznava-ralf-schumacher

<3

3 Likes

Ralf nic moc jezdec. Ale díky Toyotě si vydělal v F1 majlant.
Kdopak ví jestli se dnes svému bráškovi nějak odvděčil.

Podľa mňa dosť podceňovaný jazdec. Nebol úplne top, ale spolu s Montoyom boli vo vtedajšom Williams BMW dobrá dvojka. Kvalitatívne na úrovni DC. Samozrejme, že mu na ceste do F1 pomohol Michael i slávne meno, ale príde mi, že to mu prinieslo aj veľa hejterov, ktorí nevedia uznať jeho kvality.

1 Like

Montoya byl hodně rychlý, ale dal se trochu přirovnat k Maldonadovi. Taky často páchal zcela nepochopitelné chyby. Oproti Ralfovi byl o hodně lepší.
Ralf měl neskutečnou tlačenku, ale výkony i snaha na úrovni současných platičů. Dal předdnost penězům nad šanci získat titul. Nejspíše si své kvality uvědomoval a proto skočil po smlouvě s Toyotou.

Bohužel na Ralfa doplatil Button, který mu musel uvolnit místo.

Ktory z dnesnych platicov vyhral GP? (zaradil by som tam Strolla, Sargeanta, mozno Cou a vdaka Honde mame Tsunodu) A nie jednu nahodnu ale 6 ak sa nemylim. Ano stale je to menej pretekovych vitazstiev ako Michael titulov ale do F1 kvalitativne patril.

2 Likes

Kromě Strolla žádný jiný platič nemá náčiní na vítězství v závodě. Dříve se podařilo vyhrát závod už zmíněnému Pastorovi Maldonadovi s Williamsem.
Myslím, že je to dodnes poslední vítězství Williamsu.

A ktory platic sa dostane do stajne schopnej koncit minimalne na podiu? Pravda je taka ze ziadny. Ralf mal na to jazdit F1, aj ked nepatril k spicke. A ano Maldonadove vitazstvo je posledne vitazstvo Williamsu.

Ano je pravda, že Ralf byl použítelný jezdec. Žádný TOP jako Michael, ale dal by se srovnat třeba s lepším Magnumem, nebo Albonem.
Nakonec se jeho pravá výkonnost ukázala v DTM a nebyla zrovna moc lichotivá.

Nemožno to takto porovnávať. V DTM veľkú dieru do sveta nespravil ani Frentzen alebo iní veľkí závodníci. Vlastne ani Michael Schumacher, hoci veľa pretekov tam neodjazdil.

Ralf bol kvalita, možno nie na úrovni svojho brata, ale na úrovni ľahko nadpriemerného pilota typu Coulthard, Fisichella, Massa alebo Bottas to určite bolo. Ku koncu v Toyote mu to už nešlo, asi ho to už ani nebavilo… Zrovnávať Montoyu s Maldonadom je šialené. Je pravda, že JPM bol náladový jazdec, ale kvalitatívne bol jeden z top jazdcov F1 celej histórie. Maldonado mal jeden top moment v inak mizernej kariére.

Frentzen neměl takovou tlačenku jako Ralf.
Coulthard, Fisichella, Massa alebo Bottas…
David byl nejlepší, na jeho úroveň bych dal Fissiho. Svého času byl lepší než Alonso, jen se Flaviovi nehodil do krámu. Všichni tihle zmíněni včetně Buttona byli lepší než Ralf.
Když přidáme Alonsa, Rosberga, Kimiho, Rubense, Villeneueva, tak se Ralf propadá až za první desítku a to je prostě málo.
Montyho s Maldonadem jsem provnal jen podle toho jak lehce dělali chyby.

Ralf porazil Buttona v rovnakom monoposte, porazil Montoyu v rovnakom monoposte v prvom roku a v druhom mu robil vyrovnaného parťáka. V 2003 bol JPM lepší a v tom poslednom kvôli zraneniu neodjazdil tretinu sezóny. A až na poslednú sezónu (kde sa mu veľmi lepila smola na päty a asi ju už celú vypustil) porážal Trulliho v Toyote. Porovnávať ho zo súčasnými platičmi je šialené. Možno tak s Perezom maximálne. Ralf zo začiatku tisícročia bol jeden z najlepších pilotov, možno nie úplne top, ale tesne pod nimi. Žiaden priemerák ti neskončí na štvrtom mieste v šampionáte náhodou.

1 Like

Nezapomeň na tankování. V té době se pro týmovou chystaly tak moc výhodné strategie, že týmová dvojka na dobrý výsledek téměř neměla šanci.

Ralf bol vyborny jazdec, len mu chybala drzost Michaela. V 2003 bol vaznym kandidatom na titul, ked po vitazstve vo francuzku a nurburgringu bol na druhom mieste v bodovani sa ho opytali či pomysla na titul povedal že nie. Tam sa niečo zmenilo ci to bol ralf ci patrik head (kroreho to vyhlasenie nesmierne nastvalo) neviem, od vtedy sa mu prestalo darit. Ked niekto napise že ralf bol platicom len dokazuje svoju nevedomost z tohto obdobia alebo je to len a len dovod jeho priezviska.

1 Like

Souhlasím, nazvat Ralfa tlačenkou je mnohem přesnější. Sám Ralf přiznal, že bez brášky by se do F1 nikdy nedostal.

To už si vymýšľaš. Proti žiadnému tímovému kolegovi nemal Ralf nejaku tlačenku. Vždy to boli proti tímovým kolegom práveže veľmi vyrovnané boje.

Nikto ho vtedy nebral ako protekčného spratka. Áno, Michael a manažér Weber mu do F1 určite pomohli, ale kto sa tam dostal úplne bez pomoci? Aj bájny príbeh čierneho chlapca z chudobnej rodiny nakoniec dokončil až Ron Dennis a akadémia McLarenu. A na tom nie je nič zlé. Bez akejkoľvek pomoci sa do F1 dostať skoro nedá. Úplná tlačenka je Stroll alebo Mazepin, ale Ralf nie… Ralf bol talentovaný jazdec.

2 Likes

“Michael mi od detstva pomahal v rozvijani sa v motorsporte, naucil ma vela veci a aj to mi vydlazdilo cestu do F1 do ktorej som vstupoval ako nadejny mladik a vitaz nippon serii”.

Preklad pre teba pomohol mu do f1 svojimi umom a skusenostami. Do f1 sa Ralf dostal pretože si tam zasluzil byť.

1 Like

Aspoň nadpis si prosím přečti.

Michael ma naučil všetko, priznáva Ralf Schumacher

No a čo s tým? To niekde popieram? Prečítaj si ty celý článok.

Kluci já už v Ralfové době době sledoval F1 25 roků. Dokonce ani mé současné slova se nijak nevymýkají komentářům nejen komentátorů, ale celého světa F1.
Když Ralf přišel do F1, tak od něj všichni očekávali zázraky, ale přišla tuctovka. Vyjímečný jezdec se holt nekonal.