Žádný velký potenciál Aston neodemkne, to auto má strukturální problémy. Některé aerodynamické prvky budou šikovné, ale jejich propojení je s otazníkem. Daň za tempo, které si vybralo svou daň: uvěznit inženýry a řadové zaměstnance v továrně neznamená zvýšit jejich výkonnost, ale riskovat únavu. Někdy se mimořádné nasazení podaří, například Ferrari v roce 2015, ale tam se potkali noví lidé, kteří táhli za jeden provaz, kdežto Aston trpěl konfliktem mezi Neweym a Cowellem.
U Neweyho se nemohu zbavit dojmu, že design odráží jeho touhu po velikosti, ale méně je někdy více. Když Faulkner psal “běžné” romány, vycházela z toho skvostná díla, když se rozhodl napsat totální román, skončilo to rozpaky. Ačkoli každý příměr s uměním je volný, přijde mi, že Newey se opájel svou kreativitou, ale to nemusí být cesta k úspěchu. Ten “zero” design okolo motoru implikuje podobné problémy jako opakovaně zmiňovaný design McLarenu v roce 2015 a překvapuje mě, že Honda na něco takového přistoupila - pokud ji Newey nepostavil před hotovou věc. Takže design motoru má patrně zásadní vadu a k tomu se bude přehřívat. Auto navíc vpředu není responzivní na pilotovu obsluhu, ale tady může jít o horší design převodovky (která asi taky nebude žádný zázrak).
Čtyři sekundy doufám Aston ztrácet nebude, ale toto auto je přesto nepodarek. Některé odvážné nápady, které by v kontextu jiného auta mohly být funkční, ho nezachrání. Navíc je okopíruje konkurence, případně k nim dospěje postupným zefektivněním svých řešení. Když McLaren zkoušel získat rozhodující výhodu zero designem, konkurence nakonec evolucí svá auta zeštíhlovala, zatímco McLaren netušil, co se svým autem vůbec má podniknout (pamatujete ještě Boulliera?).
Očekával jsem Aston jako mid-range tým s potenciálem posunout se během několika let, které i génius jako Newey potřebuje, aby okolo sebe vytvořil funkční tým a stanovil filozofii vozu. Teď mám ale za to, že je to fiasko, byť zčásti dané souběhem okolností. Pokud mám pravdu, pak to bude podvazovat i další vývoj, tým se bude prát s porodními bolestmi, zatímco vítězné koncepty budou na základě průběžně získaných dat postupovat dopředu.