Audi má obavy. Podľa Binotta sa pracuje na metóde, ako merať kompresný pomer počas jazdy | Magazín F1 - F1online.sk

Jedným z cieľov tvorcov pravidiel vo Formule 1 je postarať sa o to, aby boli rozdiely medzi tímami čo najmenšie. V Audi však majú veľké obavy z toho, že ak Mercedes bude môcť naďalej používať svoj trik s kompresným pomerom, sezóna 2026 sa premení na šou jednej pohonnej jednotky. V zákulisí sa už hľadá riešenie, no načasovanie jeho nasadenia je otázne.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/224651/audi-ma-obavy-podla-binotta-sa-pracuje-na-metode-ako-merat-kompresny-pomer-pocas-jazdy

design - chris paul

zakaz triku neprichadza do uvahy pretoze podla sucasnych pravidiel tam ziaden trik nie je. FIA moze maximalne upravit pravidla do buducnosti.

V preklade - Ak rovnaké obchádzanie pravidiel využíva dostatočný počet tímov, tak sa to bude tolerovať.

Ak je to pravda, tak je to len dôkaz toho, že pravidlá sú jasné, akurát je nedostatočná metóda merania a jej zmena nezmení samotné pravidlá (predpisy). A to, že sa nezavedie už tento rok vychádza z prvej citácie - ak povdáza dostatočný počet tímov, tak FIA ich trestať nechce.

Ferrari 2019 malo smolu, že jeho špeciálny motor nemalo viac tímov a aspoň ešte jeden top tím.

Z hľadiska spravodlivosti by mala FIA čo najskôr aplikovať vylepšenú metódu a zároveň dovoliť všetkým dodatočné úpravy na motore a kým by bol Mercedes nad povoleným pomerom, tak by sme možno sledovali veľmi zaujímavé porovnanie a bitku medzi RB(PT), Ferrari a Astonom.

Přesně tak.

15151

Binotto si vyratal, ze vyvinut novu metodu merania rozmerov motora je jednoduchsie ako vyvinut lepsi motor. Sikula je to, preto je sef.

…spíše napravit způsob měření :wink:

2 Likes

nie pravidla. sposob merania je v tomto pripade sucast pravidiel. Nie je to technicka direktiva, ale priamo pravidla. Ak to zmenia budu musiet vydat novu verziu - to je priamo definicia upravy pravidiel.

2 Likes

No a co, udělaj nápravu ve způsobu měření, vždyť to říkám. Jestli něco schůdného najdou pochopitelně, ti experti.

1 Like

Sposob merania (podmienky) je uvedeny presne v pravidlach.
Ak sa zmeni, upravia sa tym aj pravidla :slight_smile:
S cim budem OK, ale smejem sa ak si niekto mysli, ze takto zasadna vec a snad aj najdrahsia co do uprav/tykajuca sa najvacsieho dodavatela, sa len pre zelanie konkurencie zmeni “zo dna na den” :joy:

A ja neviem aku pamat maju ludia, ale Ferrari sa ten ich trik vobec nezakazal hned a z tej sezony neboli ani DSQ a jazdili si s tym dlho a veselo :sweat_smile: Takze zrovna nimi radsej neargumentovat. Navyse aktivne obchadzali system merania, Mercedes meranie pri izbovej teplote neobchadza ziadnym sposobom.
Helmutko ma v tomto pravdu :slight_smile:

Nemá, oni neobcházejí pokojovou teplotu, ale maximální kompresní poměr 16:1.

1 Like

No nic, ked zmenia pravidla tak zmenia pravidla.
Zo sportoveho hladiska to mne vyhovuje. Ja Mercedesu nefandim, ani McLarenu a budem len rad ked sa o titul pobiju 3-4 rozne stajne.
Keby som si mal vybrat tak to viac prajem AM ako Mercedesu. Chcel by som Alonsa vidiet v suboji vitazstva v GP.

Ked sa mam vyjadrit k pravidlam, tak sa musim ale postavit v tomto na stranu Mercecesu.

Jo, jako Astonu s tím předním křídlem změnili pravidla přímo v sezoně. Je to normální aby si vynutili co bylo cílem.

2 Likes

Oponoval si Helmutkovi, ked pisal ze musia zmenit pravidla, ale je to tak.
Na to nie je odpoved “no a co” :slight_smile:
Je to dokaz, ze sucasne presne znenie pravidiel Mercedes neporusuje.
Ak ich upravia (ano, pravidlo), ze kompresny pomer musi byt do 16:1 aj pocas prevadzky a vtedy sa bude aj merat, tak to bude ina debata :slight_smile:

Porušuje, hned první větu. To už jsem vysvětloval, ale nebudeme se točit v kruhu, je to věc názoru a míry férovosti. Stejně jako je u mě porušovalo Ferrari s tím motorem.

2 Likes

ked uz citujes informacie z clanku a predkladas ich ako fakty tak skus aj ine citacie z tych clankov napr.

to trochu odporuje tomu co si k tej to teme tvrdil, ze ostatni v kazdom momente pocas jazdy dodrziavaju pravidlo o maximalnom kp 16:1 :slight_smile:

fia by mala zverejnit informacie o tom ake kompresne pomery namerala u jednotlivych motorov a to tak pri sucastnych ako aj pri tych minulych
lebo ono to naozaj vypada tak ako tu pisal helmutko, ze niektore timy maju problemy s detonacnym spalovanim a preto musia ist pri merani za studena vyrazne pod 16 lebo za tepla by u ich motorov dochadzalo k detonacnemu spalovaniu
a cely trik mercedesu spociva v tom, ze oni vyriesili problem detonacneho spalovania pri vyssom kompresnom pomere a nejde o ziadny trik so zvacsovanim kompresneho pomeru lebo ten sa zvysuje kvoli teplotnej roztiaznosti materialov, ale mercedes si moze dovolit ist pri meriach za studena na 16:1 tak ako by to urobil kazdy iny vyrobca ak by mal vyriesene detonacne spalovanie

No hej, to uz by sme opakovali vcerajsok :slight_smile:

Kazdopadne ani jeden dokaz a fakt, ako v sulade s pravidlami a urcenymi meraniami Mercedes po prehliadke uznat ako nelegalny nikdy neprisiel, vzdy ticho a viacmenej reci do buducna. Musia upravit, musia dokazat…
Naposledy uvediem to najdolezitejsie: Mercedes a RBPT splnaju kompresny pomer 16:1 pri izbovej teplote pocas celej sutaze.
Ak to zmenia, v poriadku, vobec mi to vadit nebude :slight_smile:
Akakolvek seda zona moze byt oznacena za nefer pri velmi prisnom pohlade a tato kauza sa tyka vlastne vacsiny pola (6 timov).

no to by som chcel vidiet ako budu merat rozmery motora pocas prevadzky :slight_smile:
maximalne by asi islo o nepriame meranie kompresneho pomeru pomocou merania kompresnych tlakov pocas prevadzky

No počkej, dokud se nevyjede a tak tak nejde nic, protestovat, rozhodovat, vše je to teď teorie. Ani nevím jak se to ostatní týmy dozvěděli (samo nepočítám RedBull), a co mají v ruce. To že se ale o tom vedou tyto schůzky značí že to tam je. Co s tím je očividně věc názoru, a u fandů žel stran. No a pro FIA žel politika :face_with_hand_over_mouth:

2 Likes

… však proč ne, když tím jde určit kompresní poměr :man_shrugging: