Arrivabene: Nepoužiteľné dokumenty nám posielal aj Vettel | Magazín F1 - F1online.sk

Do akej miery je jazdec schopný diktovať osud svojho tímu? Ferrari čaká na titul už takmer dve dekády a za ten čas sa objavilo množstvo „spasiteľov“, ktorí sa pokúšali zapísať do dejín ako ďalší šampióni s talianskym tímom. Pohoreli aj najväčšie mená a podľa bývalého šéfa Ferrari Maurizia Arrivabeneho by sme nemali preceňovať vplyv akéhokoľvek jazdca na vývoj monopostu.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/223444/arrivabene-nepouzitelne-dokumenty-nam-posielal-aj-vettel

vsak samozrejme nechapem ako si moze niekto mysliet, že jazdec vyvíja monopost :smiley: maximálne je to o tom, že poskytne spätnú väzbu, že ako auto pracuje a čo by od neho potreboval

Keby sa aj na to hra, on ziadne auto nevyvinul

Však ale presne o tomto to je.

Keď raz tím inžinierov vyprodukuje auto, ktoré podľa ich ideálov by malo byť fantázia na zlatom tanieri (Ferrari F14 T), a obaja jazdci zareagujú “čo vám to úplne hrabe?” po prvej reálnej jazde, tak tá práca so spätnou väzbou a s tým, čo a ako sa správa v skutočnosti, je dosť kľúčová.

ale tu spatnu vazbu dokazu dat vsetci jazdci v ramci tej svetovej š■■■■■■ ti inžinieri vidia aj na dátach všetko čo im povedia, to su š■■■■■■■ fyzici, programátori atď … vyštudovali najkvalitnejšie vysoké školy v europe zamerane na technicke obory, maju roky skúseností, sú nesmierne inteligentní, a nejaký hamilton, ktorý je oproti ním s prepáčením primitív a ledva napočíta do 10, im pošle list, že ako majú vyvíjať monopost, veď to je úplne absurdné a dehonestujúce pre ich prácu, to že niekto dokázal postaviť o 0,4s na kolo rýchlejšie auto neznamená, že oni sú teraz nejakí hlupáci alebo čo, aby im niekto, kto s najväčšou pravdepodobnosťou by nevypočítal ani jednoduchú kvadratickú rovnicu, poslal list, že ako majú oni vyvíjať monopost, oni ktorí tam dennodenne študujú dáta, a majú miliónkrát lepšie znalosti o tom, že ako ten monopost funguje, ten jazdec reálne nemá ani šajnu, že aké procesy sa v tom aute dejú

1 Like

"Bylo to téměř nepoužitelné. Nechci říkat nic nepěkného o Sebastianovi, ale každý by se měl starat o sebe. Jezdcovým úkolem není jen jezdit, ale také pomáhat s vývojem monopostu. Když si však začne hrát na inženýra, tak poslední ať zhasne, " prohlásil bývalý šéf Ferrari.

:smile: … a zrovna od velebeného Arrivabeneho :smile: Takže, co tam máte dál :sunglasses: :face_with_hand_over_mouth:

2 Likes

Toto ale vnímaš úplne že z opačného konca. Však jazdec nevypisuje pripomienky typu “počúvaj ma Ferko, urob sidepod o 5mm užší lebo som to videl na druhom aute a sú lepší, takže šup šup do práce!” :smiley:

Sám viem keďže tiež sa venujem technickým projektom že čo to znamená ten rozdiel medi tým, čo sa navrhlo “na papieri”, a ako to nakoniec vyzerá v skutočnosti keď to chytí do ruky skutočná osoba ktorá s tým má narábať. Ten medzikus ktorý to ovláda a to, čo ti na to dokáže povedať, nemá síce priamy vplyv že “joj super si mi poradil, urobím to tak”, ale je to o tom, na čo sa zamerať, ktorým smerom sa vydať pri zmenách drobných detailov, či sa plánovaný zámer zhoduje s tým, čo sa v skutočnosti deje.

Dáta sú skvelá vec, ale ich najdôležitejšou časťou je ich interpretácia. Keď máš input aj slovný od používateľa, vieš čo máš v tých dátach aj hľadať. Dovolím si s istotou tvrdiť, že pri F1 to nebude o nič iné.

ospravedlnujem sa inak za vypipane spravy nechcel som ziadny vulgarizmus, pisal som š.p.i.č.k.o.v.í , a neuvedomil som si, že v rámci toho slova su tam pismena, ktore su vulgarne ked by som to slovo rozdelil :smiley:

2 Likes

Úprimne milujem tú selektívnu cenzúru “nevhodných” slov tohto portálu. Niektoré prejdú úplne bez mihnutia oka, a potom máš tu slová, ktoré ti hentak vyhviedzičkuje úplne mimo misu :slight_smile:

3 Likes

tak už arrivabene, steiner, a ešte niekto už si nevzpomínam kto, tiež nejaký bývalý vysokopostavený človek v rámci F1 povedal, že toto su od hamiltona čisté nezmysly, jedna vec je, že on dá nejaký input, že "počúvaj ked idem do pomalej zákruty tak sa mi stane “toto a toto”, a potreboval by som od toho, aby to bolo “takto a takto”, ale druhá vec je, keď tam hamilton pošle do továrne list, že ako oni majú vyvíjať monopost… ja sa tu nebudem hrať, že som nejaký odborník, ktorý tam pracuje a rozumie tomu, ale keď to rozprávajú títo ludia, tak si dovolím tvrdiť, že oni tomu rozumeju lepsie ako my

ale možno sa mýlim no, to by ale potom znamenalo, že vlastne alonso musí byť v tejto činnosti veľmi slabý :smiley:

Je to tak, sám velký Forghieri po odchodu Alonsa z Ferrari to řekl na plnou pusu “Po tři či čtyři sezóny v řadě má auto stejné problémy. Znamená to, že se nevyvíjí správným směrem - a to je chyba jezdce.”

…naštěstí už je Alonso od Ferrari pryč a už to byla pro ně jen pohoda a sociální jistoty :sunglasses:

3 Likes

ano je to tak no, alonso je v tomto kotva, zatial čo norris a piastri su evidentne dokonali

No tak třeba tu Bretnix a Evap přestanou s tou pohádkou, jak chudák Vettel nemohl nic mít podle sebe ve Ferrari. A snad i ostatní pochopí, že jezdec nevyvijí monopost a jeho vliv je jen pod feedbackem skrze ovladatelnost monopostu

2 Likes

Tak máš jazdcov ktorí to dokážu lepšie a ktorí tú spätnú väzbu poskytujú horšiu, to už je hold súčasťou “balíku” :slight_smile:

Očividne ale má nejaký efekt jeho feedback, keďže podľa zverejnených informácií je budúcoročný volant Ferrari veľmi blízkou adaptáciou toho, čo dlhé roky prispôsobovali a upravovali Hamiltonovi v Mercedese, takže aj keď Arrivabene hrá machra teraz (a on zrovna je len “predavač cigariet” ktorý bol dohodený do F1 na teplé miestečko), tak očividne aj Ferrari s tým čo Hamilton pozná z Mercedesu postupne pracuje a narába.

tieto informacie som teda nezachytil, ale ak to je pravda, tak si myslim, že to bude skôr kvôli technickému šéfovi serrovi, ktory prisiel z mercedesum než hamiltonovi pri vsetkej ucte k nemu

uprimne mi to pride ako marketingove PR zo strany hamiltona, že ak by buducorocny monopost bol rychly, tak si bude za to brat kredit, pritom realne bude rozhodovat pohonna jednotka do velkej miery, na ktoru uz nema absolutne ziadny vplyv

1 Like

Tak jasné že technický návrh nepochádza od Hamiltona a nejakého zázračného listu, ale nemyslím si žeby to núkali takto z ničoho nič Leclercovi do rúk :slight_smile: Vec diskusie s “medzikusmi medzi sedačkou a volantom”

len akej diskusie, ked este to auto nie je hotove, a v tej sedačke este ani len nesedel, lebo ani este neexistuje

fakt nerozumiem, že ako moze mat hamilton vplyv na buducorocne auto, s ktorym nemal ziadny kontakt zatial