Antonelli avizuje veľké zmeny: Ferrari povolili ADUO | Magazín F1 - F1online.sk

Čaká Formulu 1 v Miami nový šampionát? Päťtýždňová prestávka bude naozaj dlhá a šéf Ferrari Frédéric Vasseur v Japonsku nadnesene povedal, že na Floride začne sezóna odznovu. Neskôr tieto slová trochu zmiernil, ale pilot Mercedesu Kimi Antonelli si myslí, že Fredovo pôvodné stanovisko je trefné.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/231366/antonelli-avizuje-velke-zmeny-ferrari-povolili-aduo

No uvidíme, nakoľko sa Ferrari zlepší. Ja očakávam, že vzápätí Mercedes odhodí jedno, prípadne dve vrecia s pieskom a rýchlostný rozdiel sa významne nezmení.

8 lajky

Spousta fanoušků se upíná k ADUO jako k velké věci (ať už negativně (fanoušci Mercedesu) a nebo pozitivně- všichni ostatní), ale podle mě to dost možná nezmění vůbec nic :grin:
Ale třeba se pletu.

Ja mám pocit, že je to zbytočne veľa kriku pre nič a všetko zostane po starom

1 lajk

Jj, dostanu nejaku hodku dve testov ( strielam random) a nakoniec mozno ani nic prevratné nevymyslia aby si zlepsili svoju situaciu

Ak je principom AUDO dorovnat vykony motorov, potom sa pytam, naco mame 5 vyrobcov motorov, ked vo finale by teoreticky mali mat rovnake vykony. Stacil by jeden dodavatel a hotovo. ADUO mi pride ako vec, ktora popiera samotnu DNA F1.

1 lajk

Veru tak. Štandardizovaný 1.9 TDi a pôjde čisto o to, kto postaví lepšie auto (šasi). :grin:

Pisem to ako fanusik ferrari, neprajem si nic ine ako titul pre Leclerca.
Ale mali by klepnut po prstoch nelegálu 18:1 a nie taketo umeliny.
Jedine pozitivum je, ze dotiahnut sa nebude trvat 4 roky (Honda 2020) ale menej, to berem.

1 lajk

ADUO tak to má s pomyselným fair-play teda pramálo spoločného. Je to ako keby na začiatku futbalovej sezóny zistili že jeden tím sa lepšie pripravil ako ostatní, tak im zakážeme po zbytok sezóny trénovať aby sa ostatné tímy mohli dotiahnuť. A keď to nepomôže, tak im zakážeme hrať v kopačkách, a budú musieť hrať v žabkách. A kde je tu potom to fair-play, ten pravý duch športu???!!!

1 lajk

Mne sa ADUO ani rozdielny čas vo veternom tuneli nepáči, je to znevýhodňovanie šikovnejších.

F1 potrebuje najmä častejšie väčšie zmeny pravidiel. Tak ako to bolo v 90s alebo 00s.

Za Schumacherovej éry sa po každom dominantnom ročníku vymyslelo niečo, čo ukončilo dominanciu a aj napriek tomu, že titul nakoniec získal Schumi, tak ten ročník bol pomerne vyrovnaný a o víťazstvo sa bojovalo každý víkend. To isté prvá éra RB (Vettel), po dominancii 2011 prišiel boj o titul.

Od 2014 do 2021 sa pravidlá menili pomerne málo. Mercedes dominoval vďaka motoru od úvodu až do 2020, kým sa Honda dotiahla (čipnuté Ferrari nerátam).

A 2022-2025 sa síce pole postupne približovalo, ale jediný kto spravil výrazný skok bol McLaren a aj to najmä vďaka tomu, že k ním prišiel Marshall z RB. Inak tie pravidlá boli takmer rovnaké.

Mercedesu mohli klepnut po prstoch uz v 2015, zakazanim spalovania oleja a jednotnym mapingom motora na cely vikend. Preco sa tak nestalo, to vsetci tusime.
Zato Schumi dostal po prstoch hned rok na to, ako s ferrari dominoval - ako si pisal.
Ja dorovnavanie teamov schvalujem do tej miery, ze balik by mal jazdit viac pokope, totalne dominancie ziaden normalny fanusik nechce a vidiet viac teamov na čele ako v Japonsku - to sa mi pacilo. Do vyjazdu SC nebolo jasne kto vyhra. To myslim chceme vsetci či nie ?

Principem ADUO je dát lepší (rychlejší) možnost dorovnat se na nejlepší, né automaticky dorovnat. Pořád musíš vědět, jak to provést, takže nejlepší budou pořád nejlepší. Takové Hondě s Astonem to bude pořád trvat roky, než zpraví tu katastrofu co teď předvádějí.
Principiálně tedy nejsem proti.
I když teda ano, trochu schizofrenní to je ale to je z principu jasné z toho, jak funguje moderní formule. Je to na jedné straně technologická konstruktérská soutěž, na druhé straně je velký zájem na vyrovnaném poli. Já jsem teda osobně víc na straně vyrovnaného pole, takže by mi jednotný motor vlastně nevadil :face_with_tongue:

1 lajk

Celý princíp ADUO je nezmyselný a hlavne nespravodlivý. V zásade mali v prvom rade vymyslieť normálne pravidlá a systém ich dodržiavania a následnej transparentnej kontroly. Obmedziť šedé zóny a iné obchádzanie pravidiel.

Akékoľvek následné zvýhodňovanie, ústupky, ADUO a podobné nezmysli idú proti športu a spravodlivému pretekaniu.

ak to porovname s inymi kategoriami motorsportu kde maju Balance Of Performance, tak ADUO je uplne v poho, a hlavne nic negarantuje. stale musis vediet ako sa zlepsit

2 lajkov

Niekto ale chce, aby Mercedes vyhrával. Preto sa vždy dominancia Ferrari alebo RB stopovala už po jednej sezóne, ale Mercedes sa nechal na pokoji.

Mne dominancia nevadí, keď je fér, podľa pravidiel a bez vylobovaných podmienok na mieru v zákulisí. Najlepší tím by mal byť za svoju prácu ocenený kľudne aj dominantným ročníkom, no po ňom by mala prísť väčšia zmena namierená proti nemu v záujme športu.

Presne ako to bolo počas Schumachera vo Ferrari.

Ferrari bolo odmenené za svoju prácu dominantnou sezónou a ďalšia sezóna bola opäť otvorená.

2021 - zmena podlahy, ktora vyslovene pomohla RB a uskodila MB. Nefandil som ani jednemu z nich ale bol som znechuteny uz od prveho zavodu.

2 lajkov

Z pohledu souteze to nedava smysl, vitezi ten kdo je lepsi, nekoho umele zpomalovat, v tomto pripade davat pomalejsim vyhody a umoznit jim dorovnani vykonu je proti nejakym zakladum.

To byl první cílený zásah proti Mercedesu po kolika letech, kdy kazili F1 svojí dominancí?
Naprosto v pořádku a následoval snad nejlepší ročník, který jsem kdy viděl, takže to bylo to bylo hodně v pořádku :slightly_smiling_face:

to bylo, to bylo