Andrettiovcov čaká v Miami stretnutie s FOM: Sme urazení a pripravení na krv | Magazín F1 - F1online.sk

To je obrat, miestny redaktor to zle preložil.

1 Like

Lenze FIA nevlastni komercne prava na F1, a Andretti moze do F1 vstupit prakticky okamzite, akurat ze bez toho, aby dostal podiely zo zisku… Problem je ale prave v tom, ze Andretti a jeho partneri si brusia zuby na to.

Ak uz moze ieco skoncit na sude, potom je to samotna konkordska zmluva, ktora hovori, ze poplatok za vstup do F1 je 200 milionov libier. A FOM sa zdraha prijat takuto prihlasku schvalenu FIA, ktora by tuto sumu zaplatila. V tom pripade by tam mohol existovat dovod na sudny proces. Lenze kedze Konkordska zmluva je medzi FIA, timami a F1 group (Liberty Media), potom by musela iniciativ apre sudny spor prist od niektorej so zmluvnych stran, takze Andretti ho zrejme nema ako vyuzit.

Navyse problem je aj v tom, ze my nepozname presne znenie konkordskej zmluvy, je celkom mozne, ze mysli aj na taketo scenare a umoznuje tuto sumu navysit podla vole timov.

Potom je tu samozrejme moznost, ze by sa Andretti obratil na protimonopolny urad.

No, to nepředpokládám, mluvilo se o pevné částce 200 mega. Mě to fakt smrdí jak se k Andrettiovcům chovaj, vzhledem k počtu týmům právě v počtu 12 je jejich odmítnutí jak pěst na oko, a ty důvody, to byl trapas a styděl jsem se za F1. Jedna věc je co chci a druhá co z toho nakonec bude, osobně mi přijdou v pozici že vzhledem k postupu nejsou bezbranný. No nejsem právník.

Určite na tieto scenáre myslí. Problém je v Benovi, ktorý sa zahral na developera, aj keď je obyčajný podnájomník. Ľudia rádovo múdrejší ako on sa na to už tiež nemohli pozerať.

Tak to si myslis spatne. Ten kdo je tu na tu administraci a jako personalni oddeleni neni Liberty, ale prave FIA.

FIA je personalni oddeleni, ktere poslalo zadatele za genralnim reditelem s tim, ze uchazec splnuje podminky na volne misto. Nic vic nic min. Dal do toho personalni( FIA), nema co kecat. No a generalni reditel se rozhoduje, kdy a jestli vubec to volne misto obsadi. A protoze ma spravni radu, FOM, a ta je proti, tak se mu nechce kvuli jednomu riskovat, ze prijde o ty, kteri tu firmu postavili na nohy a produkuji vetsinu zisku.

Ja by som si velmi prial aby Andretti do F1 naskocil, lenze poznam pripady z inych sutazi. Povedzme taka NHL. V minulosti mali timy financne problemy, a tak bolo stahovanie pomerne bezne a navyse sa do ligy vela novych miest (timov) nehrnulo… Po zavedeni platoveho stropu tomu tak uz ale nie je.

Dnes su uz asi vsetky timy ziskove a k stahovaniu dochadza kvoli lokalnym aktivistom, ktori nechcu dovolit postavit novu halu. Konkretne Arizona sa stahuje do Salt Lake City, lenze v Salt Lake City oficialne vznikne novy klub, ktory preberie kontrakty hracov Coyotes, a organizacia Coyotes ma pravo do 5 rokov, ak vyriesi problemy s halou, vratit sa do NHL ako novy tim s povodnou historiou.

Za vstup no NHL sa plati nehorazny poplatok, lenze oni dobre vedia preco. Ked sa tim “aklimatizuje”, navratnost investicie je pomerne rychla.

F1 je dnes fantasticky kolotoc. Tusili sme, co sa bude diat, ked ho preberie americka Liberty Media, a zavadzal sa rozpoctovy strop. Napriek pociatocnemu skepticizmu ohladom fungovania stropu, a pokusom o podvadzanie pri jeho dodrziavani, sa situacia stabilizovala. Najslabsie timy, ktore boli dlhodobo v strate a hrozil ich zanik sa skonsolidovali a velm vyrazne priblizili k spici startoveho pola. Silne timy hlasia brutalne rocne zisky. Okrem samotnej Liberty Media, ktora rozpoctovy strop pretlacila je ziskovost F1 zasluhou kazdeho jedneho timu. Aj tych co bojuju o titul a robia F1 atraktivnou sutazou, aj tie, ktore predtym zivorili. Ja som to hovoril uz davno, ked timy pochopia ako rozpoctovy strop funguje, a vyslekdom bude ze budu ziskove, a to aj tie silne, ktore dnesny velky zisk predtym tlacili do vyvoja auta, bude F1 skvela. Taketo vyrovnane pole, v zmysle rozdielu medzi prvym a poslednym sme tu nikdy nemali, a k tomu navyse vsetci zarabaju miliony.

Timy si dnesne zisky zasluzia o tom niet pochyb. A je logicke, ze cast z nich nechcu len tak niekomu dat. Presne tak isto ako kluby NHL (ale aj NFL, NBA, MLB) nechcu len tak prijat medzi seba novy tim. Tu miestenku si treba kupit a to za adekvatnu hodnotu.

Ono ak si niekto mysli, ze po skonceni platnosti aktuelnej konkordskej zmluvy (buduci rok) bude moct novy tim len tak vstupit do F1, je tiez naivne. Nova konkordska zmluva bude totiz obsahovat ovela presnejsie rozpracovane podmienky vstupu novych timov do kolotoca, a tie budu vyhodne pre timy a Liberty Media, pre nove timy to bude drahe, zrejme este drahsie ako by boli keby Andretti dnes ponukol ovela vacsi balik penazi ako tych 200M.

1 Like

Mas pravdu v kompetenciách.
Ale generalny neriskuje, ze príde o 10 stajní, ani náhodou.
Je to risk priblizujuci sa nule.
Andretti tvrdi ze 11 stajna zvysi hodnotu F1 a ja si to myslim tiez.
Hlavne ked je to Michael, to nie je ziaden B hráč.
Stajne chcu viac penazi od neho to je cele, tak to vidim.

Je mi jasné že se bude zdražovat, proti tomu nic nemám. No s Andrettim to ale začalo za nějakých platných podmínek, na to bych taky nezapomínal. Já chápu že FIA to trochu spustila na vlastní pěst, no to ale není Andrettiho problém, ten se snaží jen vyhovět tomu čemu má :man_shrugging:

Ja beru tvuj nazor, ale mam jiny.

Podle me by bylo bezva kdyby tam Andretti byl, ale ne jako 11 team, ale jako jeden z deseti. V F1 jsou teamy, ktere na tom nejsou dobre. Rikat, ze je tam dost mista pro dva teamy navic je mozna pravda, ale realita ukazuje, ze realne ma vykonnost cca 5 teamu. Zbylich pet, tu vykonnost nema. Jeden team nema ani nahradni sasi.

V prvnim rade bych zlikvidoval “kreditni kartu”, alias RB. Pak bych zakazal nakup nekterych kompenent, cimz bych odstrelil takove ty “skryte” zavisle teamy. No a podili at si nakoupi Andretti. Za trzni cenu. A ne ze tam vstoupi, vlastne s dotacnim programem, kdy da 200 mil. a bude kasirovat, kolik, 80 mil rocne?

Chci kvalitni soutez, ne frontu na Snezku. Vsichni tu resi dominanci RBR, potazmo Maxe. Jenze realne je tam pet, uplne zbytecnych teamu. Ano Hulkenberg jezdi skvele. No a co? Zavod co zavod musi cekat az nekdo z prvni petky vypadne.

A ted tamnza par supu vleze Andretti, jako 11 team. Proc? Aby ty teamy co maji problem s financemi a jsou zavisle na odmenach od FIA, meli jeste mene?

Za me ne.

Pro F1 je asi zajimavejsi pracka na penize, ta muze byt zdrojem mnohem vetsich penez nez se nabizi legalnim postupem u Andrettiho, holt zatim asi nikdo nevola a nevola.

Ak by FOM hladalo sikovneho pravnika tak Christian im moze poradit…

1 Like

Timur, v F1 boli vzdy teamy na chvoste, ja s tym nemam problem ked niekto nema tolko penazi a jazdi vzadu, obcas sa mu nieco podari, to v F1 vzdy bolo, od zaciatku. Kopec stajni sa nekvalifikovalo, a co, obohatili rost.
HRT, Caterham Ti vadili ? Minardi bol v podstate velmi oblubeny a tymto sa vôbec netajil.

1 Like

Ano, v pohode, bylo to vzdy jak pises. Ja s tim mel problem vzdycky a asi se to nezmeni. Kazdopadne asi jsme tema vycerpali, diky za diskuzi a pojdme k dalsim tematum. Je jich sakra dost, tedy ted. :grinning::wink:

Heeeeeeee?! :smile:

image

2 Likes

Ajajaaaaaaaj a ide sa :flushed::joy:

co ja viem, mam interny rozpor, ci mi takato tlacenka vadi alebo nevadi

To není tlačenka, to jsou 3 velmi zásadní otázky vyžadujíc odpovědi :slightly_smiling_face:

1 Like

tlacenka od kongresu v US … to mu moc respektu neprinesie, az do momentu kedy trhne body ci vitazstvo

Respektu? Jejich způsob odmítnutí ukázal že mají nulový respekt, jen do nich.

ja pisem o Andrettim situs. to ze splnil co mal, a FIA je padnuta na hlavu je jedna vec.
Ale toto mi pride jak situacia, ked ma tvoj kamarat novu hracku, a ty ides za tvojim ocom aby mu tu hracku vzal a dal ti ju.