Andretti Cadillac „zásadne nesúhlasí“ so závermi FOM | Magazín F1 - F1online.sk

Fanúšikovia Formuly 1 nezažívajú jednoduchý štart sezóny 2024, ktorá fakticky ešte nezačala. V januári bolo oznámených toľko nepopulárnych noviniek, že si nejeden hovorí, aké je niekedy ťažké milovať náš šport. Liberty Media sa rozhodla, že zlých správ zrejme nebolo v januári dostatok, a tak oficiálne potvrdili, že Michael Andretti dostal košom a na štartový rošt sa nedostane.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/141213/andretti-cadillac-zasadne-nesuhlasi-so-zavermi-fom

Žiadny fanúšik nemôže súhlasiť s dôvodmi,aké vedenie FI manažmentu použili,aby Andrettiho nepustili do F1.Radovat sa môže jedine LM a majitelia 10 tímov F1,nikto iný… Verím,že Andretti to nevzdá a keďže má povolenie pretekať od FIA,tak budúci rok nastúpi a da LM na súd.

1 Like

Takové rozhodnutí FOM by bylo v pořádku, kdyby se Andretti ucházel o třinácté místo mezi týmy.
Jenže v tomto případě jsou v F1 ještě dvě místa (4 vozy) volné a FOM přesto Andrettiho odmítla.
Kdyby se jednalo pouze o Andrettiho, tak by všechno možná utichlo, ale když za Andrettim stojí Cadillac, tak by mě dost udivilo, že by se tak velký výrobce motoristického světa nechal beztrestně urážet.

Pokud dojde k soudnímu procesu, který byl naznačený dlouho před rozodnutí FOM, tak bych očekával, že žalující stranou proti kartelu bude Cadillac.

Je v pravidlach ze na roste môze byt 24 aut ?
Je.
Ide Liberty objektívne proti pravidlam ?
Ide.

Odkedy sa snažia dostať Do F1 len plačú a to tam ani niesu… Dobre tak… Keď tam tak strašne chcú mali to urobiť pred rokmi keď sa F1 nedarilo alebo odkúpiť tím

Akoze sa maju vratit v case s5 ci ako to myslis?

Jasne zduvodneni proc Andretti nemuze vstoupit do F1. Andrettimu se nelibi? No nedivim se, ale…

Nekteri fannousci mi prijdou jako lidi volajici po miru. No bohuzel to tak neni. Tim ze JA nebudu vyrabet zbrane a zbrojit, nezarucim mir.

Vzit 11 team preci nemuze byt nic zleho, hlavne kdyz jde preci o Andrettiho. Jenze vzit 11ty team nezaruci uspech F1.

Tim ze nebudu zbrojit, zvysim sanci na to ze me nekdo napadne.

Tim ze prijmu 11 team, zvysim financni zatizeni vsech kolem a nezarucim ze kvalita souteze pujde nahoru.

Zajisteni financni stability je prave pro financne narocne projekty ( kterym F1 rozhodne je), existencni zalezitost.

Ano vseho moc skodi. Budu li zbrojit moc, k valce se priblizim, budu li prilis konzervativni a uzavreny mohu ohrozit atraktivnost souteze.

Ale to si myslim ze neni tento pripad. Andretti nechtel vstoupit do F1 v dobe, kdy F1 slabla a nebyla rentabilni aby ji pomohl. On chce vstoupit v dobe kdy je F1 slipka snasejici zlata vejce. A nechce koupit team a podstupovat rizika a dohadovat se. Zvolil si zdanlive snazsi cestu. Akorat ze ta cesta je soukroma a nikdo ho na ni nechce pustit. A tak chce donutit majitele, aby zvedl zavory a jeste mu pripravil cerveny koberec.

1 Like

Nie ale prečo taký veľký legendárny tím nebol v F1 skôr? Aj keď nemám rád Red Bull tak v F1 majú oba tímy odkedy? 2006? Zachviľu to bude 20 rokov… Andreti mal kopu času a možností byť v F1

No vratit v case se nemuze, to mas pravdu, ale to neznamena, ze mu automaticky bude udeleno povoleni vstoupit. To ze jsi v dobe kuponove privatizace byl napr. prilis mlad, te taky neopravnuje najednou chtit severocesky doly. Dnes nemuzes zbohatnout takovym fofrem jako v 90tkach, no a Andretti holt nevstoupi do F1 tak snadno jako to prave v 90tkach slo.

Ham do Ferrari, k Leclercovi, čím více nad tím přemýšlím tím více proč ne? :smiley: Nejdříve mi to přišlo jako uplná kravina, vzhledem ke sledu událostí a slov, ale ono to jistým způsobem smysl dává :thinking:

Teď kdo by šel do Mercedesu? Ham by tam nečekaně zanechal hluché místo. Ten Albon? Sainz? Ocon? Piastri? :open_mouth:

@zeda98 ja tomu rozumiem ale nemam osobne rad ten narrativ Tak mal na to mysliet skor, minulost uz neni realita je tu tak operujme s tym co mame… jak som pisal vcera pride mi ze ho FIA poriadne vyskolila ze moze byt aj riaditel celej zemegule ale ak oni nebudu chciet tak tam proste nebude viac teamov ako 10

1 Like

O akom uspechu F1 hovoris ?
O kvalite sutaze, clovece, hovoris ako Wolf alebo hovorca Liberty.
F1 bol vzdy otvoreny sampionat do ktoreho si mohol vstupit ked si splnil nejake podmienky.
Od vstupu Liberty sa z toho stal uzavrety mafiansky podnik.
Liberty ide proti DNA a pravidlam F1.

1 Like

Súhlasím… všeobecne je to proti princípom športu… ak splnili podmienky, tak mali súťažiť… Ale aby sa to F1 nevypomstilo… Sú v F1 tímy, ktoré sú tam iba do počtu. Ktovie dokedy bude majiteľov podradných stajní ešte baviť do toho liať peniaze… a či taký Haas neskončí v najbližších rokoch… Ako v každom odvetví, aj v F1 môže prísť kríza… najmä po tomto vrchole, ktorý F1 zažíva… a malé stajne možnú krízu ťažko prežijú… zato taký Andretti s Cadillacom by podľa mňa nemal problém aj v krízovejších časoch… To už ale v tej tobe môže byť Andrettiho tím pasé… Nečudoval by som sa, keby Andrettiho záujem vychladol. Už teraz do toho lial kopec peňazí… a to má naďalej liať peniaze najbližšie 4 roky bez toho aby vedel, či sa mu to oplatí? Myslím si, že týmto Andrettiho zarezali… a tím, ktorý by možno prežil aj krízy, o ktorých ja hovorím, bude fuč…

Pozri 4 top teamom vyhovuje ze dalsie 4 su tam do poctu.
Ved o to im ide, aby to tak bolo.
Nepotrebuju potencialne silneho Andrettiho.
Preto tvrdim ze je to uzavrety mafiansky sampionat v rozpore z podstatou F1.

moze sa stat aj ze za 3 roky Liberty bude prosit Andretiho aby vstupil, lebo teamy ako Haas Alpine Audi to budu chciet zabalit. ked vsetci zistia ze F1 boom splasol.
nepravdepodobny scenar, ale bola by to karma🤗

1 Like

Moc dobrá zpráva, nikdo z nich ještě nikdy nepostavil ani průměrné auto, o motor se ani nepokusili a chtěli by do F1.
Strašná fraška by to byla.
Měli by začít s něčím jednodušším, třeba zkusit vyrobit moderní jednoválec, potom třeba motorku a časem by se dostali třeba až k průměrné motokáře…

Ano mluvim o uspechu F1 a kvalite souteze.

Ano driv tam mohl vlezt kde kdo a zavodit, byly tam garazove teamy. Dnes neco takoveho neni mozne. Kvalita je uplne nekde jinde. Jestli pro tebe je kvalita souteze dana tim, ze kdo jde kolem muze se zucastnit, prosim ja to vidim jinak.

Technologie v F1 jsou na mile vzdaleny beznemu smrtelnikovi. Zastavka v boxech o vterinu delsi te dnes muze stat vitezstvi (pokud nejsi Max), vse musi byt punklicht. I prumerne teamy v F1 odvadeji spickovou praci o pilotech nemluve. To drive rozhodne nebylo.

Vydelavaji fakticky vsechny teamy. To je uspech. Financni stabilita, ktera podporuje rozvoj sportu.

Super rozhodnutie FOM/F1. Andretti mal mnoho prilezitosti vstupit do F1 ale nikdy to nespravil lebo to bol stratovy biznis. Ked sucasne timy zlepsili F1 z financneho pohladu, jasne ze kazdy sa uz chce len zviest. Keby tak velmi chcel jazdit v F1 spravil by to uz davno alebo by ponukol nejakemu timu 2-3mld. To samozrejme nespravil/nespravi pretoze mu rovnako ide len o peniaze ako ostatnym timom.

1 Like

Ked je v pravidlach, ze na roste moze byt maximalne 24 aut / 12 stajni tak to neznamena ze tam musi byt 24 aut ked su zaujemci na cakacke. To je jedno zo zakladnych nepochopeni ohladom cisla 12 v pravidlach. Ja im drzim palce nech sa na rost dostanu, ale situaciu vidim realisticky. Pokial LM s Andrettim podpisat nechce pretoze sa im nieco na nom nepaci tak ich ziaden sud na svete k tomu nedonuti.
Za tymito taraninami o prinose je nieco viac. Kazdemu pricetnemu je jasne, ze Andretti by s najvacsou pravdepodobnostou bol vacsi prinos ako je Haas.

2 Likes