S tymto sa da len suhlasit. Andretti sa chce dostat do exkluzivneho klubu kde sa zaraba.
Ako vdaka rozpoctovemu stropu a pravidlam o povinnich dodavkach motorov tam v podstate neexistuje ziaden risk jedine zisk.
Okrem penazi od FOM, F1 samozrejme otvara nespocetne mnozstvo dveri. 24 krat do roka moznost chodit na sukromne party so svetovou smotankou sa pre biznis rata. Andretii by si mal najst partnera z financnickych kruhov.
No a co ze sa tam chce dostat ?
A co je ako na tom ?
Akoze nemôze ?
Moze ked mu odomknu…
Prosim Ta to co pises je pravdive ale su to take vzletne reci ktore su mimo pointu.
Pointa je ze Andretti podla FIA jasne a zretelne splnil podmienky.
A Liberty v rozpore s pravidlami F1 uzavrela.
V rozpore s pravidlami.
ja s tebou budem suhlasit ked ma presvedcis, ze v rozpore s ktorymi pravidlami. Ukaz, alebo odcituj tie pravidla, kde sa hovori, ze ked FIA schvali stajnu ako sposobilu pre F1 tak LM s nimi musi podpisat dohodu. Ja proti Andrettimu samozrejme nic nemam aj ked priznam, ze by ma jeho prichod na rost nijako zvlastne nezvrusil.
Rozdiel je v tom, že splnit pravidlá neznamena automatický vstup, keď existuje orgán/skupina, ktorý ten vstup musí odsuhlasiť. A nikto nikde nie je viazaný automaticky pustit hociaky tim ktorý splna pravidla. Keď si hladas prácu a splnas vsetky podmienky, neznamená to, že ťa musia automaticky zamestnat.
Velmi dobre vies ze dopodrobna pravidla nepoznam.
Staci mi info od FIA ze Andretti splnil podmienky.
Viac nepotrebujem.
Ificialne iba jedina vec mi v tom dava zmysel, aj ked len ciastocne.
Cadillac povedal ze motor prinesie v 2028.
Liberty povedala OK, ked budete mat motor, pustime vas.
A preco ciastocne.
Pretoze vacsina stajni si motor nevyraba.
Sportove pravidla FIA su verejne. Je to neziskova organizacia pozostavajuca z narodnych klubov.
Tebe to sice staci, ale to nijakym sposobom nemeni realnu situaciu. Na vstup do F1 su potrebne (okrem ineho) hlavne dve veci
- Suhlas FIA
- Zmluva s FOM
Andretti prve ma a druhe nema. Keby prve automaticky implikovalo druhe, tak je potrebna len jedna vec a Andretti je uz davno v klube.
OK suhlasim s Tebou. Zaroven na co mu je splnenie podmienok, po ktorych splneni mu dalsia strana povie ze ich to nezaujima ?
Mne vadi to, ze Ferrari a McLaren brutalne navysili rozpocty, potom sa pridala Toyota, RedBull a Mercedes uz uplne do absurdna.
Bolo to extremne plytvanie po ktorom nasledoval strop.
A dnes tie stajne, ktore to takto absurdne vytiahli nahor zarabaju tvrdia, ze dnes sa zaraba a je to fajn, udrzatelnost, zisk, hodnota F1, bla, bla, vsetko prazdne dristy.
Nebyt stropu, Mercedes, Ferrari a RB by s radostou vyhadzovali 400 mega rocne von oknom tak, ako to robili vzdy.
Ja si myslim, ze to ja nato aby sa na start nemohlo postavit zoskupenie, ktore nema vsetky predpoklady (technicke, financne, sportove), ze dokaze sutazit na najvyssej urovni.
Napr Redbull by sa rozhodol postavit tretiu stajnu, dohodli sa s FOM a do zaciatku 2026 by preinvestovali 5 miliard na vyvoj. FIA ma v takom pripade pravo neudelit licenciu a nepustit takuto stajnu na start, pretoze nesplnili sportove podmienky.
Splnit podmienky je len prvý krok. Nevyhnutné minimum bez ktorého sa nepohneš ďalej. Druhý krok je samotné rozhodnutie. Ako som už pisal vyssie, to ze splnas požiadavky v inzeráte na nejakú poziciu pri hladani práce neznamena, že ťa musia automaticky zobrať. Ale ked ich nesplnas tak ani nie je sa o čol baviť. Takze v prvom kroku ich musis splnit - nevyhnutné minimum, v druhom kole firma rozhodne či ťa naozaj zamestná. A nikdy neplatilo že ta musia zamestnat napriek tomu že splnas poziadavky.
Pozri vadil Ti Catherham, HRT ?
Mne ani najmenej, bolo to ozivenie chvosta a co ?
Jednoducho mne sa paci vela aut na roste, tak som to mal od detstva.
Toto nie je zamestnanie.
To je mafiansky klub ktory zavrel dvere a tvrdi, ze su otvorene.
Kopes do otvorenych dveri. Samozrejme ze by mi Andretti na roste nevadil a keby LM spravili anktetu tak zakliknem, ze ich tam chcem.
Ja reagujem na tvrdenia, ze z rozhodnutia FIA vyplyva pre LM nejaka povinnost podpisovat zmluvu. Moralna mozno, pravna nie.
Rozumiem.
Uzariem to s tym, ze z Liberty a stajni F1 sa definitivne stala mafia, ktora si medzi seba nikoho nepusti.
Som smutny z toho ako zneuzili situaciu a v principe zmenili tento sport.
Všetci sú “akcionármi” tohto športu a musia sa dohodnúť. Tu urobil Andrettimu medvediu službu Ben, ktorý si ide svoje a prezentuje sa ako boss bossov, čo mu teraz dali ostatní pocítiť.
Som zvedavý, či tá novinka s Hamiltonom je iba na prekrytie tohto alebo je to pravda?
Mario Andretti alone has more F1 wins than Sauber, Toro Rosso and Haas combined…
Netráp sa kvôli tomu Jozef.