Alpine netušil o Alonsovom podpísaní zmluvy s Aston Martinom, prezradil Szafnauer | Magazín F1 - F1online.sk

Fernandovi Alonsovi sa v pondelok podarilo prekvapiť nielen motoršportový svet, ale aj svojho zamestnávateľa. Šéf Alpinu Otmar Szafnauer prezradil, že o podpise zmluvy medzi Alonsom a Aston Martinom netušil a dozvedel sa o ňom až v pondelok z oficiálneho stanoviska britského tímu.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/72904/alpine-netusil-o-alonsovom-podpisani-zmluvy-s-aston-martinom-prezradil-szafnauer

Kto by to bol čakal, že v skutočnosti Vettel vybral za svojho nástupcu Alonsa.

2 Likes

je prekvapeny že da ponuku 1+1 to sa dava mladim jazdcom a nie starim mazakom prečo by mal alonso cheť zase o rok riešiť buducnosť ?? ved to musi bzť pre jazdca ako takeho neprijemne plus určite ta finačna odmena nebola taktieš vzskoza zatial čo aston určite lepšie zaplati a dal aj 2-3 ročnu zmluvu a nech sa tu nehra na obeť ved sam mu sel vedieť ked sam povedal že za obzeranim môžnosti nie je nič zle ved on sa popozeral dostal lepšiu ponuku tak ju prijal

1 Like

Gratuluji Otmare, dobrá práce. Je to jen detail když chtěl více let a ty jsi mu nadšeně (ironie) nabízel jen jeden.

Alonso má zvláštny dar expresne rýchlo nič vyťahy s tímom. Celá záležitosť je o to smutnejšia, že sa takto zachoval k tímu, s ktorým vyhral svoje jediné dva tituly. A ktorý bol ochotný prijať ho znovu v roku 2008 po tom, ako zradil Briatoreho v 2006 a podpísal poza jeho chrbát s McLarenom.

História sa znova zopakovala. Alonsa vzali v 2020 a mojkali si ho dva roky. A on im zasa vrazil kudlu do chrbta a ZNOVA poza ich chrbát podpísal s niekým iným. Typický Alonso. Jazdec dobrý, ale ako človek je veľké sklamanie.

A myslím si, že už ani Piastri nie je dostupný. Tam už bola skoro určite upečená zmluva s Williamsom na 1 rok. A teraz môžu akurát hľadať kľúčky, ako z toho von. Alebo hľadať niekoho iného. Ale ak by to mal byť Piastri, tak ho už oznámia včera alebo dnes.

Ja by som to zhrnul takto.

Celý spôsob ako to urobil je typický pre Alonsa. Rozhodne ho nejdem ako jeho fanúšik obhajovať za to, čo spravil tímu, ktorý mu dal šancu na comeback, a ktorý mu v minulosti dal majstrovské auto a status tímovej jednotky, vďaka čomu má dnes 2 tituly a môže sa pýšiť tým, že porazil Schumachera.

Ale každá minca má dve strany. Alpine vyjednávali priveľmi dlho na jazdca takého kalibru, akým je Alonso. Okrem toho, že aj v 41 rokoch podáva lepšie výkony ako väčšina zo štartového poľa, má status legendy, tak tiež prináša do tímu obrovský marketing, záujem sponzorov a fanúšikov.

Poviem to takto. Alonso nie je typ človeka, ktorý by so sebou nechal zametať. Je to horkokrvný Španiel a vie, že o jeho služby a meno je stále v paddocku záujem. Alpine špekulovali s tým, že ako vyriešia sedačku pre Piastriho až to celkom evidentne trochu prešpekulovali. Alonso rozhodne nebude ohrievať sedačku Piastrimu. Môže si totiž dovoliť tresnúť dverami a povedať, že v tomto tíme končím a mať zároveň pripravenú zmluvu inde. To je niečo o čom väčšina jazdcov môže iba snívať.

Alpine nie je na úrovni Mercedesu alebo Red Bullu, aby sa aj jazdec ako Alonso podvolil a vyčkával. Je to stredopoľový tím a keď chceli mať pokojnejšie vyjednávania zmlúv, tak nemali minulý rok predlžíť zmluvu s Oconom dokonca roka 2024!!!.

A to nevravím preto, že by som bol Oconov hejter, ale podľa mňa by sa absolútne nič nestalo, ak by mu predlžovali zmluvu iba na jeden rok a potom by v každej novej sezóne iba rokovali. Maximálne mu dať dvojročný kontrakt. Chalan im aj tak nemal veľmi kam újsť a zatiaľ sa nejaví ako výnimočný pilot, aby si ho poisťovali ako RB Verstappena. Nehovoriac o tom, že sa mohli/môžu Alpine podobne popáliť ako McLaren s Ricciardom. Dali mu lukaratívny kontrakt a teraz to ľutujú.

Starý Stroll dal pre Alonsa výhodnejšiu ponuku s istotou do budúcna a tak to starý mazák zobral. S Alpine doslova vybabral a je to viacmenej ich chyba. Tieto zmluvy mali mať už dávno poriešené a mohli tušiť, že zrovna Alonso je ten typ jazdca, ktorý si môže stále vyberať, že čo spraví a čo nie.

Bude celkom sranda, keď ešte náhodou prídu aj o Oscara Piastriho. Ak podpísal s Williamsom na jeden rok tak je to ešte okay podľa mňa. Buď ho nejak vykúpia zo zmluvy a “trochu” prerobia alebo počkajú rok a zanagažujú niekoho iného. Ak však koketuje s McLarenom a môže sa uvoľniť spod zmluvy s Alpine, tak to bude najväčšia blamáž. :smiley:

Mne to je samozrejme ľúto, že Alonso končí v Alpine a ide do tímu, ktorý fakt nemusím. Ale nič sa nedá robiť. Z jazdeckej stránku mu budem vždy fandiť. To sa u mňa nikdy nezmení. :smiley:

Želám Alpine podpis Piastriho, ten chalan ma obrovský potenciál a verím, že o pár rokov by mu aj dodali auto, ktoré bude útočiť na titul.

3 Likes

V konečnom dôsledku spôsob, ako sa Alonso “poza bučky” dohodol s Aston Martinom, je prinajmenšom alonsovský.:slight_smile:

Takže moja teória zo včera ako s nimi vy*ebal nakoniec asi predsa bude správna :smiley: Nič nedať tímu vedieť o odchode, čakať 1 deň na deadline Piastriho a potom podpísať s iným tímom aby Alpine nemal ani jeho a ani Piastriho. Ak toto niekto nepovažuje za neprofesionálne správanie… Ale treba uznať že mu to vyšlo dokonale.

1 Like

Je to proste č**ak no :smiley:

Prepáčte za expresivný výraz, ale inak sa to nedá povedať, aby to malo šmrnc (vybodkoval som to aspoň) :smiley:

2 Likes

Zase sa bavím na tom moralizovaní ak niekto s niekým vybabral.
To je F1. Klub žralokov. Tímy vyhadzujú pilotov s platnými zmluvami a piloti zo dňa na deň oznamujú odchody z tímu aj keď deň predtým sa tvárili, že sú v siedmom nebi.
Tak ako Alpiňáci Alonsa získali, tak o neho prichádzajú.
Potom, čo im zo dňa na deň zdrhol Ricciardo, tak narýchlo podpísali nejaké veľké meno.
To sa teraz stalo v Astone, kde tiež svinsky zo dňa na deň zdrhol Vettel, tak starý Stroll narýchlo získal veľké meno.
Toto pokakal Szafnauer. Akonáhle videl Alonsa odchádzať z padoku Astonu, tak mu mal povedať, že čokoľvek mu ponúkli, tak to dorovná. Teda ak chce a môže. Evidentne nechceli alebo nemohli.
V konečnom dôsledku budú happy Alonso aj Alpine. Môžu hľadať nejaký mladý perspektívny talent.

1 Like

Som rád že si to povedal ty, pretože keby to poviem takto ja, tak som označený za hatera :smiley: Aj keby to nemyslím nejako v extra negatívnom zmysle.

1 Like

Že svinsky zo dňa na deň :smiley: A ty ma budeš označovať za hatera, to už áno :smiley: Teraz neviem či vôbec má zmysel ti vysvetliť akú hlúposť si zadrel a či pochopíš rozdiel, alebo rovno kašlať na to pretože väčšinou to aj tak nepochopíš. V rámci šetrenia času sa predsa len na to vykašlem a len sa na tom zasmejem, keďže viem, že si to zadrel len ako provokáciu ktorá samozrejme nedáva zmysel :smiley:

Nechapem to kydanie na Alonsa. Renault spravil s Ricciardom to iste Redbullu. Ricciardo ich dokonca vedome vodil za nos. Isiel fotit nove overaly napriek tomu, ze mal uz podpisanu zmluvu s Cyrilom. Ricciardo opat nieco podobne vyviedol Renaultu ked podpisal McLarenu. Napriek tomu nikto nehovori, ze Alonso to dal Ricciardovsky.
Alonso otvorene deklaroval, ze chce viacrocny kontrakt a ze priorita je Alpine. V Alpine len nepochopili resp nechceli pochopit tie priority. (najpr viacrocny, potom Alpine, nie naopak).
Podla mna skor Alpine vodil za nos Alonsa. Tvarili by sa, ze sa nevedia rozhodnut az do momentu kedy by Alonso nemal na vyber a musel by podpisat rocnu zmluvu s vyhladom na jazdu v le mans.
Dobre spravil. Aston nie je ziadne terno (to ani Alpine), ale aspon mu ponukli to co chcel.
A stavim sa, ze pred tym cinkol kamaratovi Markovi aby s Piastrim vedeli na com su.

6 Likes

Chceš povedať, že Vettelove rozhodnutie spakovať sa ľudí v Astone neprekvapilo? Ok, každý má u svojich obľúbencov klapky na očiach. Snáď to raz pochopíš, ale veľmi o tom pochybujem. Doteraz si neprejavil náznak toho, že by si toho bol schopný.

1 Like

Čo si pamätám, Ricciardo bol za štýl prestupu do Renaultu tiež kritizovaný, rovnako ako aj Renault, ktorý to spravil ako odplatu Red Bullu. Rozdiel vidím v tom, že Red Bullu to mohli byť prakticky jedno. Síce ho museli nahradiť horším jazdcom, ale na to presne majú AT. Tuto sa dopredu vedelo že je nejaký deadline do ktorého to treba vybaviť. Samozrejme že ani Alpine nebude mať problém nahradiť Alonsa, problém je že to mal byť práve Piastri, ktorého už asi nemôžu podpísať - presne o 1 deň. Že podobné praktiky sa občas robia neznamená že Alonso to nespravil neprofesionálne. Situácia že aj Alonso aj Webber by to vedeli a len Alpine nie mi príde pomerne zvláštna. Možno teda aj Webber chcel vy*ebať s Alpine a nedal im to načas vedieť.

Veď mu údajne povedali, že by bolo dobré keby sa vyjadrí do letnej prestávky aby mohli včas hľadať náhradu. To presne aj spravil. Dal to tímu včas vedieť, Alonso zjavne nie. Je to jednoduchý rozdiel ale nečakám že ho pochopíš.

No já považuji za zcela neprofesionální a diletantské to že do deadline Piastriho nemají dojednaného ani Alonsa ani Piastriho. Tam je potřeba vyvodit zodpovědnost především u Alpine a mě to od nich hlava nebere. No když maj na vše kupu času ať si dělaj co chtěj, já bych tam rozhodně nechal za tohle padat hlavy. Ale hlavně že maj dlouhodobě zajištěného Ocona, to je hlavní :smirk:

Měl by jsi přiznat že zcela lajdácky se přehráli hlavně oni sami. Jestli Alonso s tím i záměrně pomáhal Piastrimu/Webberovi, to je těžko říci ale teoreticky je to možné, ale to opět padá jen na hlavu Alpine že nebyli schopni vyřídit si své záležitosti včas. To si opravdu mysleli že jim jen všichni klečí u nohou? To se pak zbláznili a je to škoda.

1 Like

Alonso podpísal že vraj (podľa článku) v sobotu, nedal o tom vedieť a počkal si do pondelka :slightly_smiling_face:

Že se Alonso neloučí s Renaultem v dobrém mě vůbec nepřekvapuje. Dyť je to už potřetí a steným souzněním se s Renaultem loučil i v době kdy s právě s tímto týmem získal dva tituly.
Jak se loučil s McLarenem taky ještě máme v živé paměti a odchod z Ferrari s vyhrůžkou soudu taky nebyl zrovna idylický. Ani druhý odchod z McLarenu nebyl takový, že by Papájovcům mával šátečkem.

Všechny jeho přestupy se daly nějak chápat, ale Aston? Copak neviděl jak Vettel v tomto týmu vyhasl?
To nedopadne dobře a více jak rok Alonsovi v tomto rozcupovanému týmu nedávám.

Naopak Strolla chápu. Ten doufá, že s Alonsem do Astonu přejde pár šikovných lidí, kteří Aston spasí před dalším propadem. Ale to samé si Stroll sliboval i od Vettela a výsledek byl stejný jako zajet hřebenem do lysé hlavy.

Mi osobně je Aston, Stroll i Alonso ukradený, ale je mi líto fanoušků kteří Alonsovi tak moc fandí po dlouhá léta. Takový závěr společných tužeb si nezaslouží.

Ja som sa ho (Alonsa, pozn. red.) na to pýtal a povedal mi. ‘Nie, nie, nič som nepodpísal.’ Takže bol som trochu prekvapený.

To beriem že je z časti ich chyba že verili rečiam Alonsa ako chce s nimi pokračovať a že určite nikam inam nejde. Človek by čakal, že po tých rokoch ho už poznajú. Faktom ale stále zostáva, že dozviedeť sa o tom nie priamo od neho ale cez tretiu stranu je hlúpe.

Jejich trumfy vypršeli :smile: