Podla mna metro ma zmysel a hoci aj len 1 trasa by velmi odlahcila uz aj tak pretazenu MHD.
aj Bugatti Tourbillon - V16 Hybrid
Me se libi kombinace metro-tramvaj, to maj ve francouzskem Lille, jedes par stanic metro, pak vyjedes na povrch a normalne zastavky jedes mozna vhodne reseni pro Bratislavu.
To jsem netušil, že umějí i V16.
Asi spojili ty jejich podčtvercové dvě V8…
To mají i na Azurovém pobřeží , Cannes - Nice - Monako - Sanremo a asi i dál.
Jezdí to jako metro, občas to vyjede na povrch, jede to každou čtvrthodinu za pár euro.
Během 20 minut přejedeš za 3€ tři státní hranice .
Vzdyt budte radi, klid a pohoda.
Neviem, či žiješ v BA alebo nie, ale nesúhlasím.
Vybudovať metro je extrémne zložité v dnešnej dobe a hlavne drahé. Metro sa oplatí pre masy ľudí počas celého dňa v intervaloch 3-5 minút a hlavne na väčšie vzdialenosti.
V BA by sa každý odviezol ráno do centra a poobede domov a to je všetko. A centrum je tak malé rozlohou, že by malo tak 1-2 zastávky, čo je nezmysel.
Väčší zmysel by dávala nejaká nadzemná dráha, ktorá by po spájala aj okolité satelity od Stupavy po Dunajskú a od Senca cez BA do Rusoviec napríklad (to len tak nahlas uvažujem), a ktorá by zrýchlila vlakovú dopravu, ktorá nechodí tak často a chodí na hlavnú stanicu, ktorá je pomerne mimo centra a takéto intervaly rádovo v jednotkách minút by asi kapacitne nezvládla.
Ja som veľmi rád. S Prahou skúsenosť mám, mal som možnosť sa tam presťahovať, ale nechcel som. Krásne mesto pre turizmus, ale na život pre mňa nie.
Každý se musíme něčím živit. Historie sice přináší nostalgické vzpomínky, ale uživit nedokázala uživit Egypťany, Inky, Řeky ani Římany.
To by bolo idealne pre Blavu.
Za komancov som tam studoval a uz vtedy to bolo otrasne. Hlavne autobusova linka c.39. Kto pozna,isto mi to potvrdi.
To,co bob poslal (metro v Lille), by bolo pre Blavu idealne.
Autobusovu linku c.39 (a c.31) som si zazil aj ja, hoci to bolo pomerne nedavno.
Ide o to, ze sme zvyknuti vsetko len kritizovat, sme taky narod, ze nikdy nam nie je nic dobre. Kazdy v BA nadava na MHD, ale vsade sa dostane pomerne rychlo, max na 1-2 prestupy, ktore su pomerne kratke. Myslim si, ze system MHD v BA nie je o nic horsi v porovnani s inymi mestami rovnakej velkosti.
Jedinou nevyhodou je, ze elektricky su pomale, lebo stoja kazdych par metrov a casto idu dost dlho rovnaku trasu ako autobusy a musia stat na krizovatkach. Urcite by pomohla nejaka nadzemna draha, ktora by bola na styl metra, ale podzemne metro v BA je ekonomicky nezmysel.
Jedna linka by mohla spajat Stupava-BA-Samorin a druha zas Rusovce-BA-Senec. Cisto len na to, aby sa odlahcila doprava spicke, lebo doprava mimo spicky je v Bratislave v poriadku. Samozrejme, ze by trvalo kym by sa ta investicia vratila, ale satelity v okoli, najma smer Samorin, budu len rast a raz sa mozno pospajaju, takze do buducna by to zmysel davalo.
System metra v Lille obsluhuje vacsiu a ovela hustejsie osidlenu oblast ako je Bratislava, takze to porovnanie nie je uplne stastne.
Edit: Ked si v BA studoval za komancov, tak teraz by si tu niektore casti mozno ani nespoznal. Uz ja ked som sem prisiel pred cca 10 rokmi, tak odvtedy je to uplne ine mesto.
Ale hlavnu stanicu je lahke spoznat aj teraz.
Okolie Mlynskej doliny sa velmi zmenilo. Ja si pamatam,ze Zoo siahala az pod FEI a teraz je tam len beton a asfalt. Niektore casti,hlavne centrum, sa moc nezmenili, ale ine su na nepoznanie. Ked som parkrat bol v Blave, tak som mal problem si spomenut, ako niektore casti mesta vyzerali predtym a ako zapadali do sucasneho kontextu. Tato Blava uz nie je ta stara, nostalgicka a trocha nudna Bratislava.
Hlavna stanica je narodna hanba. Ale zachytil som, ze sa aktualne riesi, ci ju vynovia/postavia na novo alebo uplne presunu a vybuduju novu.
Tam nie je co menit. Mlynska je carovne miesto, ktore by malo ostat tak ako je. Pre kazdeho, co tam byval a studoval, je to jedno z najkrajsich obdobi zivota. Vsetko po ruke, netreba opustit mlynsku ako je tyzden dlhy a ten nocny zivot topka.
No centrum (historicka cast) sa nemeni, tam ani nie je co a preco menit. Ale sirsie centrum (Nivy, nabrezie, atd) sa zmenilo vyrazne a k lepsiemu. Tak isto Petrzalka je jedno z najoblubenejsich miest na zivot teraz, najma jej zaciatok. Aj kvoli dostupnosti do mesta, dobrej doprave, ale aj vela zelene a prirody.
Tak predsalen tu uz socik nie je vyse 30 rokov.
Nehovorim, ze je to raj na zemi a chcem tu ostat navzdy, ale zle to tu nie je. Keby si mam vybrat medzi BA a napriklad Prahou (na rodinny zivot), tak volim BA.
Si zabil