Vyhovorky hodne zastancov nadradenosti a len jedneho videnia sveta. My povieme, ako sa budu ini transformovat a spravat. Mam deja vu. Sebareflexia a pokora nie ani tvojou silnou strankou.
O čem teď mluvíš? Jakože Japonsko nemá funkční ekonomiku a není to svobodná země?
Znova, dostuduj si historiu. Japonci bodakmi prepichovali v Cine deti od novorodeniat po desatrocne aby neplytvali muciou, civilistov brutalne tyrali a nechavali ich trpiet smrtelne zranenych z dovodu, ze sa nechali porazit a tym stratili svoju cest, pachali neludske masakre, vojnovych zajatcov nutili pracovat bez kuska zradla a ked nevladali tak ich odstrelili alebo bezohladne nechali umriet od hladu za trest, ze sa nechali zajat. Vlastnych vojakov nahovorili na sebevrazedne utoky s tym, ze je v tom cest. Bol to kruty a barbarsky narod pomaly aj na stredoveke pomery. Atomovka nebola na nich pouzita zo strachu, ze by sa dostali az do Spojenych statov. Bol to vyssi level Doolittlovho naletu, psychologicky prostriedok, ktory mal Japoncom vysvetlit, ze ked sa neunormalnia, caka ich anihilacia, mal im ukazat, ze ich domovina nie je nedotknutelna a ze niecomu takemuto nie su schopni celit a mozu sa so svojou ctou a tisicrocnymi kodexami aj posr4t. Pri ich mentalite by inak nekapitulovali a bili by sa do posledneho. To by bolo lepsie? Zhodenie atomovych bomb usetrilo viac zivotov ako zobralo. Samozrejme sekundarny efekt (a ciel USA) atomovej bomby bol ukazat, ze sa ma cely svet nachvilu ukludnit a nikto nema robit bordel minimalne dovtedy, kym technologicky naskok USA nedozenie, co vyustilo do studenej vojny.
Atomova bomba vsak nie je hra na boha. Mesto sa da zrovnat so zemou aj nozikmi, puskami, tankami ci konvencnymi bombami a to nepovazujes za hranie sa na boha.
Ze budem na fore o F1 citat o atomovej bombe som sice nepredpokladal, ale suhlas s napisanym. Vsetko nasvedcuje tomu, ze to jednoducho inak neslo. Na druhej strane je prirodzene, ze doteraz maju z tejto skusenosti v Japonsku traumu.
Jenom doplním, že posuzovat dnešní optikou tehdejší situaci dost dobře nelze. Bombardováním Hirošimy a Nagasaki skončil konflikt, který si vyžádal celkem 50-60 miliónů životů a v obětech podle odhadů také mírně převažovali civilisté. Že se svět od té doby posunul a vnímá to (v určitém civilizačním okruhu) třeba nepatřičně je možné, ale ve stejné situaci by rozhodnutí mohlo být klidně totožné, nic si nenamlouvejme. Ale asi to fakt není dobré téma na víkend…
Ako som predpokladal, dookola stale tie iste vyhovorky na vraj zly narod, ktory v case vojny pachal rovnake ciny ako nacisti, fasisti, komunisti a ostatni isti. Preto sa jedna krajina rozhodne na jeden vraj zly narod pouzit najstrasnejsiu zbran, lebo si to moze dovolit. Typicke hranie sa na Boha. Z mojej strany neospravedlnitelne a neexistuju ziadne fakty na opravnenost tohto ohavneho cinu. Obycajni ludia, zeny, deti a starci vyhladeni zo zemskeho povrchu, lebo krajinu riadili fanatici. Amici tymto neboli ani o zrnko maku lepsi ako Japoncici.
suhlasim, ti obycajni ludia za to nemohli a chudaci ani netusili, co sa vlastne stalo, kedze ta zbran bola uplna novinka v tom case… a nasledky maju isto mnohi dodnes v podobe dedicnych onkologickych ochoreni, to si isto nezasluzili
Mylis si vyhovorky s historickymi faktami, resp nechces pocut pravdu. Aj keby sme ignorovali fakt, ze Japonci do konca WW2 boli absolutni barbari voci kazdemu koho stretli, tak stale ten kto vyvola vojnu je aj priamo zodpovedny za pripadne civilne obete na svojej strane, cize places na nespravnom hrobe. Za obete v Hirosime a Nagasaki nemozu Spojene staty, ale ti, co Hirohitovi odporucili napadnut (zas a znova) Cinu a nasledne aj Spojene staty. Ci tvoj nazor je, ze Japonci mohli robit bordel vsade kam prisli ale potom na konci su chudatka len ich civilisti? Orodujes tu za ludi, co zomreli po bombardovani Japonska a ignorujes tych, co ovela krutejsie pozabijali Japonci a nemozem sa ubranit pocitu, ze hlavnym problemom u teba je ze bomby zhodili americania. A to uz sa nebavime o historii a vyvoji sveta ale o stupidnom “Amerika je zla a vsade hadze bomby” a to si nechaj pre seba, to nie je diskusia ale zvasty, co ucili v skolach komunisti. A to si bez urazky nechaj pre seba, na to som zvedavy neni.
Každý človek predsa zodpovedá za to, čo spraví. Japonskí jednotlivci zodpovedajú za svoje skutky. A tí dvaja americkí maníci, ktorí vykonali príkaz a zhodili tie bomby, zase za seba. Volá sa to duševná vina a vrámci vesmíru to funguje perfektne, nikomu sa to ešte nepodarilo obísť.
Takze Amici su humanisti a Japoncici barbari v tom, akym sposobom vedu vojnu. Co k tomu dodat?
Tvoj problem je videnie sveta len z jedneho uhla. Ja ti dam fakt priamo zo sucasneho SK o tom, ako humanne bojovali Amici pocas 2.sv.vojny. Kobercove bombardovanie je humanny sposob boja voci nepriatelovi? Podla tvojich kriterii iste, lebo nezabija civilistov zoci voci.
Takychto faktov je vela, ale osoravedlnovat pouzitie atomoviek tym,ze nepriatel zabija civilistov barbarskym sposobom a preto my mame pravo vyhladit pravo vyhladit obyvatelstvo “humannym” sposobom je totalne zcestne.
K tvojej spekulacii ohladom mojej sverzie voci Amikom len tolko, ze je to nezmysel. Kritika cinov jedincov a malych skupin nema nikdy vplyv na moj celkovy podtoj ku ktoremukolvek narodu. Mozno ty to mas inak,ale to nie je moj problem.
Japonci jsou hajzlíci, ale hodně zajímavej národ, to se musí nechat.
Mitsubishi Zero v akci. Nadčasovej stroj
Hm, diskuter acohentista. Super. ja nikde nepisem, ze to bolo humanne, nikde nepisem ze Americania so svojim bombardovanim su uzasni. Pisem, ze bolo nutne tie bomby zhodit, lebo s najvacsou pravdepodobnostou by si dnes o Japoncoch iba cital v historickych knihach a nekupoval by si ich auta ci elektroniku. Bez zhodenia atomovych bomb by WW2 trvala este hooodne dlho a zomrelo by ovela viac ludi. Nic viac a nic menej tu neriesim.
Tak tu prosim ta netahaj bombardovanie vlakovej stanice v Novych Zamkoch, neviem co to tu s tym ma spolocne, ked je rec o opacnej strane sveta a o uplne inej situacii.
To im samozrejme neberiem, maju zaujimavu kulturu a su to neskutocne mozgy. Ich myslenie, system prace a inovacie vo vsetkych smeroch sa nedaju ignorovat. Nedobili svet vojnami, dobyli ho exportom
A6M je priklad ich sikovnosti. Sice je to len lietajuca nadrz s motorom a gulometmi (velmi stroho vybavene lietadlo), ale pre Spojene staty bol dlho problem si s nim poradit.
Zase necitas s porozumenim. Bombardovanie nielen doleziteho zeleznicneho uzla ale aj historickeho centra mesta so 4000 mrtvymi obyvatelmi. Teda nicim neodovodnitelny pocin velenia americkej armady.
Zhodenie atomoviek na civilne obytelstvo nebolo nutne!!!
Za tym si stojim a neexistuju fakty na ospravedlnenie tohto barbarskeho cinu. Cely cas tu o tom pisem. Ty sa ohanas historiou o barbarstve Japoncikov, ja ti kontrujem barbarstvom Amikov. Nic viac,nic menej.
No tak tu asi slusne ukoncime debatu s tym, ze sa zhodneme na nezhode.
V Nitre jsem byl na vojně a nikdy jsem tam o bombardování města Amíky neslyšel ani slůvko. Když se podíváme na datum, tak v té době už započalo obléhání Berlína, proto bombardování Nitry nemělo žádný vojenský význam.
A bombardování nádraží v Nových Zámků mělo pouze zbrzdit Rusy, aby se dostali k Berlínu co nejpozději a Amíci mohli dohnat svou ztrátu.
Ani si nemohol pocut,kedze tam bombardovala sovietska armada a to uz po funuse.
V clanku je to presne popisane.
Máš pravdu. Nitra neměla být zajímavá pro žádnou stranu. Snad jen kopec Zobor měl váznam jako sledovací místo v širé rovině ze kterého se dalo dohlédnou docela daleko.
Samotny akt, zabijania civilneho obyvatelstva je zavrhnutiahodny. Na druhej strane bobmardovanie Hiroshimi treba brat v kontexte druhej svetovej vojny. Americania si tam len tak neprisli vyskusat jadrove zbrane. Ludia su hovada a jedna ci druha strana by tie zbrane raz pouzila, o tom snad ani nemam pochybnosti. Ak by tie zbrane boli k dispozicii na zaciatku vojny tak nepochybujem, ze japonska armada by ich v cine pouzila vo vacsej skale, rovnako ako Hilter na vychodnom fronte alebo v UK. Vygoogli si Nanjing Massacre. Ohavnosti sa daju robit aj rucne…
Akt ohavnosti,to je vystizne pomenovanie.
Ja mam vsak problem s tym,ze to bolo pouzite na civilnom obyvatelstve a je to ospravedlnovane. Len preto,ze to Amici prvi vyvinuli,nemali pravo to takto vyuzit. Ak by to pouzila ktorakolvek strana,rovnako by som to odsudzoval. Ospravedlnovat to zverstvami Japoncikov a zabranenim predlzovania vojny,ktora medzitym uz v Europe skoncila,je zcestne. Tymto cinom sa dopustili rovnakych zverstiev.