Allison: Bočnice sú najviditeľnejší, ale nie rozhodujúci faktor | Magazín F1 - F1online.sk

Taky to tak nekdy mam. :laughing:

Napríklad tu je schéma časových skokov vo filme Predestination :slightly_smiling_face:

Predestination (2014) time-jumps scheme

1 Like

No tak az to dokoukam, tak si jdu najit stranku kde mi to vysvetli. :laughing:

z filmov, kde sa vyskytuje cestovanie v case do minulosti jediny film co som videl kde to davalo logicky zmysel bol Edge of Tomorrow.

2 Likes

Ale tam je to dáko objasnené, ako nejaká superschopnosť tých mimozemšťanov, nie?
Najviac zmysel dáva 12 Monkeys, kde on cestuje do minulosti ale nemôže nič zmeniť a na konci to pekne do seba všetko zapadne. :slight_smile:

2 Likes

No Explo :smiley: pardon ale Predestination vyzerá oproti Primeru, ako Fiat 500 vs Porsche 911 :smiley: , Predestination je viac komerčný, resp. oveľa ľahšie pochopiteľný, na Primer musíš mať normálne prezentáciu v power pointe :smiley: .

Na pahein (taká pirátska stránka na seriály/filmy) to je, neviem, či to zoženieš dakde na streame, lebo je to taký “menej známy” indie film (nadšenci filmov to poznajú, ale široké publikum temer vôbec).
Ja som Tenet pochopil ale zdalo sa mi to príliš sebestredné a namyslené, najviac sa mi na tom páčili efekty a réžia, jednoducho po technickej stránke to bolo dobré :slight_smile: .
Hej, podľa mňa Tenet a Dunkirk sú jeho najslabšie filmy, ešte asi spolu s TDKR.
Technický režisér som myslel v tom zmysle, že on to vie veľmi dobre natočiť ale pocit z toho je dosť taký chladný až technický. “roboticky” chladný, postavy mu nejdú, obzvlášť ženské. Celkovo jeho postavy nehovoria, ako ľudia, niekto spravil dosť výstižné video o Tenete (a to do istej miery podčiarkuje to, čo som myslel aj s tou namyslenosťou): https://youtu.be/s2FXfFeRtJo?feature=shared

2 Likes

S týmto úplne súhlasím, Nolanove filmy majú proste špecificky chladnú atmosféru.

1 Like

ved ano, ale nie je to uplny logicky nezmysel. 12 Monkeys som nevidel tak tam neviem hodnotit.

Primer som si cca pred nejakými dvomi rokmi pozrel, nakoľko si ho tu predtým spomenul a môžem povedať, že je to riadny mindfuck, ale je to zvláštne natočené, pôsobilo to na mňa takmer ako nejaký amatérsky film s veľmi nízkym rozpočtom. Predestination tiež nie je jednoducho pochopiteľný film (čo dokazuje aj tá schéma s množstvom časových skokov), takže je podľa mňa zrovnateľný s Primer, lebo pri jednom pozretí to človek proste nedáva (nepochopí úplne). Ja napríklad nie som typ, ktorý by pozeral nejaký film viac krát za sebou, aby som ho pochopil. Keď mi určité súvislosti v pozretom filme nedopnú do pár hodín alebo na druhý deň, tak to už neriešim. Pri pár komplikovanejších filmoch som si dodatočne pozrel vysvetlenie, ktoré mi pomohlo/čiastočne pomohlo objasniť, ako to režisér myslel a tým to pre mňa končí. :slightly_smiling_face:

Ja som 12 Monkeys videl, ale dosť dávno (niekedy v 2. polovici 90-tych rokov :slightly_smiling_face:), ale už si takmer vôbec nepamätám dej. Viem iba, že to bolo sci-fi a bol tam Bruce Willis :slightly_smiling_face:. Možno si to nikedy pozriem ešte raz.

Edge Of Tomorrow bol fajn, najmä Emily Blunt. :slightly_smiling_face:

2 Likes

V rámci etablovanej logiky vymyslenej filmom to funguje, ale je to skôr fantasy = to som myslel. 12 Monkeys si určite pozri, to je asi najlepšie sci-fi o cestovaní v čase, pretože to nepopiera ten principiálny zákon. Bruce Willis aka James Cole cestuje do minulosti aby zistil, ako vznikol vírus, ktorý vyhubil väčšinu populácie aby v budúcnosti mohli vyvinúť protiliek (ak si to dobre pamätám), zmysel jeho misie nie je zabrániť úniku vírusu lebo to by ani z hľadiska cestovania v čase nebolo možné, resp. by tým vytvoril alternatívnu realitu. Takže len má získať údaje aby sa potom mohol vrátiť späť a pomôcť v budúcnosti, čo dáva zmysel, pretože nezmení chod minulosti. :slight_smile:

3 Likes

No však ono to je indie film s nízkym rozpočtom :smiley: , henten režisér/scenárista a hl. herec (ten s tmavšími vlasmi z tých dvoch chlapov) je študovaný matematik a softwareový inžinier dákych leteckých simulátorov, čiže to všetko využil pritom aby zostavil príbeh.
Ja nechcem byť za dákeho znalca ale Predestination som pochopil na prvý krát, takže preto mi to príde divné to porovnávať alebo stavať na podobnú rovinu s Primerom. Zase na druhú stranu, na Donnieho Darka alebo Mulholland drive som potreboval viac pozretí. Komplexnosťou príbehu by som dal k Primeru na jednu rovinu skôr The Coherence (to je tiež indie film ale veľmi zamotaný, ďalší mindfuck). :slight_smile:

Ja to má práve opačne :smiley: , mňa to baví rozlúsknuť, a prísť aj na vlastnú verziu. Napr. pri Americkom Psychu s Baleom (čítal som aj knihu viac krát) si osobne myslím, že sa mu to na betón všetko zdalo a celý príbeh je metafora toho, že je v skutočnosti homosexuál ale nechce si to priznať.

1 Like

Myslím, že Donnieho Darka na prvé pozretie väčšina ľudí nepochopí. Mulholland Drive som ešte nevidel (ale chystám sa :slightly_smiling_face:), ale od Lyncha som videl Lost Highway, čo je typ filmu, nad ktorým človek tiež rozmýšľa ešte po skončení filmu a snaží sa si to vyskladať, aby mu to nejako logicky zapadalo. Coherence som si pozrel tiež na Tvoj podnet (keďže si ho predtým spomenul) a môžem povedať, že sa mi to celkom páčilo. Tá myšlienka množstva zrkadliacich sa realít bola skrátka dobrá a zanechalo to vo mne celkom dojem aj napriek nízkemu rozpočtu.

Čo sa týka toho porovnania Predestination s Primer, tak divné by skôr bolo, ak by som porovnával vymyslím si napríklad Tomb Raidera s Primerom. Ale Predestination a Primer sú porovnateľné minimálne v tom, že oba spadajú do kategórie filmov s časovými skokmi (a nejedná sa o jeden, či dva skoky), čiže takto som to myslel.

2 Likes

Čo sa týka filmov, tak mám Jason u Teba pocit, že čím je niečo komplikovanejšie, tak tým je to pre Teba lepšie, či? Ja viem oceniť aj jednoduchšie veci, ak sú spravené dobre.

Niekedy áno, niekedy nie, napríklad Tenet sa mi zdal zbytočne prekomplikovaný, ale napr. uvediem úplne náhodne = The Best Offer (Nejvyšší nabídka (2013) | ČSFD.cz) je tak akurát a nevadí mi, že je to jednoduchšie. :slight_smile:

1 Like

Hej, však v tom nemám, ako odporovať, ja som to len myslel v rámci miery “mindfuckovosti” mi príde Primer o dosť komplikovanejší, ako Predestination. V Predestination ti to na konci všetko pekne do seba zapadne a v celku ti film ukáže vodítka a predstaví záver, ako na dlani, naopak pri Primeri alebo aj The Coherence, to jednoducho vyžaduje viac pozretí. :slight_smile:

1 Like

kam radis Memento z pohladu stupna mindcku? alebo Prestige a Donnie Darka

Díky za tip na The Best Offer, ktorý som ešte nevidel. :+1:

1 Like