Rozmýšľaľ som či to písať, a kam to “buchnúť” - ale tak napíšem a asi tu je najvhodnejší priestor vzhľadom na tému článku.
Takže stručne asi takto:
- onbardy vyzerajú hrozne, tým skôr v Melbourne, zdanie rýchlosti a jazdy na hrane je preč
- je dôvod na veľkú obavu, že to čo sme videli na Lando vs Max bude štandard (čím nehovorím, že DRS bolo nutne lepšie)
- zároveň to ale celé zase nepôsobilo na prvý pohľad tak hrozne, že by to malo spôsobiť hneď zemetrasenie vo FIA či aktivitu LM (F1 už bola aj nudnejšia, otázka je či to stačí pri snahe osloviť súčasné publikum, nech je aké je)
Podstatné ale z toho podľa mňa sú 2 hlavné dlhodobé a dosť úzko súvisiace poučenia a o tých sa treba začať rozprávať ak má šport napredovať.
Jazdci musia pochopiť, že ak sa nepozbierajú a nebudú sústredene priamo aj nepriamo tlačiť, polopatisticky povedané sa s tým pardon za výraz sr*ť, tak to bude len horšie, nič im nepomôže a nemajú ani toľko možností koľko si myslia (ani Max)
F1 stojí na prahu dôležitého rozhodnutia či je viac jazdeckým alebo konštruktérskym šampionátom - čo nie je triviálna dilema ale evidentne už v tomto tlačí hrana
Teraz vysvetlené, dlhšie čítanie (kto ma náhodou ešte nepozná)
I. Jazdci sa musia spamätať a organizovať sa
Už musí skončiť tá kultúra, že áno, jazdci si kdečo povedia ale potom nič. To je pekné, že napr. taký Max povie svoj názor, možno aj dodá že “ale mňa tu nikto nepočúva” a čo, keď sa mi nebude páčiť pôjdem jazdiť vytrvalostné veci. Ale míňa sa to účinku.
O niečom konieckoncom svedčí, že dlhoročne nechali vedenie GDPA nie práve obľubenému Georgeovi. Je síce milé tváriť sa, že to je čosi ako “predseda triedy”, ale o niečom to svedčí. Veľa jazdcov v podstate len nadáva, ale keď príde na to niečo pre zlepšenie vecí v F1 urobiť, tak výsledok nič. V podstate sú z nich perfektní Slováci. Tu tiež všetci nadávajú, všetci vedia čo ako lepšie, len krajina ide od 10 k 5.
Historicky pritom vieme, že tlak sa vyvinúť dá, koľko toho napr. urobili Stewart s Laudom pre zlepšenie elementárnej jazdeckej bezpečnosti.
Tu je to teraz podobné - jednoducho ak chcú jazdci lepšiu F1, ktorá pôjde viac po ich záujmoch vrcholového športu a výzvy - tak si skrátka musia vyhrnúť rukávy a tlačiť. A všetci. A aj za cenu kompromisov. Aj priamo ale aj umne, lobovaním, získavaním fanúšikov.
A bohužiaľ majú zložitejšiu situáciu. Prirovnal by som to - asi prekvapivo, ale vysvetlím - k šachu. Totálne iný šport ak sa dá vôbec o niečom takom hovoriť (momentálny trend so zaradením k eŠportom je asi presnejší), ale je tam viacero pozoruhodných paralel.
Tam tiež Magnus Carlsen si povedal, že už nemá záujem o titul klasického šampióna. Aj preto lebo vývojom techniky sa klasický šach stal príliš kalkulovaným, upätým, pomaly prvých 15 či koľko ťahov z pamäti (kto situáciu pozná lepšie nech doplní) a jednoducho už ho to netanguje. Ale každý stále vie, že je NAJ šachista na svete, lebo sa hraje kopec iných vecí (či už pod FIDE alebo len online pod kuratelou Chess.com a eSportov) kde sa stále stretáva s inými a vo veľkom vyhráva. Tuším len začiatkom roka vyhral Blitz, Speed aj Free Style majstra sveta. A nie je problém to sledovať, je to možno ešte populárnejšie.
V F1 je to o niečo zložitejšie. Povedzme, že by si teraz Max povedal, že toto nie, idem. Keby sa aj v 3-4 iných sériách (stále je to krútenie volantom) a pokojne aj online (veď to už aj robí a iní tiež) stretával proti Landovi, Charlesovi, Oscarovi, Lewisovi či Fernandovi - tak by to:
- Stále cementovalo jeho status najlepšieho (ak by vyhrával, čo áno)
- Prirodzene posúvalo záujem k tým sériám a posilňovalo ich životschopnosť a vytváralo tlak na F1
To je to, čo sa teraz deje v šachu, aj keď teda ten začína z úplne inej úrovne a zorganizovať turnaj je nepomerne ľahšie ako nejakú moto sériu.
Ale pre motošport je to teraz čisté sci-fi. Doby kedy sa chodilo z Indy do F1 a späť majú 30 rokov. Formula E je skôr vtip. Iné pokusy už dávno zakapali.
A isto, vytrvalostné veci či Rally sú fajn - a keď tam prešli Kimi či Fernando, veľa ich fanúšikov zvýšilo záujem. Ale dlhodobo sa nič podstatné neudialo. A hlavne - obaja sa po 2 rokoch vrátili a točili/točia F1 ďaleko po 40ke.
Online je iná záležitosť a hoc sa tomu chlapci aj dosť venujú, chce to oveľa vyššiu úroveň organizácie aj ich zapojenia. A aj keby, obávam sa, že oproti šachu fakt motošport stráca online veľa z “lesku” hocako je kvalita výkonov možno porovnateľná.
Jednoducho k F1 nie je veľmi alternatíva a aj ak by nejaká mala byť, ťažko vznikne.
Takže pre všetkých jazdcov platí - momentálne máte najlepšie vyhliadky v F1 a zostať v F1. A keď sa pozrieme na to čo robíte, tak si to asi aj uvedomujete. Tak si holt musíte vyhrnúť rukávy, aby bola F1 čo najlepšia.
Aj Max so svojou povahou či možnosťami nemusí byť výnimka - jazdci jeho typu sa do F1 skôr vracali kým mohli a tí ktorí skončili priskoro to skôr ľutovali.
II. Formula 1 na rázcestí - pomer medzi technikou a jazdcami
Veru, čo s tým. Klasici by prišli, že “F1 bola vždy o konštruktéroch” - a súhlasím. Lenže doba sa vyvíja. Doteraz sa takmer vždy podarilo, že sa to dáko zladilo. Naj jazdci boli v naj tímoch a aspoň polovicu času bol aj súboj o titul.
Čoraz viac ale už vidíme ako sa to obmedzuje a karikuje:
- Museli sa urobiť rozpočtové stropy (ako nevyhnutnosť som o nich hovoril už 20 rokov)
- Autá sa čoraz viac na seba podobajú a možnosti na viditeľné riešenia sú veľmi úzke
- Automobilky čoraz viac vstupujú pro forma - viď. Alfa Romeo alebo teraz Alpine a Aston Martin bez vlastného motora, či Ford ako polo-partner
No a aj charakter toho čo dnes znamená najlepšie technické riešenie sa vyvíja a je otázne či je ešte dosť atraktívny. Lebo momentálne by sme mali oslavovať Mercedes za najlepšie SW mapovanie deploymentu energie. Ako technicky je áno toto pinnacle of technology ale či je to ešte stále dobrý šport a zaujímavá show?
Naproti tomu stojí očividiný záujem vidieť proti sebe TOP pilotov na hrane noža.
Mne osobne tiež vždy identita tímov v F1 prišla trochu povrchná. Jediný skutočný tím je tam podľa mňa Ferrari, aj kvôli histórii, aj kvôli úspechom ale hlavne pre svoju zakorenenosť a talianskosť. V istom zmysle mi príde vtipné ako sa často radí, aby sa vlastne Ferrari pre úspech vzdalo svojej identity. Tým by vlastne sa stalo len nálepkou nad dočasným zoskupením ľudí - tak ako je teraz navzdory všetkým úspechom McLaren, Williams či iný.
Samozrejme ak by súťažili automobilky, to je trochu iné (ako to aj v začiatkoch bolo), lenže to má 2 konštantné problémy
- Automobilky majú problém v F1 vydržať, stále odchádzajú a vracajú sa (pozdravujeme Hondu)
- Pre automobilky je efektivita pôsobenia v F1 otázna aj keď víťazia - koľko ľudí naviac si kúpi Ford preto lebo v ňom teraz akože jazdí Max? (taká cyklistika je evidentne oveľa efektívnejšia v zmysle predaja bicyklov na ktorých jazdia hviezdy)
Takže to je záver - čoraz častejšie je problém vybrať si mezdi chcem vidieť naj jazdcov proti sebe alebo chcem fandiť dlhodobo tímu nech postaví naj auto. A ešte sa pritom baviť. NEtvrdím, že sa to stále nedá ale je to stále komplikovanejšie a čoraz viac začína byť jedno aj druhé buď vykuchané alebo stráca atraktivitu, ktorú 50-20 rokov dozadu nebolo treba laikom ani vysvetľovať.
Osobne som vždy možno za skôr odvážne riešenia. Ja by som to rozdelil - najprv 8 pretekov konštruktérskych o to kto postavil naj auto s pilotmi, ktorých si vyberie. To by sme prežili aj dominanciu. A potom 16 pretekov pre jazdcov na rovnakých, pre náročné jazdenie postavených autách.
Takto to asi sotva bude, ale nejaké zlepšenie by prospelo. Ak ale nepríde, v súvislosti s tým čo som písal v bode 1, bude šport nevyhnutne viac degradovať. Jazdci budú držať ústa a krok a navonok sa nič zásadne nestane, ale bude to bublať až šport jednoducho bude horší alebo možno niekde vznikne niečo nové.