Ako jazdci hodnotia preteky? “Náhodná” Formula 1 nevonia a čaká na škaredú nehodu | Magazín F1 - F1online.sk

Z čisto diváckeho pohľadu boli prvé kolá nedeľných pretekov veľmi atraktívne. Videli sme miešanie poradia a extrémne veľa predbiehania na čele, no dojmy jazdcov z novej éry to vôbec nezlepšilo, skôr naopak. Zozbierali sme niekoľko komentárov, ktoré padli bezprostredne po pretekoch.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/228627/ako-jazdci-hodnotia-preteky-nahodna-formula-1-nevonia-a-caka-na-skaredu-nehodu

Som zvedavá dokedy dovolia jazdcom takto verejne hovoriť svoj názor,ktorý je navyše kritický na tieto geniálne pravidlá

3 lajkov

ve Formuli 1 by mělo i při předjíždění a obraně hrát roli jezdecké myšlení a talent. To se dnes vůbec neděje.

:cry:

5 lajky

Takze ,dnesny pretek naplno ukazal,ze nova F1 era je uplne nieco nove,co som za vyse 40 rokov pozerania F1 videl…Zmena pre mna ako divaka,co pozna poslenych vyse 40 rokov F1 dokonale je tato zmena az sokujucu.Negativne vnimam to,ze pozicia jazdca sa opat znizuje,cize opat viac je to o vykone aut.Jazdcom skutocne uz moze byt v podstate aj amatersky pilot,mladik,ci dochodca,co si zvykne na zataz a pretazenie,tak isto aj zena,co ma navadza k myslienke,ze FIA urobila tuto zmenu preto,aby do F1 mohli ist aj zeny…Dalej,skutocne hrozia obrovske nehody a pripomina mi to rok 1994,vtedy sa vyrazne obmedzila elektorinka a auta boli prve preteky nebezpecne,co vyvrcholilo Imolou 1994 a 2 tragediami.Toto nas pravdepodobne caka aj teraz,treba len dufat,ze tragedie nebudu smrtelne…Ak auta pravidlne znizuju rychlost v neprehladnych zakrutach,tak je len otazka casu,kedy ini piloti do nich v obrovskej rychlosti narazia a sa vzajomne zostrelia…FIA by mala zasiahnut a vyrazne obmedzit elektricky vykon.

3 lajkov

@PUFF napiš nám, jak je současná F1 skvělá, ono to změní to co vidíme na trati ..

Napiš, jak je F1 špatná, protože se to zítra určitě změní.

1 lajk

Nezmění, když budou DtS fnas psát, jak je to skvělý, logicky když by byl odpor ne jen od pilotů, ale i fans, tak by F1 a FIA musely reagovat (a ne, nemyslím na foru, myslím obecně na sociálních sítích, kde ten názor je vidět)

2 lajkov

Neviem no podľa mňa to dosť hrotíš a to isté aj Norris. Hovorilo sa aké budú nebezpečné štarty a nakoniec sa všetci pomestili do prvej zákruty teraz sa vraví o veľkých rýchlostných rozdieloch a tam tiež nebol žiadny problém. Mne sa toto tiež nepáči že výsledok závodu závisí od motora ale netreba hľadať a zveličovať problémy tam kde niesu a tváriť že ako to je veľmi nebezpečné. Saudská Arabia sa jazdí 5 rokov a na začiatku sa hovorilo aké nebezpečné sú tie zákruty. A nakoniec nikdy sa tam nič nestalo lebo sa tam naučili jazdiť

Žiadny problém? Pozri si štart Lawsona, len zázrakom sa mu všetci vyhli.

2 lajkov

Rozhodně to je 100x lepší než ground effect.
Motory stojí za prd. Změnit poměr na 70:30 a bude to good.

Jen Norris ostatni kritiky posilal do duchodu a ted se stal sam kritikem. To uz asi fakt je neco spatne, ne?

Neviem, či je to práve Mario Kart, ale pôsobí to presne ako počítačová hra pre deti, v ktorej keď prejdeš cez raketku, tak dostaneš boost na 5s a poobiehaš každého. Čakám kedy pribudnú aj banánové šupky a začnú sa točiť piloti, ktorí sa im nevyhnú.

8 lajky

Norris je oficiálne druhý najväčší pyčus v F1 (po Russellovi). Teraz hovorí presne to isté, za čo posielal Verstappena preč z F1. Nechutný britský farizej s komplexom z Maxa.

Inak s názormi pilotov sa dá len a len súhlasiť.

Je na čase, aby fanúšikovia priamo na okruhoch začali bučať a protestovať, tak ako sa to robí aj pri iných športoh, keď je niečo v neporiadku, a aby sa kompetentní prebrali a okamžite začali postupne aplikovať rôzne zmeny na čiastočnú záchranu situácie a rokovať o skoršom zavedení nových pravidiel, lebo táto sra.čka je zlá už od svojej podstaty a Verstappen to hovoril hádam 3 roky dozadu a všetko sa to potvrdilo.

6 lajky

ved aj bananove supky uz su, si nevidel maxa v kvalde a piastriho pred pretekmi​:hugs:

3 lajkov

Aplikovať need for speed do f1…niekto si tu svoje detstvo preniesol do reality….kedysi nitro dnes elektro. To čo sa pise ze budu väčšie nehody..ano budu!

Ano je to lepšie až na to ze v cine budu 400 metrov dobíjať….som zvedavý ako to bude na dlhých rovinách hrkat…fabia na maximálne po diaľnici :laughing::laughing:

Rozmýšľaľ som či to písať, a kam to “buchnúť” - ale tak napíšem a asi tu je najvhodnejší priestor vzhľadom na tému článku.

Takže stručne asi takto:

• onbardy vyzerajú hrozne, tým skôr v Melbourne, zdanie rýchlosti a jazdy na hrane je preč
  • je dôvod na veľkú obavu, že to čo sme videli na Lando vs Max bude štandard (čím nehovorím, že DRS bolo nutne lepšie)
  • zároveň to ale celé zase nepôsobilo na prvý pohľad tak hrozne, že by to malo spôsobiť hneď zemetrasenie vo FIA či aktivitu LM (F1 už bola aj nudnejšia, otázka je či to stačí pri snahe osloviť súčasné publikum, nech je aké je)

Podstatné ale z toho podľa mňa sú 2 hlavné dlhodobé a dosť úzko súvisiace poučenia a o tých sa treba začať rozprávať ak má šport napredovať.

Jazdci musia pochopiť, že ak sa nepozbierajú a nebudú sústredene priamo aj nepriamo tlačiť, polopatisticky povedané sa s tým pardon za výraz sr*ť, tak to bude len horšie, nič im nepomôže a nemajú ani toľko možností koľko si myslia (ani Max)

F1 stojí na prahu dôležitého rozhodnutia či je viac jazdeckým alebo konštruktérskym šampionátom - čo nie je triviálna dilema ale evidentne už v tomto tlačí hrana

Teraz vysvetlené, dlhšie čítanie (kto ma náhodou ešte nepozná)

I. Jazdci sa musia spamätať a organizovať sa

Už musí skončiť tá kultúra, že áno, jazdci si kdečo povedia ale potom nič. To je pekné, že napr. taký Max povie svoj názor, možno aj dodá že “ale mňa tu nikto nepočúva” a čo, keď sa mi nebude páčiť pôjdem jazdiť vytrvalostné veci. Ale míňa sa to účinku.

O niečom konieckoncom svedčí, že dlhoročne nechali vedenie GDPA nie práve obľubenému Georgeovi. Je síce milé tváriť sa, že to je čosi ako “predseda triedy”, ale o niečom to svedčí. Veľa jazdcov v podstate len nadáva, ale keď príde na to niečo pre zlepšenie vecí v F1 urobiť, tak výsledok nič. V podstate sú z nich perfektní Slováci. Tu tiež všetci nadávajú, všetci vedia čo ako lepšie, len krajina ide od 10 k 5.

Historicky pritom vieme, že tlak sa vyvinúť dá, koľko toho napr. urobili Stewart s Laudom pre zlepšenie elementárnej jazdeckej bezpečnosti.

Tu je to teraz podobné - jednoducho ak chcú jazdci lepšiu F1, ktorá pôjde viac po ich záujmoch vrcholového športu a výzvy - tak si skrátka musia vyhrnúť rukávy a tlačiť. A všetci. A aj za cenu kompromisov. Aj priamo ale aj umne, lobovaním, získavaním fanúšikov.

A bohužiaľ majú zložitejšiu situáciu. Prirovnal by som to - asi prekvapivo, ale vysvetlím - k šachu. Totálne iný šport ak sa dá vôbec o niečom takom hovoriť (momentálny trend so zaradením k eŠportom je asi presnejší), ale je tam viacero pozoruhodných paralel.

Tam tiež Magnus Carlsen si povedal, že už nemá záujem o titul klasického šampióna. Aj preto lebo vývojom techniky sa klasický šach stal príliš kalkulovaným, upätým, pomaly prvých 15 či koľko ťahov z pamäti (kto situáciu pozná lepšie nech doplní) a jednoducho už ho to netanguje. Ale každý stále vie, že je NAJ šachista na svete, lebo sa hraje kopec iných vecí (či už pod FIDE alebo len online pod kuratelou Chess.com a eSportov) kde sa stále stretáva s inými a vo veľkom vyhráva. Tuším len začiatkom roka vyhral Blitz, Speed aj Free Style majstra sveta. A nie je problém to sledovať, je to možno ešte populárnejšie.

V F1 je to o niečo zložitejšie. Povedzme, že by si teraz Max povedal, že toto nie, idem. Keby sa aj v 3-4 iných sériách (stále je to krútenie volantom) a pokojne aj online (veď to už aj robí a iní tiež) stretával proti Landovi, Charlesovi, Oscarovi, Lewisovi či Fernandovi - tak by to:

• Stále cementovalo jeho status najlepšieho (ak by vyhrával, čo áno)
  • Prirodzene posúvalo záujem k tým sériám a posilňovalo ich životschopnosť a vytváralo tlak na F1

To je to, čo sa teraz deje v šachu, aj keď teda ten začína z úplne inej úrovne a zorganizovať turnaj je nepomerne ľahšie ako nejakú moto sériu.

Ale pre motošport je to teraz čisté sci-fi. Doby kedy sa chodilo z Indy do F1 a späť majú 30 rokov. Formula E je skôr vtip. Iné pokusy už dávno zakapali.
A isto, vytrvalostné veci či Rally sú fajn - a keď tam prešli Kimi či Fernando, veľa ich fanúšikov zvýšilo záujem. Ale dlhodobo sa nič podstatné neudialo. A hlavne - obaja sa po 2 rokoch vrátili a točili/točia F1 ďaleko po 40ke.

Online je iná záležitosť a hoc sa tomu chlapci aj dosť venujú, chce to oveľa vyššiu úroveň organizácie aj ich zapojenia. A aj keby, obávam sa, že oproti šachu fakt motošport stráca online veľa z “lesku” hocako je kvalita výkonov možno porovnateľná.

Jednoducho k F1 nie je veľmi alternatíva a aj ak by nejaká mala byť, ťažko vznikne.
Takže pre všetkých jazdcov platí - momentálne máte najlepšie vyhliadky v F1 a zostať v F1. A keď sa pozrieme na to čo robíte, tak si to asi aj uvedomujete. Tak si holt musíte vyhrnúť rukávy, aby bola F1 čo najlepšia.

Aj Max so svojou povahou či možnosťami nemusí byť výnimka - jazdci jeho typu sa do F1 skôr vracali kým mohli a tí ktorí skončili priskoro to skôr ľutovali.

II. Formula 1 na rázcestí - pomer medzi technikou a jazdcami

Veru, čo s tým. Klasici by prišli, že “F1 bola vždy o konštruktéroch” - a súhlasím. Lenže doba sa vyvíja. Doteraz sa takmer vždy podarilo, že sa to dáko zladilo. Naj jazdci boli v naj tímoch a aspoň polovicu času bol aj súboj o titul.

Čoraz viac ale už vidíme ako sa to obmedzuje a karikuje:

• Museli sa urobiť rozpočtové stropy (ako nevyhnutnosť som o nich hovoril už 20 rokov)
  • Autá sa čoraz viac na seba podobajú a možnosti na viditeľné riešenia sú veľmi úzke
  • Automobilky čoraz viac vstupujú pro forma - viď. Alfa Romeo alebo teraz Alpine a Aston Martin bez vlastného motora, či Ford ako polo-partner

No a aj charakter toho čo dnes znamená najlepšie technické riešenie sa vyvíja a je otázne či je ešte dosť atraktívny. Lebo momentálne by sme mali oslavovať Mercedes za najlepšie SW mapovanie deploymentu energie. Ako technicky je áno toto pinnacle of technology ale či je to ešte stále dobrý šport a zaujímavá show?

Naproti tomu stojí očividiný záujem vidieť proti sebe TOP pilotov na hrane noža.

Mne osobne tiež vždy identita tímov v F1 prišla trochu povrchná. Jediný skutočný tím je tam podľa mňa Ferrari, aj kvôli histórii, aj kvôli úspechom ale hlavne pre svoju zakorenenosť a talianskosť. V istom zmysle mi príde vtipné ako sa často radí, aby sa vlastne Ferrari pre úspech vzdalo svojej identity. Tým by vlastne sa stalo len nálepkou nad dočasným zoskupením ľudí - tak ako je teraz navzdory všetkým úspechom McLaren, Williams či iný.

Samozrejme ak by súťažili automobilky, to je trochu iné (ako to aj v začiatkoch bolo), lenže to má 2 konštantné problémy

• Automobilky majú problém v F1 vydržať, stále odchádzajú a vracajú sa (pozdravujeme Hondu)
  • Pre automobilky je efektivita pôsobenia v F1 otázna aj keď víťazia - koľko ľudí naviac si kúpi Ford preto lebo v ňom teraz akože jazdí Max? (taká cyklistika je evidentne oveľa efektívnejšia v zmysle predaja bicyklov na ktorých jazdia hviezdy)

Takže to je záver - čoraz častejšie je problém vybrať si mezdi chcem vidieť naj jazdcov proti sebe alebo chcem fandiť dlhodobo tímu nech postaví naj auto. A ešte sa pritom baviť. NEtvrdím, že sa to stále nedá ale je to stále komplikovanejšie a čoraz viac začína byť jedno aj druhé buď vykuchané alebo stráca atraktivitu, ktorú 50-20 rokov dozadu nebolo treba laikom ani vysvetľovať.

Osobne som vždy možno za skôr odvážne riešenia. Ja by som to rozdelil - najprv 8 pretekov konštruktérskych o to kto postavil naj auto s pilotmi, ktorých si vyberie. To by sme prežili aj dominanciu. A potom 16 pretekov pre jazdcov na rovnakých, pre náročné jazdenie postavených autách.

Takto to asi sotva bude, ale nejaké zlepšenie by prospelo. Ak ale nepríde, v súvislosti s tým čo som písal v bode 1, bude šport nevyhnutne viac degradovať. Jazdci budú držať ústa a krok a navonok sa nič zásadne nestane, ale bude to bublať až šport jednoducho bude horší alebo možno niekde vznikne niečo nové.

9 lajky

Já jsem pro. Postavit auto na Maxe, to je náročné dost a uspořádat s tímto vozem souboj o titul mistra světa. :grinning_face_with_smiling_eyes:

Obávám se, že pokud platí, že zákazníci Mercedesu mají stejný motor a jeho mapování, pak už to skoro není otázka poháru konstruktérů, ale souboj IT. Tak uvidíme co na to fanoušci. Doteď se nadávalo, jak jsou piloti jen pasažéři. Což podle mě nebyli ani náhodou. Tak se možná blíží čas, kdy se to asi naplní. SW určí optimální mapování motoru, průjezdy tratí a optimální varianty strategie. Z důvodů optimalizování výkonu se bude snažit vyhnout soubojům jeden na jednoho, protože to nebude efektivní a pilot naplní požadované a bude řešit nečekané. Tak uvidíme.

1 lajk

Piloti si mozu hovorit co chcu. Ako povedal sampion, komu sa nepaci moze ist inde. V konecnom dosledku rozhoduju cisla sledovanosti. Ked to klesne budu zmeny. Ked to stupne, tak zmeny nebudu.

Za mna mozem povedat, ze to klesne, Po Australii som sa rozhodol, ze to je skoda penazi, ziadne predplatne tento rok nebude. F1 robi presne to co sa mi nepacilo na FE. Od obrazovky nie je uplne jasne na co sa pozeram - ci ma pilot problem, alebo zvolnil pretoze dobija bateriu. Neviem ci zvolnil dostatocne, ci zvolnil na hrane, alebo to prepiskol a zvolnil az prilis.

Mozno ma ako divaka casom vytrenuju a tento typ pretekov si oblubim, nateraz mam negativny postoj.

4 lajkov