Ak Lawsonovi nedáme miesto pre rok 2025, tak ho stratíme, priznal Marko | Magazín F1 - F1online.sk

Ak chcete vedieť, či sa priostruje situácia v Red Bulle alebo jeho sesterskom tíme RB, jednoducho stačí sledovať vyjadrenia Helmuta Marka. Rakúsky veterán sveta motoršportu dá svojim pilotom jasne najavo, že musia zabrať, pritom sa neštíti použiť na tento účel médiá. Marko po niekoľkých týždňoch opäť vystúpil na verejnosti s tým, že čas beží a ak Red Bull nechce stratiť Liama Lawsona, jeden zo súčasných pilotov stajne RB musí ísť z kola von.


Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/150304/ak-lawsonovi-nedame-miesto-pre-rok-2025-tak-ho-stratime-priznal-marko

Tak to je dilema Ricci vs Lawson.

Ricciardo zaber a dokáž že tam patriš✌️

Ricci tam nema co robit, nie je co riesit treba uvolnit sedacku mladsim :man_shrugging:

1 Like

4wejtz

2 Likes

Ziadna…Lawson jednoznacne a cim skor. Je lacnejsi, mladsi, perspektivnejsi, nepochybne aj rychlejsi a neskazeny rokmi v F1 kde sa vsetko na aute prisposobuje jazdcovi. Uz davno tam mal byt, nerozumiem ako je mozne ze RIC sa este stale nejako drzi v F1…uz ked vykopli devriesa mali zobrat Lawsona aby mal co najviac casu v Btime a potencialne ho pripravovat na Atim napr. pre rok 2026. Ale kto vie co za nezmysly sa tam deju a preco robia taketo rozhodnutia…asi aj nejaka politika tam bude, ako vsade.

1 Like

Byla by sranda kdyby Lawsona pro rok 2025 ohlasil Mercedes.

Lawson už měl dostat šanci letos

3 Likes

Medzi tym Markovic

Helmut Marko priznal, že sú v kontakte s Carlosom Sainzom, ale že ten má na stole mimoriadne lukratívnu ponuku od Audi, ktorú Red Bull nedokáže tromfnúť.

Doktor Marko zároveň zdôraznil, že ak bude Checo Pérez pokračovať v tohtosezónnych výkonoch, tak je pre nich jasnou voľbou. Okrem iného totiž pochopil a akceptoval svoje miesto v tíme.

Podľa Sainzových slov je zrejmé, že sa snaží dostať do Red Bullu alebo Mercedesu a Audi je až treťou voľbou.

3 Likes

Nech uz kopnu Ricciarda kamsi. Po blamazi v McL moze Markovi nohy bozkavat ze dostal takuto sancu. Mnohi ini ju nedostali aj ked si ju zasluzili viac. A Ricciardo aj tak moze byt rad, ze si v poslednych rokov zarobil tolko, ako dost malo jazdcov na gride. Povedal by som, ze viac zarobili iba ti co maju na konte nejaky titul.

2 Likes

Čiže Sainz chce robiť vedome dvojku (najmä v prípade RB), to mi dáko nesedí… :man_shrugging:

1 Like

no evidentne ti to musi zacat sediet :smiley:

Ja len tak, že to popiera nejakú základnú logiku, keď vehementne Sainz presadzuje sám seba, ako toho lepšieho z dvojice vo Ferrari, tak v RB to nebude mať z ďaleka tak podobné, ako s Charlesom. Viac zmyslu dáva Audi, kde by mohol byť pravdepodobnejšie jednotkou alebo potom Merc ale tam je už Džordžo.

1 Like

Tak do Ferrari išiel tiež k Leclercovi a vedel akú ma pozíciu Lec v teame. Myslím si, že Carlosa toto nezaujíma a proste si verí, že svojím výkonom dokáže byť 1.

Leclercova pozicia vo Ferrari, akokolvek v nom Ferrari videlo svoju buducu hviezdicku, nebola a nie je porovnatelna s tym, co ma Verstappen v Red Bulle.

Jedna vec je verit si, no treba mat nejaky zmysel pre realitu. Verstappen je vykonnostne momentalne tak daleko pred zvyskom sveta, ako uz ziadny jazdec dlho nebol, odkedy sledujem F1 (2007) si nepamatam, ze by niekto jazdecky tak vyrazne vycnieval. S Red Bullom je momentalne na vitaznej vlne, cely koncept auta je postaveny okolo Verstappena, cely tim je koncentrovany na neho. Keby tam prisiel Sainz, so 70-80 percentnou pravdepodobnostou (co je mozno aj prilis optimisticky odhad) tam skonci ako jasna dvojka a neviem si predstavit, ze si toho nie je vedomy. V situacii, kde sa rozlozenie sil v roku 2026 da len velmi tazko predpovedat a je velmi dobra sanca, ze Red Bull uz nebude disponovat najrychlejsim autom, je podla mna prestup k Verstappenovi snad najmenej zmysluplne rozhodnutie, ktore by Sainz mohol urobit.

3 Likes

Sainz podle me veri, asi opravnene, za Max od 2019? nebyl pod tlakem teamoveho kolegy. Gasly zkolaboval sam, Albonovi pomohl zavrit cestu Hamilton a dostal ho na sestupnou trajektorii. Checo 2021, nestacil, ale pocatek roku 2023 si veril. Po Miami kolaps…

Sainz veri ze kohokoliv z uvedenych teammatu porazi. Tomu bych veril. Dostane Maxe pod tlak, jeho rychlost na to bude dostatecna a Max selze, jako Charles, kterej je taky nativne rychlejsi nez Carlos. Tomu ze Max selze ovsem neverim, to ale neznamena, ze se to nemuze stat.

Jestli chce ale Carlos vyhrat titul, musi jit proti nejlepsim. A sel k Charlesovi. Urcite se neboji.

Asi sa len zopakujem, ale nepovazujem za pravdepodobne, ze Sainz by Verstappena zasadne dostal pod tlak. Ze by Sainz relativne komfortne zdolal Gaslyho, Albona ci Pereza sa da tazko spochybnit, no medzera medzi nimi a Verstappenom bola priepastna, aj ked by bol Sainz k Verstappenovi vyrazne blizsie nez oni traja, stale by to neznamenalo, ze by bol Verstappenovi vyrovnany alebo ho dostal pod tlak.

To su take pateticke taraniny. Zisk titulu je kombinacia jazdeckych schopnosti a okolnosti. Ak mas spickovych jazdcov ako Alonso, Verstappen alebo Hamilton na vrchole formy v dobrom aute a v absolutnej symbioze s timom, tak ich v boji o titul proste nezdolas a urcite nie v rovnakom time, ktory je postaveny okolo nich. Vtedy treba cakat na priaznivejsie okolnosti, ako vykyvy formy ci prepad vykonnosti auta. Prestupit k nim do timu, ked sa vezu na vitaznej vlne, je ako vrhnut sa v prvej linii do gulometnej palby. Ano, Sainz moze dufat v to, ze Verstappenova forma sa dalsiu sezonu prepadne, v sporte take veci mozu ist rychlo, preto aj odhadujem pravdepodobnost Sainzovej jasnej porazky ,len" na 70-80 percent, ale riziko, ze sa to nestane a Sainzova kariera v dosledku jasnej porazky strati perspektivu, je prilis velke a urcite za to nestoji, najma v situacii, kde Red Bull nie je garancia najrychlejsieho auta.

Ale v konecnom dosledku je celkom zbytocne o tom hovorit. Vzhladom na to, ako silno je Red Bull centralizovany okolo Verstappena sa da predpokladat, ze uz z ich strany nebude patricny zaujem angazovat a vobec nebude zalezat na tom, ci tam Sainz bude chciet ist.

boze, ak ma pilot mindset sampiona tak sa neboji ist k ziadnemu jazdcovi do timu.

2 Likes

A ktory pilot s ,mindsetom sampiona" spravil ekvivalentny prestup, ako by bol Sainz do Red Bullu k Verstappenovi?

2 Likes

odpoviem takto, vsetci ti, ktori isli do RB vedla Verstappena…a myslim, ze kazdy kto ma skutocnu ambiciu vyhrat titul buduci rok, chce teraz prestupit do RB.
inak Senna isiel do McL vedla Prosta, Bari a Massa do Ferrari vedla Schumachera, Bottas do MB vedla Hamiltona. Jazdci bez titulu isli do top auta vedla etablovanych sampionov. To si mali akoze povedat, ze tam nejdem lebo ved je tam Prost/Schumacher/Hamilton tak nemam sancu? Taky pilot ozaj moze len cakat na ziadost od top timu, pod spravime ta jednotkou a bude sa ti darit @Daaviid23