Wolff naznačil, že Mercedes zrádzajú simulátory: Asi tu máme veľký problém | Magazín F1 - F1online.sk

Mercedes bol v roku 2022 najpomalší na rovinkách. Aj keď monopost W13 dokázal skvelo narábať s pneumatikami, piloti mali často pocit, že jazdia s otvoreným padákom za chrbtom. V roku 2024 sa karta očividne obrátila a „nový expert na zadné krídlo“, ako sám seba nazval Oscar Piastri, sa za Mercedesom Lewisa Hamiltona zasekol na dobrých dvadsať kôl. Sedemnásobný šampión naproti tomu v neskoršej fáze pretekov poznamenal, že súperi ho „zabíjajú v rýchlych zákrutách“.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/146550/wolff-naznacil-ze-mercedes-zradzaju-simulatory-asi-tu-mame-velky-problem

Podla mna su na tom istom ako s uplne prvym autom (bez bocnic)

Oni proste vedia generovat obrovsky pritlak, lenze nevedia ho zvladat tak aby pri tom neposkakovali. Tak ho musia uberat kde nechcu. Teraz uz aspon maju maximalky, ale zrejme preto, lebo uberaju tolko pritlaku, aby to poskakovanie bolo aspon trochu pod kontrolou

Bocnice take ci hentake, dovolim si tvrdit, ze Mercedes bude top co sa tyka aero auta mimo podlahy na celom roste a “vrchny koncept” maju dlhodobo top, rovnako, ako pocas ich dominancie, akurat ze teraz nevedia dostat pod kontrolu podlahu a dynamiku auta ktoru prisavny efekt potrebuje. Ak sa k tomu prida zly simulator, ktory ich neustale vedie zlym smerom tak su v haji a az do casu kym sa opat nezakaze ground effect tak zrejme budu hrat len 2. az 3. husle.

Ak raz realne pochopia, ako maju urobit podlahu a setup auta tak, aby auto bolo konecnce stabilne (pochopia to, nie nahodou trafia ako sa im par malo krat podarilo), tak si dovolim tvrdit ze budu opat velmi, velmi vysoko. Lenze kedy, a ci vobec sa tak stane…

1 Like

Tak, Mercedes trpi najma na exodus klucovych osobnosti a inzinerov z timu ktorych im po zavedeni rozpoctovych stropov “odkupili” ostatne timy. Ten tim je v uplnej resktrukturalizacii.
Kedysi bol Mercedes cream de la cream mozgov v F1, teraz to tak uz nie je.

Takisto je viac nez zrejme ze nemaju v time ziaden supermozog na ground effect, ako je to v pripade neweyho v redbulle a zmena monopostov im vobec nevyhovovala, kdezto pre redbull a adriana to boli viacmenej pravidla napisane namieru.

3 Likes

Tak co pani uzivate si to ? Pisal som to uz koncom roka 2022 ze Neweyho autá budú roky vsetkych drtit, min. do konca roku 2025 Max vsetko povyhrava. Vôbec netusime, kto vyhra nasledujuce preteky ze …

Ja si to uzivam. :smiley:

Ano, fandim Maxovi a tesi ma, ze vyhrava, ale uzivam si to najma vdaka tomu, ze za Maxom moze skoncit kazdy pretek ktokolvek a tych adeptov tam je hned 8. :slight_smile:

Neuzival som si to za cias Mercedesu kedy bolo jasne, ze vykonnostne vacsinu pretekov Mercedes 1-2, Ferrari 3-4, Red Bull 5-6.

1 Like

Nikdy me f1 nebavila vic :slight_smile:

1 Like

Fíha a to ti nevadi že pointou F1 je vitazstvo ?
Ze bitka o vitazstvo je ta prioritna a podstatna ?

Fakt, takze sezona 2021 Ta bavila menej …
To su mi veci.

Jo, to byla jedna z nejhorsich sezon. V tom roce jsem zestarnul tak o 10 let.

2 Likes

Bitka o vitazstvo tu bola v 2021 a predtym naposledy v 2012 (mozeme tam zaratat aj 2016, ale to bola tiez dominancia jedneho timu). Neviem ako dlho sledujes F1, ale nie kazdy rok sa bojuje o titul do konca sezony. Navyse RB ani Max nemozu za to, ze ostatne timy to tak kazia. Nie je to o jednej veci, v ktorej by RB vynikal (tak ako ked Mercedes vyhraval len vdaka motorom).

myslim, ze si to trafil velmi dobre.
ja ked sa pozriem na mercedes karoseriu, tak vidim, ze je velmi velmi pokrocila. Urcite su v tom jedny z najlepsich, ak nie aj uplne najlepsi.
Lenze v sucasnych pravidlach je podstatna podlaha a spolupraca celeho auta s podlahou.
A to im evidentne nejde. Cakal by som, ze taky vyspely team s tolko mozgamy, to na tretiu sezonu pochopi a vyriesi. Zda sa, problematika je naozaj komplexna, a vela veci im stale unika.
Bez toho vsak na spici jazdit nebudu.
A co sa tykalo posledneho preteku, tak tam evidentne isli na slaby pritlak. Sice super rychlost na rovinkach, ale zakruty a rychlost na kolo bieda

:+1:
ano, Newey je v tom doma. v mercedese asi moc nie

Nepisal som do konca sezony.
Ale aspon naznak ako v 2018, ked to v lete vypadalo ze to Vettel konecne urve.
Uz 3 roky to nevypada inak.
Schvalne kolko druhych miest mal Schumi alebo Lewis ?
Ze nevies ?
Nevadi ani ja, kazdy si pamata len vitazstva.
Na taku F1 kde je jasne dopredu, kto vyhra zvysoka kaslem :sunglasses:
Zaujimavejsie su zakulisne veci ako samotne preteky a to je smutne …
F1 naplno sledujem od cca 1989.

Všetci veľmi dobre vieme, že F1 je predovšetkým konštruktérsky šampionát. Pokiaľ má jeden tím omnoho lepší koncept alebo iné konstrukčné riešenie, podobne ako teraz, veľa sa s tým nedá urobiť. Keďže je rozpočtový strop, jedine čas je riešenie na zhustenie poľa. A zmena príde práve vtedy keď budú tímy pri sebe najbližšie :sweat_smile:.

Takže 18 si už mal. Či?

Rok 2018 bol rovnaky ako rok 2022. Bojovalo sa prvu polovicu sezony. :slight_smile:

Ale no, od leta 2022 este neubehli ani 2 roky.

To tu pises uz dlho a stale si tu. :slight_smile:

Proste toto je F1. Bola tu era Schumiho, kedy sa nebojovalo o vitazstva, potom era Vettela (teda tie dva roky), era Hamiltona a teraz je era Verstappena. Skutocny fanusik F1 zostal a pozeral aj dominantne roky, lebo aj boj o druhe miesto je pre neho zaujimavy. :slight_smile:

PS: Nerozporujem to, ze ked sa bojuje o vitazstva, tak je to lepsie. Urcite. Ale zas nema zmysel teraz nadavat aka je to nuda, lebo taka je F1. :slight_smile:

Mě sezona 21 bavila, ale to co mě nehorázně vadilo bylo to kolikrát měl Lui štěstí,jako fakt kdyby ho neměl tak je o titulu rozhodnuto 2 nebo 3 závody před koncem, a to co mi vadí dodnes je to že Svědkové Hamiltonovi to nevidí a vidí jen to že mu bylo v AD ukřivděno :rofl: :rofl:, za celou dobu co koukám tak měl Lui smůlu je 2x v AD 21 a v Malajsii 16 jak mu shořel motor. Ale jeho fanoušci budou stál tvrdit že je ten největší smolař pod sluncem :rofl: :rofl: :rofl:

2 Likes

Navic Masi pomahal mrdcedesu od doby, co to zacal delat. Jednou mu uskodil a jak se z toho trosky sesypali :smiley:

2 Likes

Je to pomerne jednoduché, ak je to nuda, tak to nazveme nudou. Nemá skôr zmysel tvrdiť opak.
Súhlas, že taká je F1. Môže byt dominancia jedného teamu, kde sa bijú aspoň jazdci. Alebo môžme mat dominanciu jedného teamu, kde sa nedeje nič.

Tiež takáto situácia v nedávnej historii ešte nebola, kedy vďaka rozpoctovemu stropu je výhoda jedného teamu v podstate zabetónovaná. Hold, niekto to chcel mysliet dobre, a vypálilo to naopak (alebo tak ako to malo, to sa dozvieme možno neskor :slightly_smiling_face:)