Od snahy zahmlievať a sľubovať rýchly návrat do boja o body k priznaniu úplnej porážky. Tak by sa dala zhrnúť sezóna 2026 v podaní Williamsu. Všetko začalo vynechaním úvodnej várky testov a skončí nasadením vylepšení v Baku, od ktorých si však šéf tímu James Vowles nesľubuje posun na bodované priečky.
Ten team nema ziadny potencial, nemal ho uz pred tridsiatimi rokmi. Tam mali nachvilu schopneho aerodynamika, zda sa mi ze sa nepohodol s Headom a odisiel a odvtedy je Williams v prdeli. Machrovali, ze su tradicny team, vyrabaju si vsetko sami tak ako to ma byt, ale vyrabali a navrhovali neschopne auta. Sem tam nejaka haluz vdaka motoru (BMW, Mercedes), inak trapenie sa, ten team je novodobe Minardi.
Neviem sice, aka je struktura toho teamu, ale ocividne to tam nefunguje.
V F1 nastala zvlastna doba. Hodnota teamov neuveritelne vzrastla a ocividne majitelia radsej nechaju team plantat sa na poslednych miestach a cakat, kam az cena pojde, lebo na rast hodnoty teamu ocividne staci len ucast, umiestnenie byt nemusi. Ale nikto nepreda
presne preto hovorim o tridsiatich rokoch. To bolo posledne auto, co este vzniklo s Neweym. Sezona 1997 bola bohuzial uz len doplutie, kedy tazili z auta 1996 a zo sily motora Renault. Ale Ferrari a McLaren sa uz zdvihali a odvtedy Williams vlastne nic az na par vitaztiev nedosiahol. Ich auta mali silny ale relativne nespolahlivy motor BMW ale aerodynamicky to boli hrozne auta a zrali si gumy jedna radost. A podobne to pokracuje az do dnesneho dna. Az na to, ze uz tam nie su ani tie obcasne vitaztva
Ocividne za 30 rokov nepochopili, co pokazili ked vyhravali a zrazu nemaju ani na body. Ze je to skoda sa zhodneme, ale team ako Williams si podla mna nema ako najst novych fanusikov, maju len pamatnikov. Aby som ich len nehanil, aj pre to bol sympaticky team ked som zacal pozerat F1. Ale McLaren s Hakkinenom ubmna vyhrali
Současná F1 je neskutečně zakonzervovaná. Přitom se podařilo vzbudit velký zájem a přivést nové fanoušky. Takže i poslední týmy vydělávají, tak proč by prodávaly? Sestoupit nikam nemůžou a viděli jsme, co to bylo za horror přivést nový tým. Pravidla jsou tak sešněrovaná, že ani nevím, jestli je možné dostat tým nahoru. Nevím, jak je to vůbec s možností investic, AM investoval rozhodné prostředky do modernizace myslím ještě před rozpočtovým stropem. K tomu dlouhodobé smlouvy pro piloty a je to tak jak to je.
Suhlasim s tebou. Dnes je problem dostat team hore, ale napriklad taky McLaren ukazal, ze zdvihnut sa da a to az uplne hore. Aston ma vsak iny problem, im sa skratka nedari nieco postavit ani s peniazmi ci s velkymi menami. U Williamsu si to pomenovala pomerne dobre. Naco sa prehnane snazit a investovat, ked nehrozi zanik ci strata? Nuz, lebo ten co ma kluce od miesacky nema vyssie ambicie
Mně připadá, že Williams ustrnul v pozici garážisty a pravděpodobně ještě sám Frank Williams nedokázal reagovat na změny, takže tým pomalu vymíral jako dinonaurus. McLaren byl poslaný na dno uměle, takže asi pořád mohli stavět na funkčních postupech. Aston je Aston, uvidíme, jestli to konečně vezmou za správný konec.
Vowles to řekl několikrát.
Williams nemá vybudované zázemí a kvůli stropům ho vybudovat ani nemůže.
Hlavně, že nejbohatším týmům s nejmodernějším zázemím musí pomáhat sám big Ben.
Bohuzial, stareho psa novym trikom nenaucis. F. Williams nemal tendenciu sa posunut dalej, Head neviem. Stary Williams si napriklad vzdy cenil viac PK, cim pilota do znacnej miery mohol demotivovat tym, ze bol len dalsia suciastka jeho auta. Ako som pisal, Williams sa casto “pysil” tym, ze jeho team je tradicny konstrukter. To fungovalo niekde do 90s. Podla mna to bolo neskor uz na skodu, sukromny team nemal sancu ked zacali vo vacsom vstupovat automobilky, ale to je subjektivny nazor. To by ale bolo okej, lenze potom prisla uplne fatalna chyba. A sice to, kto to po nich dvoch prevzal. Team uz nemal identitu, zil tam odkaz Williamsa, ze su konstrukteri a nebudu nakupovat, na druhej strane to v ich podmienkach nebolo zivotaschopne. Zmena neprisla a vysledok mame dnes pred ocami. Prilis dlho sa snazili tahat Frankove “legacy”, a nepreslo do modernej doby. Este nedavno ktosi povedal, ze namiesto modernych systemov mali obrovske prevzorcovane excely. Sam som tento system zazil v automotive par rokov dozadu a bol extremne neefektivny. Bol to domcek postaveny na zapalkach. Stal, ked nebolo treba nic menit. Akonahle clovek potreboval drobnu zmenu, musel prerabat 15 rokov stare vzorce(pomyslene potreboval presunut jednu zapalku) a rozrusil cely subor, stratil hodiny napravou, pricom casto sa po tyzdnoch zistilo, ze aj tak nieco neprepisal a prestalo to fungovat ako bolo povodne zamyslane, v logistickom toku vznikali deviacie, oneskorenia dodavok, no proste hroza. A odpoved pri navrhu akehokolvek MRP/ERP systemu bola “Naco? ved to tolke roky fungovalo”
Zkusila bych to shrnout - noví vlastníci převzali v mnoha ohledech zastaralý tým a moderní z něj nedokázali udělat, zřejmě kvůli kombinaci důvodů. Výsledek je na světě. A je to škoda, přece jenom jsem doufala, že se pod Vowlesem zvednou. Ale možná to prostě chce čas a já jsem jenom netrpělivá jako nějaký Lawrence Stroll .