Waché si nevie vysvetliť náhle zlepšenie McLarenu: Dva a pol roka boli stratení | Magazín F1 - F1online.sk

McLaren bol v roku 2024 jediným veľkým tímom, ktorý sa vyhol problémom pri vývoji, čo napokon rozhodlo bitku v Pohári konštruktérov. Ferrari, Mercedes, Aston Martin ani kedysi neomylný Red Bull to nedokázali. Podľa technického riaditeľa Red Bullu Pierra Wachého je to ešte zaujímavejšie, keď sa pozrieme na McLaren v úvodoch ročníkov 2022, 2023 a 2024.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/185917/wache-si-nevie-vysvetlit-nahle-zlepsenie-mclarenu-dva-a-pol-roka-boli-strateni

Waché v poslední době nechápe nějak moc často. Asi by se měl projít výraznější korelaci.

3 Likes

Lepsia otazka je, ako sa dokazali takto zlepsit bez Neweyho? Ved len Newey je univerzalna odpoved v F1 na vsetko. RBR sa prepadol v momente kedy Newey oznamil svoj koniec u nich(pozor, ani nie vtedy ked prestal pracovat), kopa ludi uz tu vidi buduci rok Aston pevne na vrchole lebo maju Neweyho… Ten McLaren musel jedine podvadzat, ine vysvetlenie nie je :woozy_face:

Ani Adrian nedokáže dělat zázraky okamžitě. Mimochodem ho letošní vůz moc zajímat nebude.

Ono to nie je co rozhovor :smirk: uz nejaku dobu sa jeden rozhovor rozporcuje do x clankov, viac klikov, chapes?

Inak v RBR sa na aute objavili problemy uz pocas sezony 2023 ked este Newey naplno zarezaval, len ich ignorovali. Newey neskor povedal, ze by na aute zmenil jednu vec a predstavitelia RBR povedali, ze spozorovali problemy s autom ale kedze to vtedy Verstappenovi nerobioo problemy, nic s tym nerobili.

Ale hlavne, az tak by som Wacheho nepodcenoval, auto sa ku koncu minuleho roka zlepsilo v porovnani s tym prepadom ktory “zarucene” sposobil Neweyho odchod.

5 Likes

Je to jednoduché.

Když byl v týmu Newey.
image

Když to přebral Waché:
image

4 Likes

Stále byl na loňském voze Adrianův podpis. Teprve letos se ukáže jak na Wachého zafungovala kolerace.

1 Like

To každopádně.
Kdyby tam nebyl od začátku roku, tak máme Landa úřadujícím mistrem světa

U McL zafungovaly vlásečnicové křídla. Tak asi vidím největší podíl na zlepšení. Když se jich museli vzdát, tak šla výkonnost McL zase dolů.
Propad RB možná způsobil zákaz asymetrických brzd. Myslím si, že tímto jednoduchým systémem těžil RB roky.

1 Like

Nechcem hovorit za nich, ale skor mam pocit, ze pisu, ze ocakavaju biedu, nakolko Newey tam este oficialne poriadne nepracuje a urcite sa bude sustredit primarne na novu eru 26+ (navyse rozdelenie zdrojov v poslednej sezone tychto pravidiel) a skor tam su nadeje :slight_smile:

No, ak sa boj o vitazstvo s Maxom a zisk 2. a 4. miesta v strede sezony na Silverstone povazuje za priemer, tak sa da tvarit, ze McLaren v 24 vystrelil na vrchol z nicoho nic (samozrejme blbost).

Odvtedy praveze az na start 24 (kde nestihli vsetko co chceli) kontinualne rastli a narozdiel od konkurencie im sadli viacere vylepsenia.
Nebude to mat jedinu pricinu, ale urcite ma na tom podiel aj prichod Roba Marshalla prave z RB, co snad Wache zaznamenal…

3 Likes

Prajem uprimne p.Wachemu nech sa im dari a aby mali 3 najlepsie auto na rošte.
Mercedesu 4.

No ved pod buducim rokom som myslel sezonu 26 :upside_down_face:

Kto bol v ktorej sezone celkovo priemer ci strateny ohladne boja o vitaztva,podia a body je podla mna v tejto ere pravidiel zbytocne komentovat, lebo vykony jednotlivych teamov v priebehu sezon dost kolisali. RBR, Ferrari, Mercedes, Aston aj McLaren. V McLarene ocividne na nieco prisli uprostred roka 2023, potom zasa prepad(mozno namiesto hladania vylepseni sa sustredili na pochopenie toho s cim robia) a na konci roka uz boli pomerne nebezpecni. Skladacka im zacala slusne zapadat do seba a je dost mozne, ze Marshall priniesol par z poslednych chybajucich kuskov. Nehovorim o nejakej vychytavke, skor nejaka zmena v procesoch, zlepsenie chapania co treba napravit… McLaren mohol mat potencial, len ho nevedel z auta dostat a Marshall im s tym so svojim know how pomohol. A samozrejme aj dalsi ludia. Nikto z nas nevie, ako to presne chodi a ktory team ako funguje, ale urcite je mylne mysliet si, ze to vytrhne jeden clovek, jednoducho nemoze poznat vsetky procesy a aj to co pozna neprenesie do druheho teamu za par tyzdnov. Urcite to nie je tak ze pride na meeting do tovarne alebo k tunelu a povie “my sme to robili takto a takto a islo to” a na druhy den to bude fungovat aj tam. Vyvoj nastrojov nejaku dobu trva a tak isto aj ich odladovanie. Nehovoriac o tom naucit ludi s nimi spravne pracovat (vid praca ludi s “AI”. Kto s tym vie, tomu to vie posluzit k efektivnejsej praci, kto nie, nema z toho uzitok a moze sa zbytocne narobit na com nemusi). Suma sumarum, McLaren nieco zacal robit dobre a RBR naopak zrejme dobehlo ignorovanie nejakych indicii, ze auto uz nemusi byt v 2024 take dobre.

3 Likes

tretie bude podla Marka stacit.

Jj, prepac, ten AM som ta zle pochopil, kedze este nova sezona nezacala, zijem este v 24 :smiley:
Kazdopadne rychle zazraky asi vela ludi neocakava, no ista nadej na zasadnu zmenu k lepsiemu je prirodzena uz od 26…

Ten opis k vykonnosti timov za poslednu dobu s tebou zdielam.
Ja som prave na to chcel poukazat, ze to nie je tak, ze McLaren bol 2 a pol roka strateny, ale od polky 23 systematicky pracoval a rastol.
V 24 mohol Marshall pomoct s vela tipmi/vychytavkami z RB, najma napr. prave aj v kontrovernej flexibilite :slight_smile:

Ten McLaren sa javil rychly uz v predsezonnych testoch, uz vtedy sa o nich hovorilo ako ze to bude cierny kon sampionatu, ale prvych par GP prislo trocha sklamanie. Pamatam si, ze sa stazovali, ze nevedia odomknut potencial. Tak ho asi odomkli od Miami. V pretekoch mali tempo, ale nevedeli dat dokopy kvalifikaciu.

1 Like

To si na tom este dobre. Su tu ludia, co ziju este v 2021 a niektori dokonca az v 2012. :sweat_smile:

(sorry, musel som)

4 Likes

Ano, aj ked po testoch sa vzdy hovori vselico a napr. Ferrari takto bolo x krat top az favorit a potom…
Ak by mali balik z Miami od uvodu, urcite by odomkli potencial skor (a sezona by bola este dramatickejsia), ale nestihali…

Za 5VC (z toho Max v Melbourne vypadol) strata Landa uz 52b na Maxa a “statisticky” PJ viacmenej rozhodnuty.

Je inak zaujimave, ako opisal tento ich uvod sezony Wache:

Uz sa nedozvieme ako by to bolo, ak by to bolo inak, o to viac treba dufat, ze nova sezona bude vyrovnana uz od uplneho uvodu :slight_smile:

Na PK urcite nie.

Tak, aj moja chyba, sezona 25 este nezacala v podstate, takze som sa nejasne vyjadril😏 A netvrdim, ze AM nemoze byt ciernym konom novych pravidiel. Koniec koncov, Honda to teraz urcite nepodceni tak ako ked sa prvy raz pridala k hybridnej ere, teraz maju ovela lepsie zazemie a maju aj s cim pracovat.

K McLarenu, pomaly a isto stupali uz nejaky cas, len boli tak nejak"pod radarom". Je mozne, ze ludia co McLaren ziskal dostali moznost rozvinut napady, ktore im v povodnom posobisku boli zatrhnute ako privelke riziko ale McLarenu sa vyplatilo na ne stavit. Povedzme si na rovinu, po takom roku 2022 nemali moc co stratit😃

1 Like