Ako je možné, že sme skončili s rozložením výkonu pohonnej jednotky 50 na 50, keď sa na začiatku sezóny 2026 zdá, že to nikto nechce? Portál The Race vydal v sobotu článok, podľa ktorého sa FIA a Formula 1 možno už v roku 2027 vzdajú tejto cesty, zvýšia výkon spaľovacích motorov a znížia výkon batérií. Všetko nasvedčuje tomu, že sa tomu nebránia ani automobilky, ktoré mali tieto pravidlá pritiahnuť do športu.
S tím, že to nikdo nechce je to zavádějící. Už jen protože Mercedes blokoval snížení výkonu baterií a zvýšení výkonu na ICE. Dá se předpokládat, že tohle by pokračovalo
chceli to vsetci(fia, liberty, timy a aj mnoho medialnych kriklunov s vytlakom), lenze chceli to pred 3-4 rokmi ked bola hysteria okolo elektroaut a niektore krajiny na cele s eu sa predbiehali kto skor zakaze predaj aut so spalovacim motorom
ked uz sme pri tom, ze kto to chcel, tak RB to nechcel. Chceli to hlavne Mercedes, Audi a Ferrari. FIA/Liberty opat nechali otrtkat od automobiliek. Marketeri automobiliek nikdy nemali, nemaju a nikdy ani nebudu mat paru o tom ako by mal vyzerat motor F1.
To vazne? 2027 zmena motorov?
Ved doteraz kazdy plakal, ake su nakladne nove motory, kolko rokov priprav na to treba, a zrazu zistujeme, ze kazdy je za a kludne v juni zacnu s novymi motormi na dalsiu sezonu?
To uz vidim tych narekov zo strany Mercedesu, ako im vzali tituly, len preto ze mali naj auto
A ano, ja ako fanusik Ferrari som plne za, kedze je dost mozne, ze motor Mercedesu za tychto pravidiel nieje mozne dohnat.
A ano, suhlasim, ze 50-50 nic nezmeni, a auto naplno proste cele kolo nepojde.
Kazdopadne si myslim, ze ak Ferrari vyhra VC Miami a pride zmena rozlozenia sil, uz samotne Ferrari so svojimi timami bude proti
Nerozumim. Par clanku nazpet se tu psalo jak stoupa sledovanost. Jak se to vsem libi. Pan Eisele rika, ze to chce cas, ze si to sedne, ze to je super sou. Zavodeni jedna basen. … tak proc by to menili? Ledaze …?
lebo tam mas vyrobcov motorov, ktori si velmi dobre zvazili, ze Mercedes nedobehnu, alebo nie pocas 1-2sezon.
Takze vyuziju akukolvek sancu, aby prisla dalsia zmena pravidiel, a sanca prenich
Keby sa takto menili pravidla po roku 2010, po 2014, po 2022, tak nemas Vettela ako 4 nasobneho MS, Hamiltona ako 7, a Maxa ako 4, ale ledva by mal kazdy problem ziskat tituly 2.
Zmena motora prakticky znamena zmenu najlepsieho auta. Zamna super, ale vacsina malych timov moze kydat na rozpoctovy strop, ked ten opat dalsi vyvoj dalsich motorov zaplatia aj oni
Musím sa priznať, že prvá osoba, ktorá mi pri čítaní článku napadla, je zrovna Eisele. Neverím, že ktorýkoľvek z bývalých/aktívnych pretekárov, ktorí s ním pravidelne sedia v štúdiu sú nadšení z týchto pravidiel, sami pred sezónou a po prvých testoch prinášali skôr kritické komentáre. Potom zrazu po 2 VC bolo všetko super a treba tomu dať šancu, kritikom silné protiargumentácie na X, skrátka očividne zasiahla “vyššia moc” a z relevantných príspevkov, sú príspevky v štýle bojíme sa o svoje čísla
Ono racionalny ma nekolik podob .. Jeho racionalismus mu rikalo, ze NESMI kritizovat F1,diky ktere ma “zivobyti” a tak se snazil jeho slovy "vyvazovat " kritiku na nove pravidla a vse s tim spojene. . .Na druhou stranu mu jeho racionalismus nerekl, ze kritizovat na oplatku fanousky, ktere ho plati svymi “odbery” taky neni cesta.. Na jednu stranu rika jak musi byt nezavysli a na druhou mu nedela problemy donekonecna se “psychicky” hroutit pokazde, kdyz se trefuje do hard core fans F1.
On totiz nepochopil, ze prave hard core fans je to co F1 drzelo nad vodou cele ty roky kdy soc. media nebyli, nepochopil,.. ze docasna sledovanost neznamena nic. Dnes se moc spoleha na “konzum” fandy , kteri pri preklikavani na Netflixu narazi nahodou na F1 zavod .. Ale tito fandove, nebudou poslouchat ve svem volnu podcasty na tema F1 .. Tito “fandove” nebudou davat odber jeho “Eiskingu” .. tito fandove jsou jen konzumenti sou .. Dnes tady jsou a zitra muzou byt jinde . Proto si myslim, ze by mel prestat hazet pohorseni na ty, kteri jsou vokalni svoji kritikou na soucasna pravidla ( zvlast, kdyz to ted vlastne i sama F1 potvrdila , ze se jim to moc nepovedlo a chystaji zmeny) .. je mi lito , ze ztratil takove to “motorove” srdicko a stal se znej "manager objektivnosti " .. Me osobne vzdy pritahovali podcasty a komentatori, kteri rikali co citili a ne co se ocekavolo ze maji rict .. .
Jak jsem psal vyse, pan Eisele by si mel uvedomit , jaky Fandove koukaji na F1 a jaky Fandove davaji odber jeho kanalum a Podcastum .. Nesmi si plest vikendoveho fandu F1, ktery klikne na zavod " nahodou" a na fandu , ktery ve svem vlastnim case posloucha podcasty na tema F1.
Osobne mi prijde, ze se snazi zalibit prave te skupine, ktera ani netusi, ze nejaky Eisking existuje …
Tak prej Mercedes navrhuje aktivovat z5 18:1. To by taky pomohlo, hlavně a nejvíce Hondě.
Jinak je jasné, že vše musí být postupně ! Současné motory byli nějak konstruovány , takže na vše musí být čas. Ono ukazovat na Mercedes , který udělal úkol nejlépe a divit se že nechce změnu je nečestné a nesportovní. S dovětkem že pro pár lidí i hodně ubulené…ale tak jde svět. Někdo je celej život oběť.