ČR může Slovákům pouze závidět i přes zvýšení DPH.
ano rusi nekolonizovali, rusi anektovali
sice je to tiez obsadzovanie cudzich uzemi, ale po anexii sa ti ludia stavali v podstate rovnopravnymi obcanmi, co pri kolonizacii na styl britov, nemcov, portugalcov, holandanov, belgicanov,… neplatilo
No pokial maju cesi dovod zavidiet slovakom tak sa ta znama prupovidka aspon pekne naplni
Slovensko hodně utrpělo přijetím Eura.
O jakou prupovídku se jedná?
pocas hladomoru ZSSR exportovalo 1.8 milona ton obilia rocne, ktore by stacilo na nasytenie 5milionov ludi. originalne odhady obeti hladomoru boli do 10mil, ale neskor to bolo upravene na 3-5milionov ludi. Stalinova doktrina bola kulturna vojna ,resp triedna vojna. Znarodnovanie a nasilne vyvlstnovanie pouzil ako zbran v triednej vojne voci majitelom pody. Rozpravat o tom, ze umrtie 5 milionov ludi nie je umysel ked im nasilne vzali podu a aj urodu je ignoracia a arogancia.
To je zajímavý, že jsiu to blbosti, které jsou doložené na nekolika dokumentech a dalších zdrojích. Sorry, ale já co tu od tebe čtu, tak není nic jiného, než: ale ono to tak hrozný nebylo. Ukaž mi stát, který nechal schválně vyhladovět jednu se svých oblastí? Ukaž mi stát, který si diktoval odvody do pravocních táborů, jako ukázka podřazenosti? Víš, že byly rodiny odváděny z Československa do Ruska - gulagů, jen, aby se ukazalo, že držíme s nimi? Jestli tě zaujme něco víc, než jen banalizovat čísla mrtvých, tak si přečti souostroví Gulag, tam je to velmi dobře popsáno - člověka, který přežil stěhování mezi 3 Gulagy
Myslíš tu rovnoprávnost, co ukazovali v 68 u nás? Nebo Afganistan 78?
Neviem, ci sa vobec nieco v historii dokaze vyrovnat zverstvam Nemcov z 2. svetovej vojny. Mozme ist az do doby kedy sa zilo v jaskyniach, ale tazko budeme hladat nieco horsie ako zatvaranie ludi do koncentrakov a tam ich vyhladzovanie.
A co myslíš, že byl gulag? dovolená?
Investicie do infrastruktury su v CR na urovni 1.5% HDP and v SR na urovni 1% HDP. a to nehovorim, ze HDP CR je takmer 3x velke ako HDP slovenska.
Vzdelavanie
takmer 5% HDP v CR a 4.5% HDP v SR.
Zdravotnictvo
CR 9%
SR 7.2
Obrana
CR 1.5%
SR 1.34%
Ja len rozmyslam, ze v com sa na SVK tie peniaze topia…
Úplně jsem se ve vašich debatách ztratila, takže Tě asi zklamu… Ale že bychom byli utajení sourozenci je zajímavá představa, možná se nám tatínek někde na cestách v přístavu zakoukal . Jo to bylo o kartelech a zdražování! No, jakákoli nenadálá událost/pohroma vyžene ceny v oblasti, které se týká, na tom není nic zvláštního - lidi mají tendenci si dělat zásoby, což umožní obchodníkům zdražit. Za kolik sami nakoupili s tím nemá nic společného a ani snad v tu chvíli nejde o kartel, prostě to všichni vyhodí a zkoušejí, za co ještě prodají. Je to nepříjemné, ale aspoň se v tu chvíli všechno nevykoupí, pořád je lepší mít chleba za 60 než ho nemít za 30 (to byl příklad, platí o většině komodit). Další možnost je konfiskace zboží a přídělový systém, taky nic moc. Víc k tomu asi nemám co říct - stačí ?
Do Gulagu sa ludia posielali hromadne len za to, ze su ineho nabozenstva, rasy alebo naroda?
V Gulagu hromadne vyhladzovali cele skupiny ludi?
Neschvalujem ani jedno, ale Gulag vo svojej podstate ako takej nebol primarne vyhladzovaci tabor, ale trestanecky.
V Gulagu sa nevykonavali hromadne popravy tak ako v koncentracnom tabore. V Gulagu sa umieralo kvoli podmienkam ake tam mali.
Dostuduj si to.
Malé země to vždy mají s rozpočtem mnohem složitější. U nich se každá přírodní katastrofa, jako třeba záplavy, nebo třeba Covid projeví mnohem výrazněji, než u větších států.
Když se odstaví jedná továrna ze sta, tak je to menší ztráta, než když se odstaví jedna továrna ze třiceti.
Ber to pouze jako příklad.
Hmm. moze byt, ale bojim sa to porovnat s Finskom…
Finsko by jsme mohli porovnávat s Norskem, nebo Švédskem. Tam je zcela jiná historie států i přírodní podmínky.
V Gulagu se i popravovalo, mučill se tam, že to byla jiná metoda zabíjení, tak neznamená, že to nebylo lepší/horší. A ano, masově se umíralo, ne jen skrz podmínky.
Popravovalo se i u nás. Za Masaryka se dokonce střílelo do lidí veřejně.
Ferdo tohle mě nebaví, jakýkoliv téma se ti nelíbí, tak napíšeš něc úplně mimo, že to vlastně tak hrozný nebylo. Rusko historicky je stát, který vraždí, jak na cizím uzemí, tak uvnitř vlastního státu, stačí kouknout na jejich pád carského režimu.
Ferdo tohle mě nebaví, jakýkoliv téma se ti nelíbí, tak napíšeš něc úplně mimo, že to vlastně tak hrozný nebylo.