Vigna má radosť, že Hamilton prinesie do Ferrari to, “čo má zakódované v DNA” | Magazín F1 - F1online.sk

Už jsem slyšel označovat Prahu i hanlivějšími výrazy. Přaha ale slyším poprvé.

2 Likes

Jen těch mořských pláží se nám nějak nedostává.

Jakto, vsak ukrajinske more je hezke, konecne mame svoje.

To přenechejme Fialovi.

To len Slovaci tak volaju zo srandy. :smiley:

Su na to Prazaci citlivi, tak ako bratislavski pozerski patrioti na “Blava”? :sweat_smile:

1 Like

myslim, ze im to je nejak jedno, alebo teda minimalne v mojej socialnej bubline :smiley:

Sranda je ze Slovaci zrovna ř neumi vyslovit.

Ale umí. Nepodceňuj.

Nie vsetci, predsalen je to pre nas nepouzivane pismeno. Tak ako aj vacsina Cechov ma problem napriklad s ô a vyslovuju ho velmi vtipne. :slight_smile:

2 Likes

Me dost nezni kdyz Slovaci mluvi nebo se snazi mluvit cesky, natoz prazsky :sneezing_face: Ten kdo nerozumi slovensky musi mit nejakou jazykovou disfunkci.

@bob
Byl jsem na Slovensku na vojně, takže znám slovenskou výslovnost “ř” docela slušně.
Většina kluků se s výslovnosti trápila, ale vyslovila. Někteří ř zvládli bravůrně a nejvíce se trápili Maďaři. Dá se to pochopit, když mnozí nechtěli mluvit ani slovensky.

co je horsie? slovak co skusa ř, alebo cech co skusa ľ ? :smiley: za mna na stejno

2 Likes

To je v poradku, proste mluvit slovensky je normalni, jinak dost trpim.

Madarstina je jine kafe, jiny vesmir. Trochu jsem patral a koreny jazyka budou na severu, Finsko, Svedsko. Rad se o tom neco dozvim jestli neco vis.

A víš, že je to docela jedno? Pokud na nesprávnou výslovnost zrovna někdo neukazuje prstem, tak si toho žádná strana vůbec nevšímá a tenhle bezvýznamný nedostatek zcela přehlíží. Spíše se člověk zaměří na slova, které nezná, než na výslovnost.

Třeba já osobně se u slovenštiny snažím poslouchat intonaci a líbeznost slova. Najkrajšia je z okolí Nitry.

1 Like

Maďarština je ugrofinský jazyk, takže nejbližší asi bude finština. Jak dalece je maďarština příbuzná i se švédštinou, nebo norštinou ale posoudit nedokážu.
Akorát vím, že Švédky mají hluboké hlasy.

Jo, myslel jsem ze ses o tom s madary na vojne bavil, ja bych se ptal na puvod jazyka hned, i kdyz by mi asi nerozumeli :rofl:

Až tak moc Maďarů jsem na vojně nepotkal. Jeden byl sice hodně nemtudum, ale jinak moc fajn kluk. a druhý takový dost výrazný Maďar zase uměl udělat hodně silné víno z chlebové kůrky. Ten ale uměl perfektně slovensky to víno ze chleba snad mělo větší sílu než pálenka i když jsme ho pili už v podobě burčáku. :rofl:
Následky popisovat nebudu. Naštěstí jsem pivař a proto jsem všechno mohl zaznamenat střízlivým očem. :grin:

Nemeli ste tam sikanu, vis ze by ti Madar rekl tak a ted s nama bues pit chlebovy vino nebo uvidis :eyes:

Šikana sice byla, ale bylo nás v kasínu pouhých 120 záklaďáků na 1 200 školáků, takže všichni jsme byli tak trochu šlechta. Tykání s kapitány sice nebylo moc běžné, ale někteří lampsasáci byli fajn. Dokonce nás občas vozili i do hospody. Nebo vřele hostili vinovicí, když při kradení vánočního stromku zapadli v lese a pak byli moc rádi, když jsem je jel s Gazem 69 vytáhnout z mokřadu. :crazy_face:

1 Like
2 Likes