Už jsem slyšel označovat Prahu i hanlivějšími výrazy. Přaha ale slyším poprvé.
Jen těch mořských pláží se nám nějak nedostává.
Jakto, vsak ukrajinske more je hezke, konecne mame svoje.
To přenechejme Fialovi.
To len Slovaci tak volaju zo srandy.
Su na to Prazaci citlivi, tak ako bratislavski pozerski patrioti na “Blava”?
myslim, ze im to je nejak jedno, alebo teda minimalne v mojej socialnej bubline
Sranda je ze Slovaci zrovna ř neumi vyslovit.
Ale umí. Nepodceňuj.
Nie vsetci, predsalen je to pre nas nepouzivane pismeno. Tak ako aj vacsina Cechov ma problem napriklad s ô a vyslovuju ho velmi vtipne.
Me dost nezni kdyz Slovaci mluvi nebo se snazi mluvit cesky, natoz prazsky Ten kdo nerozumi slovensky musi mit nejakou jazykovou disfunkci.
@bob
Byl jsem na Slovensku na vojně, takže znám slovenskou výslovnost “ř” docela slušně.
Většina kluků se s výslovnosti trápila, ale vyslovila. Někteří ř zvládli bravůrně a nejvíce se trápili Maďaři. Dá se to pochopit, když mnozí nechtěli mluvit ani slovensky.
co je horsie? slovak co skusa ř, alebo cech co skusa ľ ? za mna na stejno
To je v poradku, proste mluvit slovensky je normalni, jinak dost trpim.
Madarstina je jine kafe, jiny vesmir. Trochu jsem patral a koreny jazyka budou na severu, Finsko, Svedsko. Rad se o tom neco dozvim jestli neco vis.
A víš, že je to docela jedno? Pokud na nesprávnou výslovnost zrovna někdo neukazuje prstem, tak si toho žádná strana vůbec nevšímá a tenhle bezvýznamný nedostatek zcela přehlíží. Spíše se člověk zaměří na slova, které nezná, než na výslovnost.
Třeba já osobně se u slovenštiny snažím poslouchat intonaci a líbeznost slova. Najkrajšia je z okolí Nitry.
Maďarština je ugrofinský jazyk, takže nejbližší asi bude finština. Jak dalece je maďarština příbuzná i se švédštinou, nebo norštinou ale posoudit nedokážu.
Akorát vím, že Švédky mají hluboké hlasy.
Jo, myslel jsem ze ses o tom s madary na vojne bavil, ja bych se ptal na puvod jazyka hned, i kdyz by mi asi nerozumeli
Až tak moc Maďarů jsem na vojně nepotkal. Jeden byl sice hodně nemtudum, ale jinak moc fajn kluk. a druhý takový dost výrazný Maďar zase uměl udělat hodně silné víno z chlebové kůrky. Ten ale uměl perfektně slovensky to víno ze chleba snad mělo větší sílu než pálenka i když jsme ho pili už v podobě burčáku.
Následky popisovat nebudu. Naštěstí jsem pivař a proto jsem všechno mohl zaznamenat střízlivým očem.
Nemeli ste tam sikanu, vis ze by ti Madar rekl tak a ted s nama bues pit chlebovy vino nebo uvidis
Šikana sice byla, ale bylo nás v kasínu pouhých 120 záklaďáků na 1 200 školáků, takže všichni jsme byli tak trochu šlechta. Tykání s kapitány sice nebylo moc běžné, ale někteří lampsasáci byli fajn. Dokonce nás občas vozili i do hospody. Nebo vřele hostili vinovicí, když při kradení vánočního stromku zapadli v lese a pak byli moc rádi, když jsem je jel s Gazem 69 vytáhnout z mokřadu.