„Vo všeobecnosti príliš nehovorím o veciach, ktoré sa už stali, ako keď som stratil kontrolu na Hockenheime v napol mokrých, napol suchých podmienkach. Mnoho ľudí na to poukazuje, ja o tom však nehovorím. Viac rozprávam o veciach, ktoré ešte len prídu. Ak mám byť férový, tak musím povedať, že som zlyhal. Malo to určité dôvody? Zrejme áno, ale pre mňa nie sú ospravedlnením,“ vyhlásil Vettel.
Kát se a zpovídat za kopu chyb, které přišly PO zisku čtyř titulů, při zdravém rozumu, nejdříve přichází doba učení, tzn. včetně školáckých chyb, potom…na základě získaných zkušeností získat tituly, tomu bych rozuměl…
Nic to, minimalne rovnakym (hoci podla mna ovela vacsim) dielom zlyhalo aj Ferrari, ktore Vettelovi za celych sest rokov (podobne ako v pripade Alonsa) nebolo schopne dodat vitazne auto. Najlepsie to bolo este v roku 2017 a 2018, ale aj tam sa v rozhodujucich momentoch ukazal byt Mercedes ako lepsie auto. Roky 2015, 2016, 2019 a 2020 nemozeme oznacit inak ako jednu velku hanbu. Pri time ako Ferrari, ktory dostava najvacsiu podporu od F1 a ma vynikajuce zazemie a zdroje, sa to inak ako zlyhanie oznacit neda.
A uprimne, toto mi na nich najviac vadi, ze odtial vzdy odchadzaju dobri jazdci so sklonenou hlavou a ukazuje sa na nich ako na tych, ktori zlyhali. Hoci realne aj Vettel a aj pred nim Alonso za cele svoje posobenie svojimi vykonmi aspon ako-tak kompenzovali nedostatky slabeho auta. Ano Vettel robil aj chyby, ale v prvom rade by sa malo ukazovat na Maranello, tam su hlavni strojcovia neuspechu. A naozaj by sa mali vo Ferrari zamysliet, co robia zle, lebo poslat dvoch vybornych majstrov sveta po sebe z vyslnia prakticky do formuloveho dochodku, to je bilancia, ktora sa len tak nevidi.
Přesně tak… Líp to asi napsat nešlo. Tolik chyb a selhání, co Ferrari za tu éru (Alonsa a Vettela) udělalo, to byla hrůza. Ono se pak člověk ani nemůže divit, pokud ten jezdec začne dělat nějaké chyby, když atmosféra v týmu není ideální a musí to auto tlačit až přes jeho limity, aby se s tím dalo zajet nějaký dobrý výsledek… A i když do toho dá jezdec všechno, vytlačí z auta víc, než v něm je a ono to stejně nestačí (a v případě Ferrari často díky jejich strategickým chybám, ne jen díky technice konkurence), tak to je potom hodně smutné…
Já to říkám pořád, Vettel to Ferrari i sobě v r. 17 a 18 svými chybami prošustroval. To by ho mělo mrzet nejvíce. V ostatních letech šance nebyla ale i v roce 16 a 19 to od něj nebyla žádná sláva. Letos je to totální blamáž, k Vettelovi jsem kritický ale nikdy by mě nenapadlo že od něj uvidím až takovou bídu.
Ano, v tejto suvislosti by som este podotkol, ze z clanku dokonca vyplyva, ze vztahy medzi tak oblubenym Arrivabenem a Vettelom tiez neboli idealne. Nad tym ostava rozum stat. Iste, Seb je vitazna mentalita a je o nom zname, ze je na svoj tim tvrdy. Ale pozrime sa na Mercedes. Hamilton je podla mna ovela narocnejsia povaha a v Mercedese mal vela psychicky narocnych situacii, najma pocas suboja s Rosbergom. Napriek tomu je klima v time perfektna, s Wolffom maju seriozny a korektny vztah. A vo Ferrari to nefunguje? A to iste aj v pripade Fernanda, ten mal minimalne od roku 2014 v time doslova vojnovu atmosferu. Toto ja povazujem za uplny zaklad uspechu, jazdec sa musi v time citit dobre, musi citit podporu. Akonahle to tak nie je, tak prichadzaju chyby, vykony nie su top. A Ferrari podla mna s jazdcami pracovat nevie.
Souhlas. Ale ona je v týmu hned lepší atmosféra, pokud má tým vítězný vůz, než když má tým auto, které může být (obvykle) při nejlepším druhé (nebo hůře)…
Navíc bohužel ve Ferrari se určitě víc politikaří, než kde jinde a obecně je na tým větší tlak, než je tomu u jiných týmů…
Keď (konečne) aj Vettel priznal, že zlyhal (čo my ostatní dávno vieme), budú sa teraz miestni fanatickí Svedkovia Vettelovi hádať aj s ním samým? (Alebo náhle otočia, aby dali svojmu Vettelíčkovi za pravdu?)
Tak vidíme že pohodlně mlčí, před sebou půl roku v bláhovém čekání na to, že usednutím do Racing Pointu se z Vettela opět stane mistr světa, všechny okouzlí, přestane dělat chyby, začne vítězit atd…případně faktický názor na Vettela označí za " hejt "