Verstappenov motor je stále téma. Monaghan: Čakali sme, že začnú liať olej do ohňa | Magazín F1 - F1online.sk

Brazílska výmena pohonnej jednotky Maxa Verstappena poukázala na ďalšiu potenciálnu dieru vo finančných pravidlách. V skutočnosti na ňu poukázal McLaren, ktorý FIA požiadal o objasnenie. Červených býkov vraj neprekvapila táto žiadosť, resp. snaha dostať náklady na nevynútenú výmenu pohonnej jednotky do ich rozpočtového stropu.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/220493/verstappenov-motor-je-stale-tema-monaghan-cakali-sme-ze-zacnu-liat-olej-do-ohna

Takze to si kazdy team bude musiet odlozit par mega pred poslednym pretekom sezony, lebo ak mu zhori motor v predposlednej VC alebo sa znici nasledkom nezavinenej kolizie hrozi, ze na poslednu VC by nenastupil, spravne? Riadne pritiahnute za vlasy

4 Likes

Kvuli sponzorum a smlouvam asi nastoupit bude muset, ale dostane pokutu a trest dalsi rok… Jinak mas pravdu, je to cicovina. Hlavne pokud pilot nezavini nehodu.

Nechce sa mi hladat, kolko to Red Bull vtedy dostal pokutu za porusenie stropu, ale ak ma team zacvakat motor za par mega na to, aby prekrocil strop a dostal za to dalsiu par milionovu pokutu a krateny cas v tuneli, myslim ze by radsej zvazili nejake odskodne pre sponzorov.

Jesine, ze by takuto situaciu FIA riesila case by case ked to nastane a dojdeme k tomu, ze pravidla su aj tak zbytocne, lebo raz rozhodnu tak a druhy raz inak “lebo tentoraz bla bla bla”. Tak ako je to pri posudzovani incidentov na trati. Raz potrestame, raz nie

zbytocne sa to snazia kontrolovat. PU by nemala byt v rozpoctovom strope. Vsak za vymenu komponentov su sportove tresty. Ze si niekto vyberie trest, alebo ma “stastie”, ze ho trest nebude vela stat je sucast hry. Vobec mi to nevadi. Ak sa nejaka stajna rozhodne kazdy druhy vikend menit PU a startovat z boxov, Ved je to je pre divaka len dobre. Viac akcie, viac zabavy.

4 Likes

Honda je prostě každoročně neschopná fungovat v rámci povolených motorů. Je to hlavně její reklama. Pokud toho RB zneužil, je to potřeba vyhlásit. Já myslím že zneužil a doufám že je to potrestá.

A nemají na mysli jen výrobce motorů ? Odděleně od závodních týmů… tam nastanou nové stropy.

ved mozu pouzit starsi motor ktory sice uz neplanovali lebo ma odkruteny stanoveny pocet km pri ktorom motor menia, ale to neznamena, ze uz dalsie preteky by nevydrzal

a ked rozbijes sasi(monokok) ktory je po motore asi tak najdrahsia suciastka a nemas k dispozicii ziadny dalsi stary tak tiez musis mat pripraveny pekny priestor pod stropom aby si mohol nasadit novy.

pri maxovi ale islo o to, ze to ani v najmensom(ak nepocitame fiabull) nedokazu obhajit, ze to museli vymenit zo spolahlivostnych dovodov, lebo oni menili uplne celu pohonnu jednotku vratane elektroniky, baterie, turbo, obe mgu a aj spalovak.
ako chcu obhajit, ze sa im pokazili vsetky komponenty motoram jedine cez fiabull

netrep.

PU nema byt v strope? :smiley:
Take Ferrari, by za kratky cas, dalo +500 000€ do vyvoja motora, a dokazali by kludne s trestami aj vyhravat…

Asi si nezazil sezony 2005-2006. Ferrari jeden pretek dostal kolo od Renaultu, nasledne islo testovat, a vratilo sa a v dalsej GP dalo Renaultu to kolo. Cize zrychlenie o -2 cele kola za jeden pretek. ANo, to boli testy, ale aj motor mozes mat na dynanometri a zvysovat jeho kvalitu, atd.

A to som fans Ferrari, ale to co si napisal je brutalny bullshit. Vsetky male timy by sa pri zavedenie toho, ze PU nespada pod strop odkotulali prec z celej F1 presne ako hrozili naposledy, ked rozpoctovy strop nebol…

Nikdy v zivote Ti maly tim nemoze konkurovat, ked Ty das na sezonu 10x viac, ako ten maly tim. AJ keby slo cisto len o vynatie motorov zo stropu. Takze nepis bullshity.

tu som prestal citat. jak tam vidim taketo nieco tak mi oci nevedia prejst na dalsi riadok.

2 Likes

to neviem. Ale v kazdom pripade mi pride, ze stajna, ktora motory len odobera ako v masivnej nevyhode. Specialne ak by bola v pozicii, ze sutazi so svojim dodavatelom. Napr ze v boji o titul bude Mercedes a McLaren.

Veď nech si McLaren vyrobí vlastné motory, azda im v tom niekto bráni ? Či čo chcú, aby im ich Mercedes dodal zadarmo ? Prečo by mal byť penalizovaný továrenský tím za to, že robí nadprácu ?

Počkat a jaká je cena pro ty 4 normální motory pro netovární a tovární tým?

Akurát prvú sezónu s novými agregátmi to nemuseli dávať do stropu. Najprv tímom ustúpia lebo inflácia tak navýšia strop a potom im začnú rátať plátky paradajok na chlebíčkoch, ja ti nevím Karle.

1 Like

tak sa vies co… :slight_smile: lol.

PU vynat z rozpoctoveho stropu… to je napad na urovni predskolaka s vekom 5 rokov.