Verstappen sa (zatiaľ) neospravedlní. Aj on má výhrady voči správaniu Norrisa | Magazín F1 - F1online.sk

Starý Maxo nikdy nezmizel, jen se vozil v dominantním autě kde nemusel jet hranu a nemusel vyrovnaně bojovat o pozici :man_shrugging: Ani velmi velký náskok v šampionátu mu ve špinavosti nezabránil.

Příště bude po tomto více pod radarem, teď už ho počítám začnou více plácat přes prsty.

2 Likes

Tím chci říct, že je snadné vytvořit konfirmační zkreslení, v tomto případě v podobě “Max je na trati prasák”, viz hned příspěvek uživatele Situs pod tvou odpovědí. Zrovna tak bych mohl napsat “Fernando je nemehlo, zase se to potvrdilo,” a bylo by to právě tak opodstatněné (= vůbec). K tomu druhému nevznikají emocionální důvody jako v případě MV, ale to už je věc skladby a rozpoložení fanouškovské základny, nikoli objektivní reality. Výrok uživatele Situs je v tomto příznačný, naprosto popírá jezdeckou evoluci (v tomto případě MV - pořád je stejný), stejně jako průvodní okolnosti, protože Landovo počínání mělo k jezdecké preciznosti tako daleko. Přitom lze střízlivě uzavřít, že za vypjatých okolností udělal rozhodující chybu v souboji Max, přičemž předtím k ní neměl daleko Lando. Řeči o Verstappenově “nepříčetnosti” jsou z tohoto hlediska nadbytečné a hnané emocemi, právě tak vytváření šablony “podrazák - férový jezdec”. Celé to morální rámování včerejšího souboje je sekundární fanouškovský postoj, o černé vlajce v tvém příspěvku nemluvě.

5 Likes

No je to tak, Alonsa můžeš označit za včerejší manévr na Zhoua nemehlem :man_shrugging: A plně chápu že se snažíš odvrátit pozornost od Maxe :smile:

1 Like

Další z tvých blábolů, klidně v tom pokračuj dál.

1 Like

Naopak, ty pokračuj v bagatelizování :smile: Ty jsi tady vytáhl Alonsa, jak jinak, jen se ukazuj. Mě se vlastně líbí neustále potvrzující styl Maxe “NEPROJDEŠ”, pravidla nepravidla. Ne na trati, ale jak to jeho fanoušci neustále zazdívaj :face_with_hand_over_mouth:

Sorry, jenom upřesnění. Huntovi přezdívali the Shunt kvůli jeho začátkům, kdy často boural. Potom už to tak rozhodně nebylo, zase jednou zacituji Nikiho:

Tam byl zásadní rozdíl v bezpečnosti vozů, při nárazu šlo přinejmenším o nohy a z našeho pohledu spolu piloti “v rukavičkách” jednali. Stačí si pustit památný souboj Villeneuve-Arnoux, jak na sebe dávali pozor.

1 Like

Dík za upřesnění, ale má pointa je primárně jinde. Dějiny prostě Verstappena neukřižují, jak si představuje část fanouškovské obce. Příklad s Huntem možná není nejlepší paralela, ale kdysi jsem četl článek - už ho nedohledám, bylo to v době, kdy v kinech uvedli Rivaly - že Hunt nevybočoval ze stereotypu dobového závodění, ale ta přezdívka mu přischla (což by bylo v souladu s tvou poznámkou) a byla součástí jeho image. Image může mít i kontroverzní prvky - což u Verstappena platí určitě - ale ty ten obraz mohou v konečném efektu spíše posílit než zničit. Což je můj poukaz proti názorům, že Max je a bude numero uno na jakémsi seznamu hanby a všichni soudní jedinci ho považují za ubožáka, hlavně v poměru k Matce Tereze jménem Lando.

Verstappen kedysi: Este raz mi date taku otazku, dostanete hlavicku

Verstappen dnes: jasne ze sa s landom o tom porozpravame a pozrieme sa na situaciu este raz

Verstappen sa nezmenil :man_shrugging:

5 Likes

Neviděl jsem to, ale z ohlasů tady mám dojem, že Redbull a Max opět trestuhodně porušili veškeré skautské zásady kterými se řídí odjakživa F1 a “dali přednost svým potřebám před kolektivním blahem…”

3 Likes

Vůbec né. Jen po dlouhé době musel Emil zase závodit, tak jsou z toho všichni vyjevení. :grin:

1 Like

Už je nová přezdívka.
Maximus bickus dickus.

Verstappen kedysi ma bavil viac. :smiley:

Toto bola tiez topka:

3 Likes

To je na Ostraváka moc dlouhé. Tady používáme krátké výrazy. :grin:

1 Like

Tak Emil stačí no. :slightly_smiling_face::+1:

2 Likes

Lepší než psát slangem, někteří by se pak mohli zbytečně urazit. :slightly_smiling_face:
V každém případě je moc dobře, že to kolem Emila zase žije.

1 Like

Sakra Puffe, vždyť jsi chytrý kluk.
Takhle žít přeci nemusíš…

3 Likes

@Ferda
Redbull prý bude od 2026 jezdit bez výstupů chlazení…
Už teď je prý občas nemá.

1 Like

Přemýšlím nad technologickými možnostmi jak teplo využít pro rekupuraci, případně k jinému účelu, ale nic mě nenapadá. Sice vím, že existují termické nabíječky, nebo termické ventilátory, které se dávají třeba na odkouření krbových kamen, ale nemyslím si, že by se dala taková technologie plně využít v tak malém prostoru jakou je kapotáž vozu F1 o výkonu 500 koní. A to počítám pouze budoucí spalovací jednotku. KERS taky potřebuje vlastní chlazení.
Taky nemám představu kolika tepelných kiloWatů se musí motor F1 zbavit, aby se nepřehřál.
Střelím od pasu, že to určitě bude více než 5 kW a už jen to je na úrovni spotřeby energie, která stačí k vytopení dnešního nového rodinného domu.

Ale možná své představy hodně komplikuji a F1 použije výfukové plyny k roztočení ventilátoru, který urychlí odtah horkého vzduchu výdechem podobnému klasického výfuku.

Tohle je pouze Sci-Fi z mé hlavy, proto nikomu nedoporučuji, aby mé slova někde používali. Mohli by být svému okolí pro smích. :grin:

Myslím, že všechno odvedené a vyzářené teplo nebude daleko od 1.000 kW / závod.

To, že je výstup teplého vzduchu z pod šasí jeden z největších aerodynamických komplikací se ví už dávno. Ale jak se teplého vzduchu zabavit, když ho nechceš mít kolem difuzoru ale pravidla ti to nařizují, to je konstruktérský kvíz…

On totiž ten poměr mezi nárůstem výkonu a s tím spojeným nárůstem aero odporu a těžiště a hmotnosti v důsledku větších chladičů není vůbec příznivý.

Je to podobné, jako když si někdo myslí, že když bude hodně šlapat na plyn , tak dožene čas, který ztratí tím, že bude muset vézt vic paliva…

Fyziku prostě neočůráš…

Vsadím cokoli, že až sem dočetlo tak maximálně pět lidí a pochopili dva.

Jsem namyšlený, sebestředný k smrti unuděný již třetí den na pláži žijící mamlas :slightly_smiling_face:.

1 Like

Nebuď tak na sebe zlej. Jsi fajn. :slightly_smiling_face:

1 Like