Ani som to nedocital, lebo RB si uz ulavil hned v prvej vete Kto bojoval o titul ??? McL a RB. Chces mi povedat ze Mcl mal 9VC lepsi monopost ? Ako ty vies, ci v zavode kde bol pomalsi Mcl z neho Lando nevyzmykal vsetko a len vdaka svojmu talentu sa dostal pred Verstapena ? Verstapen je stale genius v pomalom auto co si tam vsetkych vodi a ostatni su len tupe stado presne ako ho Pepa v studiu chlacholil celu sezonu, ako on dokaze skolit Norrisa… Take blbosti… Keby mal Norris naskok bol by som zvedavy, kto by vedel byt ako tvrdy.
EDIT: hore mas rozpis, Verstapen mal tucne bodove konta na 16VC to je malo ?
Porovnavame poradie jazdcov, preco sem pleties timy ? Ci mas z toho zase hokej ako vzdy, tak aspon tresnes sprostost nech si v reflektoroch
Hned prva otazka a uz ta musim opravovat.
O titul medzi jazdcami bojoval Max a Lando. Medzi teamami Mclaren a Ferrari (Nie McL a RB ako uvadzas ty).
Takisto neviem, kde si zobral, ze tvrdim o Mclarene, ze mal 9 GP lepsi monopost
Skus si precitat moj prispevok. Sezonu som rozdelil na 2 casti, a v tej druhej (tej dlhsej) bol jasne lepsi Mclaren. Je to jasne a prehladne, podoprene cislami.
A pravdupovediac, tazko rozumiet, co vlastne chces povedat.
Preco by Maxove bodove zisky mali byt malo ? Ved vyhral titul, takze rozhodne by som netvrdil, ze to bolo malo.
RB bol lepsi 4 VC (z prvych 5 v sezone). Bez debaty v nich dominoval. Od Miami sa karta otocila a zacal byt lepsi McLaren. Do Rakuska sa da povedat, ze si boli ako tak vyrovnani, no uz sa ukazovalo, ze McLaren je na tom o malicko lepsie, len to nepremienali vo vitazstvo. V Imole to Maxovi vyslo len tak tak vdaka tomu, ze Lando spravil par mensich chyb, ked sa dostal na dostrel, v Kanade to McLaren ani Lando nezvladli uplne idealne, zatial co Max a RB ano a v Spanielsku to Lando zahodil hned na starte, no tempo z hladiska celych pretekov mal McLaren lepsie.
V Silverstone mal McLaren brat double, no tie ich strategie z toho spravili len 3-4. Pri kazdom pitstope si odpisali jedneho jazdca, najskor Oscara o kolo neskor, a potom Landa. Navyse Max s RB zvolili na zaverecny stint lepsiu zmes.
Od Madarska az do konca sezony bol McLaren jasne lepsie auto voci RB s jedinou vynimkou - Katar. A vo viacerych VC bol ten rozdiel tak obrovsky ako bola dominancia RB na zaciatku sezony.
Tu nie je o com, McLaren jednoznacne najlepsie lepsie auto. Len ich vlastnymi chybami (ci uz timu alebo jazdcov) dovolili Ferrari bojovat o konstrukterov az do konca.
Nedá sa jednoznačne povedať, že RB bol 3 najlepší monopost, hoci poradie tímov je jasné. Tak to poradie na konci sezóny ovplyvnila mizerná forma Pereza. A to najmä počas posledných 3/4 sezóny. Perez za štvrtinu pretekov teda 6 VC a teda 25% celej sezóny získal viac bodov, ako vo zvyšku celej sezóny. Čísla nepustia.
To sa asi uplne jednoznacne povedat neda (hoci je to dost mozne), ale jednoznacne sa da povedat, ze McLaren mal s prehladom najlepsi monopost v sezone.
Keby nerobili tolko pretekovych chyb (Ferrari a RB robilo ovela menej), tak maju konstrukterov uplne v pohode uz par VC pred koncom sezony.
Krasne si to napisal
Presnejsie a detalnejsie. Ja som tuto sezonu sledoval z rychlika, a vychadzal som viac menej z bodovych tabuliek. Tvoj pohlad ide este viac do hlbky a ukazuje toho este viac a jasnejsie ake bolo rozlozenie sil.
Radost citat. Vdaka za prispevok
Treba to fakticky spisovať, lebo neprajníci majú potrebu ohýbať históriu a fakty.
Je to tak, ako pises. Tesat do kamena
Radost stretnut niekoho, kto pouziva tu vec na krku.
Nech sa dari
To bol dovod mojho vzniku na fore. Pisat fakticke veci, hodnotit preteky a vyvracat bludy hejterov. Bohuziel je tu cast mentalne slabsich jedincov, ktori maju svoju praUdu len preto, ze ich oblubeny pilot uz nevyhrava a osobnymi utokmi a urazkami ma od tejto prvotnej idey odklonili, ale taky je futbal.
Súhlasím. Z pohľadu celej sezóny bol McLaren najlepší a ja sa teším na to, čo predvedú tento rok. RB mal na to 2 miesto. V tímoch to mal pred Ferrari v pohode uhájiť. No nepodarilo sa.
Tu si dovolím nesúhlasiť (subjektívny názor), pretože ak by sme Péreza nahradili iným pilotom, je dosť možné, že by to dopadlo podobne (už to skúšal Gasly s Albonom). Ak by sme však nahradili Maxa iným pilotom, tak je naopak možné, že by neskončili ani tretí.
Keby vymeníme Maxa s Leclercom, tak si myslím, že Ferrari by skončilo prvé alebo druhé v PK, zatiaľ čo RB by si bodovo pohoršil a možno by skončil až za Mercedesom.
Súčasný monopost RB nie je Mercedes 2014-2020, v ktorom by vyhrával takmer každý.
Chvalyhodne. Nech ti to vydrzi
Zial vela ludi, zije vo svojej bublinke a nechcu sa dotknut reality, ani keby si im zaplatil.
Tam fakty nepomozu
Kazdopadne vela zdaru
Fakt? Peréz, ktorému som mimochodom fandil a držal palce začal od istého času jazdiť mizerne. Bol v tíme na rozdiel od tebou spomínaných pilotov v tíme zabudovaný so všetkou plnou podporou. Ostatné tvoje názory uvedené v reakcii na mňa nemôžem nazvať inak ako špekulácie.
Perez jazdil mizerne od svojho nastupu do RB.
V 2021 pomahal Maxovi len ak bol o kolo pozadu. V 2022 (druha polovica) a 2023 bol RB dominantne auto, ktore odvratilo pozornost od Perezovej straty na Maxa (ktora bola stale priepastna). V 2024 sa superi dotiahli a objavili sa skryte problemy s autom, a tak Perez padol z druhej pozicie za Maxom na pozicie za vsetky top timy (kedze rozdiel medzi nimi a Maxom sa zmensil alebo dorovnal alebo otocil). Perez len navyse pridal niekolko stupidnych a amaterskych chyb.
Mas to tam aj explicitne uvedene, ze je to moj subjektivny nazor (tak isto ako aj tvoj nazor je tvoj nazor). Nemusime spolu suhlasit, a tak je to v poriadku.
Len sa chcem spytat, ci si myslis, ze keby vymenis Maxa za Leclerca, tak by si Ferrari nepolepsilo a RB nepohorsil? (nebudem ti tvoj nazor vyvracat, len ma zaujima co si myslis)
Áno. Môj názor je len môj názor a tvoj názor je len tvoj názor…
A zrovna Jos je ten, co rád fakta ohýbá.
Jinak bych se vrátil k rychlosti monopostů. Pokud si vezmu fakt, že McL v prvních 5 závodech ztracel 0.8-1s na RBR a skončil na podobné výkonnostní úrovni. Tak bych řekl, že tu vyhodu měl Red Bull, který zvladl tohle promarnit ve vývoji
OK, ale ja som bral do mojej súvahy sezónu komplet. A tu sa mi javí McLaren ako rýchlejší, berúc do úvahy schopnosti Verstappena a nemohúcnosť Peréza.
A preto by ma zaujímal tvoj názor na túto úvahu:
Ferrari by si mohlo polepšiť, ale aj pohoršiť. U RB to vidím podobne, ale ak zoberiem do úvahy fakt, že RB sa pripravoval “na mieru” Verstappena myslím si, že skôr by si oba tímy na nejakú dobu pohoršili.