A víš, jak takový komiks vypadá, když se převede do hraného lidského projevu? Třeba takhle:
https://www.youtube.com/watch?v=kN_PT5Yxg3A
Tohle si doma pouštíme pro zlepšení nálady a funguje to naprosto spolehlivě .
Tuhle parodii znám a taky jsem se u ni hodně bavil. Přesto dávám přednost klasickému pojetí. Z nostalgie dost trpím, že dnes už Rychlé Šípy dětem už nic neříkají.
U mě byly Rychlé Šípy podnětem, abych navštívil Prachovské skály. Dokonce jsem je chtěl navštívit i v zasněžené zimě, ale počasí mi nepřeje. Ale musím se pochválit, že jsem je viděl i hezky se shora vyhlídkovým letem.
Člověk musí tu předlohu znát, aby ocenil parodii, to je jasné. Jinak Rychlé šípy patří k dětskému věku, taky jsme je hltali cca do 8 let. Samotné jednoduše sdělované hodnoty jsou správné, jenom pak už člověk začal víc vnímat složitost okolního světa.
Mě Foglarovky přivedly ke čtení. Verneovkami čtení pokračovalo a pak už čtení pro dospělé, Remarque a pod.
Kalendář děvčat pro 2025.
Můžeš si ho zapsat do kalendáře.
Jinak letos ještě jedou 29.11. Katar a 6.12. Abu, když je tak miluješ.
Díky. Březen je tradiční startovací čára. Těším se na něj už teď. Katar a Abu si taky rád vychutnám. Děkuji.
Spíš nechápu, kdo to vymýšlí.
Proč nejedou Evropu, klidně všechny závody, a pak jen na problematická místa jako osvěta.
Jezdí sotva 1 za měsíc a po celým světě. Však si ta kategorie zájmem nevydělá ani na cestovný.
Mě udivují ty arabské státy. Skoro by se dalo říci, že jim to dělá někdo natruc. Nebo se naopak snaží dělat sobě reklamu, že u nich žádná diskriminace žen neexistuje.
V detstve som tiež prečítal viacero knižiek od Foglara a bol to pre mňa vtedy zážitok, veľmi ma to bavilo.
Já taky, a jak ráda. Ale jsou to fakt knížky pro děti do těch cca 8 let, pro starší už jsou podle mě trochu naivní. Nejde o ty sdělované hodnoty, ty jsou ok, ale o celkové přiměřenosti a uvěřitelnosti příběhů. To je pro starší děti už myslím nedostačující.
Ja by som to vekovo ohraničil kľudne do tých cca 10-11 rokov.
Proč ne. Však holky prý dozrávají dřív, tak to je možná ten rozdíl v odhadu .
Já se na Foglarovky podívám rád dodnes. Asi budu nějaké starožítné dítě.
Kůň je jednou hříbětem, člověk však dvakrát dítětem… To znáš, ne? Takže je to úplně v pořádku .
Ano, člověk je skutečně jediný tvor na světě, který prožívá dětství dvakrát.
A ďalšou vecou, ktorá by sa dala brať do úvahy je, že tá vyzretosť v danom veku sa určitým spôsobom stále posúva. Napríklad ľudia z generácie mojich rodičov (narodení v 50-tych rokoch) boli vo svojej 20-tke alebo 30-tke dozretejší (dospelejší) ako napríklad dnešní 20-tnici, 30-tnici.
Ale na druhou stranu, pokud myslíš seriál Záhada hlavolamu s Janem Třískou, tak ten se Hynkovi Bočanovi opravdu povedl. Na rozdíl od toho časně porevolučního filmu, který už nevím kdo snad z úcty k Jaroslavu Foglarovi natočil natolik věrně přesně podle komiksů, že se moc neliší od té Vorlovy parodie.
To je pravda. Když ale třeba posuzuji generaci mých rodičů nebo o něco mladších lidí, tak byli kolem čtyřicítky opravdu “ve středním věku” a kolem šedesátky opravdu zralí na důchod. Sedmdesátka byla už úctyhodný věk, osmdesátka výjimka. Všechno se posouvá.
Možná mi neuvěříš, ale kdyby jsi sama Třísku nevzpomenula, tak jsem měl v úmyslu se o Třískovi zmínit. Jan měl v sobě něco navíc čím dokázal zaujmout každého diváka.
No, a už je to taky sedm let. Myslím, že jsme si přivodili natolik nostalgickou náladu, že je nejvyšší čas přestat .