Veľké veci sa stali skutočnosťou! Motory sa v roku 2027 zmenia | Magazín F1 - F1online.sk

akoze tie grafy, ktore som tu postoval su ruska propaganda ? Taku somarinu nemozes mysliet vazne.
A este raz, ked sa pozries vidis, ze cena v EU bola vyssia ako v USA a nakoniec aj ako v Cine napriklad aj v roku 2019. Aj za to moze Gazprom ? Co si ty nevymyslis.
nejake postrehy k tomu ak chces

A este k tomu OZE
Pepickovia akurat rozbehali nejake veterne elektrarne. Cena za MWh vychadza cca 130Eur. V case ked na trhu sa to pohybuje okolo 100Eur/MWh. A to hovorime stale o zdroji, ktory neni riaditelny a budu potrebne zalohy. Takze celkova cena za tu srandu bude v stratosfere. Zo vsetkymi negativami, ktore to prinasa.

pozeram akurat vyvoj cien plynu v EU. Pred vojnou boli dodavky plynu daleko vyssie ako teraz.

A co cena ?

hovoris o dodavkach ale graf ukazuje cenu. neviem co tym chces povedat.

Chce tím říct, že nejdražší plyn co byl v EU, tak byl z Ruska

samozrejme, ze je cena v EU vyssia ako v USA. to ti mam vysvetlovat, ze preco? Zatial si ale stale nepochopil ten zaciatok, ze EU NEMA ziadne prirodne zdroje uhlovodikov. Tam hladaj dovod preco cenami plynu v EU mava geopoliticka situacia daleko viac ako v USA.

3 lajkov

No aspoň u nás před válkou vyletěla cena do oblak, myslím, že si to ještě všichni pamatují. Narychlo se horko-těžko dojednávali alternativní dodavatelé a hlavně trasy. Důvody si stejně bude každý interpretovat podle svého, ale určitě je vždycky lepší nebýt závislý na jednom dodavateli, to je asi jasné.

Jenže tak vysokou cenu nevyšponovalo Rusko, ale evropští distributoři.

1 lajk

tu cenu vystupnoval nahly nedostatok a nie distributori.

zdroje uhlovodikov nema ani Cina a elektrinu ma daleko lacnejsiu.

V nemecku masivne presedlali na OZE a z exportera elektriny sa stale importer. A ty chces tym este nahradzat uhlovodiky …

myslel som dodavky ruskeho plynu do krajin EU pred 2022 boli daleko vyssie ako potom. A stal sa zazrak. Cena stupla. A to tu mnohi trvdia, ze to bol najdrahsi plyn …

si dal logike na frak. Data ukazuju presny opak

ale prosimta, najprv si nastuduj detaily. Cina spali viac ako polovicu svetovej produkcie uhlia a vacsina pochadza z domacich zdrojov. Mozes sa tam prestahovat ked sa ti to zda vyhodne. ked mas takyto factcheck ked ides volit tak sa nedivim, co vam tam vladne…

1 lajk

Clovece ty nevies napisat jeden prispevok aby tam nebola konina.

Uhlovodiky su zluceniny vodika a uhlika. Neviem ako si tam dokazal strcit uhlie.

Tolko k tomu fakt checkingu a nastudovaniu si detailov :rofl: :joy: :sweat_smile:

whatever - aky to ma vplyv na fakt, ze Cina si vyraba elektrinu z vlastnych zdrojov?

len by som rad podotkol, ze aj v EU je dost uhlia. Takze vychodiska podobne, ale vysledky dramaticky rozdielne.

Niekto to robi lepsie a niekto horsie.

A kam nas vedu OZE to vidime aj teraz. Ceny vo vecernych spickach v Nemecku ci Belgicku idu cez 700Eciek /MWh. A to sme v letnom obdobi.

Proste nadhera. Ale ako vravis, treba toho este viac :slightly_smiling_face:

Burza a ceny podlehaji rizenym procesum, bohaci si nikdy nenechaji sahnout na status nadrazenosti, ostatni muzou jen prihazovat a sbirat drobne.

takze uz posuvas branky co?