Veľká cena Monaka bez nedeľných pretekov? Russell si niečo také vie predstaviť | Magazín F1 - F1online.sk

Monacký víkend má množstvo pozitív, krásnych momentov a aj strhujúcej akcie, no to sa týka najmä soboty a kvalifikácie. Preteky bývajú veľmi nudné a ani nové pravidlo to nezmenilo. George Russell preto prichádza s nápadom, ktorý ešte nikto v padoku nepreskúmal.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/201580/velka-cena-monaka-bez-nedelnych-pretekov-russell-si-nieco-take-vie-predstavit

Tady někdo ode mě opisuje. :grin:
Přiznám se, že kdyby se celý víkend skládal ze tří tréninků a tří bodovaných kvalifikací, tak by se z Monaka rázem stal neoblíbenější závod všech dob.

Pokud musí být Monako nutně v kalendáři, tak nějaký speciální systém bodovaných kvalifikací by byl okej.
Klasický závod v jakékoliv podobě úplně postrádá smysl.

Co tak prvy trening - kvalda. Druhy trening - kvalda. Treti trening - kvalda. Vsade body a na nedelu hlavna kvalda predĺžená Q1-30min Q2-20min a Q3-12min, normalne za pretekove body?

Nevím, závod F1 bez závodu? Abychom nebyli překvapení, že to lidi neosloví tak, jak by se mohlo zdát na první pohled.

2 Likes

Za mna to bud nechat tak, predsa len nove auta maju byt o rok trochu agilnejsie, alebo proste pridat nejaky plac na predbiehanie …

Tieto fantasmagoricke vychytavky ala velka cena bez hlavnych pretekov su pre mna jak recept na studenu vodu

2 Likes

A čo tak zmenšiť auta do dĺžky i do šírky? :thinking:

co ja viem. aby sa v Monaku predbiehalo tak nove auta by museli mat len 2 kolesa a sirku pol metra. V Monaku sa nepredbiehalo ani 30 rokov dozadu.
V minulosti bol vacsi element nahody koli spolahlivosti. Ta je dnes excelentna takze Monako je ake je.
Mozno by pomohlo keby v Monaku zmenili bodovanie. polovicu bodov by udelovali za poradie a druhu polovicu podla najrychlejsieho kola.
Spravilo by to sice trocha chaos v boxoch ku koncu pretekov, ale to asi v Monaku chceme.

Formula E to zvlada v pohode, motorky z toho robit nemusime

Garantovat bezpecnost budes potom ty?

1 Like

Tu je úplne zbytočné čokoľvek vymýšľať. Už niekoľko rokov F1 nepatrí do Monaka. Mali by sa tam jazdiť už nejaké historické preteky.

FE ma attack mode. extra 50kw, z 300 na 350kw. To v kombinacii s uzsim autom, nizsim vykonom, s ovela horsou aerodynamikou, horsimi gumami a horsimi brzdami robi podstatne vacsi priestor na predbiehanie.

50kw pri rovnako tazkych autach spravi ovela vacsi rozdiel pri nizsich vykonoch ako pri vykonoch ktore ma F1. Od urcitej hranice v Monaku vykon motora je menej a menej relevantny. Za sucasnej situacie ani keby druhemu autu pridali 100kw boost tak by k predbehnutiu nedoslo. viz Ricciardo 2018.

1 Like

Mat 1 prestizne preteky kde rozhoduje na 99.9999% kvalifikacia, navyse ked kazda chyba konci hned v mure a vypadnutim? Ano, myslim ze 1 takato VC v kalendari, obzvlast ak ma uz svoju bohatu historiu, ostat moze.

Tohtorocne fiasko nie je preto, ze sa nepredbiahalo. To sa snad ani necakalo. Fiasko je to preto, pretoze sa umelo pokusili o show. Akurat, ze teamy doslova a dopismena zmanipulovali cele preteky. Podla platnych pravidiel, hoc daleko proti akejkolvek pretekarskej etike. Takze nebol ani sport, ani show.

V Monaku sa kazdy rok nieco male doteraz dialo a nejaky ten pokus-dva, niekedy aj uspesny, sa podaril. Lenze ako sa nam auta zvacsuju a rozsiruju, jednoducho doslo miesto. A kvoli tomu si piloti mozu dovolit jazdit sekundy pomalsie, ako je hrana, takze ani chyby velmi nerobia, pretoze na to netlacia. Ak sa ma teda nieco zmenit, piloti musia byt nuteni sa aspon pribilizt jazde na hrane. Vtedy a len vtedy, sa nieco bude diat aj strategicky. Ale netreba bluznit o divokom predbiehani, to bude narocne vzdy.

1 Like

v monaku sa polka okruhu jazdi na pobrezi, meter od zalivu. neni sanca ze sa takto na mole neda spravit jedna siroka rovinka s jednou prudkou zakrutou. to nie je ze vyburat budovy, ale ze nanosit strk do zalivu a vybetonovat. cez rok by tam mali parking.

ci uz z tabaku, alebo rozsirit rascase, alebo cokolvek. za rascasom je kilometer dlhe molo, kde mohla byt rovinka tam a naspat, mohli by sa tam vybudovat nove facilities a rozsirit to cele. da sa, v azerbajdzane to zvladli a nikdo tam nebrzdi nikoho.

Nekonečná je touha lidí s rozhodovací pravomocí vymýšlet, rozhodovat, omezovat. A zároveň je nekonečná vynalézavost těch na opačné straně barikády, kteří si vždycky nějak poradí, pro sebe racionálně bez ohledu na “obecný prospěch” :slight_smile: … Proto to dopadlo, jak to dopadlo.
F1 je a vždycky byla i nuda, to k ní taky patří, a nejen v Monaku. Pamatuju si nespočítatelně veskrze nudných GP, za poslední dobu i za tu “zlatou starou” :smile: . Takže by to teď chtělo zachovat klid, pořádně vyhodnotit oba poslední ročníky a podle toho rozhodnout, jestli je vůbec nějaký reálný prostor pro změny.

2 Likes

Tak nove auta dalsi rok nam mozno ukazu viac, ale neberiem to urcite tak, ze to bude spasa a neviem sa dockat

najlepsie a najednoduchsie a najlacnejsie riesenie na nudne monako je, ziadne monako
fia a fom by mali dat monaku ultimatum, ze bud najdu riesenie na taku upravu trate aby sa dalo aspon na jednom mieste predbiehat, alebo monako vypadne a nebude sa tam jazdit a len sa kazdy rok pocas letnej prestavky pride spravit nejaky ten cirkus na pobavenie celebrit. take exibicne jazdy s par rokov starymi autami aby si tie nove nerozmlatili :slight_smile:
vacsina tych “celebrit” ani nezisti rozdiel, ved im nejde o preteky ale o ukazanie sa

Načo ten osobnú útok? Vari sa nám za posledné roky autá nepredĺžili kvôli hybridným technológiám? Vari boli autá, ktoré mali 180 cm šírku nebezpečnejšie než tie súčasné 200cm?

Asi tak, konečne dobrý nápad, aký som aj ja písal inde. Aj teraz sú špeciálne pravidlá pre Monako, prežilo by sa aj bez klasického závodu. Monako by som úplne nerušil, dokážem to pochopiť, že je to niečo špeciálne. Ale proste vsadiť na to, čo je zaujímavé a napínavé a to kvalifikácie typicky sú. Ja by som to ešte obohatil, v nedelu by sa mohlo aj okrem potenciálnej druhej kvalifikácie ísť aj demoličné derby s LEGO monopostami.

Supnut to ako prve preteky sezony a hned to mame z krku​:laughing::laughing: