Veľký balíček vylepšení z Maranella zatiaľ nepriniesol také výsledky, aby sa Ferrari zapojilo do bitky o pretekové víťazstvo. Oň si to rozdali Kimi Antonelli a Lando Norris, pričom Ferrari bojovalo maximálne o poslednú pódiovú priečku. Kedy konečne príde zlom? Vasseur verí, že sa ho dočkáme.
Správná formulace zní “co dokázal Red Bull po Monze”, protože tam je klíč. Jinak by ani Max nic nedokázal. Takže - nejdřív Ferrari, on to pak Charles zvládne .
Solidně na tom byli v letech 2017 a 18, byť ne v celém rozsahu sezóny, dále na začátku sezóny 2022 a velmi silní byli i v první třetině sezóny 2013, ale nedokázali to udržet. V první třetině sezóny 2013 to auto vítězné rozhodně bylo. No a samozřejmě rok 2008.
V roce 2010 byli vpředu v létě, ale Red Bull měl mizernou spolehlivost, jinak by to byla one man show. Ferrari každopádně těžilo ze spolehlivosti, nejen vůči Red Bullu, ale i McLarenu (2012).
Mluvila jsem spíš o posledních letech a hlavně o Leclercovi, který podle mě opravdu auto schopné bojovat o titul po celou sezónu ještě nedostal. Šlo spíš o pár nadějných závodů, po kterých následovala stagnace. I v jeho nejúspěšnějším r. 2022 vybojoval celkově druhé místo až v posledním závodě, boj o titul reálně nepřicházel v úvahu snad po třetině sezóny a od té doby se situace nezlepšila.
Pokud mluvíme o posledních 18 letech, vidím to asi tak - nevěříme-li v nadpřirozeno a schopnosti vytěžit z auta víc než 100 % a Ferrari reálně bylo v té době v boji o titul, musí odpověď znít, že v některých letech měli auto schopné titul vybojovat. Jinak by to nebylo možné. Pak samozřejmě přicházejí na řadu další faktory, spolehlivá podpora týmu, síla nejbližších soupeřů, forma všech jezdců i obyčejné štěstí. Přece jenom je to sport a všechno se spočítat nedá. Pokud jde o jezdce, kteří se tam vystřídali, je to pro mě dost jednoduché - pokud jde o mistry světa, dokonce několikanásobné, jde bezesporu o piloty způsobilé titul získat. Pokud by jim tým vytvořil potřebné podmínky (auto, podpora, cokoli), není důvod, aby se jim to nepovedlo s Ferrari.
Může být ?
Já jsem přesvědčený, že s tím materiálem, co mělo Ferrari v těch letech k dispozici, by Redbull nebo Mercedes měli celou řadu titulů.
Tam bylo tolik manažerských failů od volby pilotů až po politickou strategii, že se to těžko dá spočítat. Poslední kapkou bylo, když konečně do toho bordelu nalákali pořádného šéfa a když to začínalo fungovat, tak ho vyhodili páč chtěl po lidech disciplínu…
Týmová strategie vč. politického tlaku se samozřejmě od celkového výkonu oddělit nedá. Jestli by Mercedes nebo Red Bull měli tituly s autem Ferrari místo těch titulů, které získali s vlastními auty, je pro mě natolik abstraktní představa, že ji nechám stranou - buď měli, nebo neměli, to se nikdy nedozvíme .
Kterého šéfa vyhodili proto, že chtěl po lidech disciplínu? Co si pamatuju, Arrivabene byl na odstřel po smrti Marchionneho jako jeho člověk a Binotto, který se o to údajně hodně přičinil, aby ho sám vystřídal, vyletěl po něm snad proto, že ho ve funkci vedení nechtělo od začátku, jenom je přitlačil ke zdi výhružkou, že jinak odejde a s ním velká část technického týmu. Jak to bylo doopravdy a co byly záminky těžko říct. U Arrivabeneho ta záminka padnout mohla.
Ale jo, tahle anekdota tam od Binotta padla. Arrivabene nastolil atmosféru strachu, takže bylo zapotřebí se na jeho místo nacpat a nastolit atmosféru ani nevím čeho. Ten tým správně nefungoval předtím ani potom , právě hlavně ve srovnání s Mercedesem a Red Bullem. Tohle je ale taky stará bolest Ferrari, zákulisní boje o moc. Ony tedy asi probíhají všude, ale Ferrari je tím pověstné. Taky s výměnami šéfů týmu byli rekordmany a léta vypadali neotřesitelně, než je sundal Aston .
Nene, v tomhle případě to mám správně . Pokud by byl klíč v Maxovi, byla by logické otázka, na co čekal až do Monzy. Odpověď zní, že na potřebný materiál, aby něco dokázat mohl. Jinak by byl nahraný i Max, jako do té doby taky byl. Jako ten Baťa s dřevákama . Jestli by to dokázal RB bez Maxe nevíme, když tam byl právě Max. Nedokázal by to s Júkim, to je jasné .
Vývoj nevzniká z ničeho. V roce 23 by titul s velkou pravděpodobností dovezl i Checo.
Pokud vývojové oddělení trefí jackpot, Ok, pak je role pilota upozaděna, pokud vstoupí team do sezóny levou nohou, pak jsou důležité individuality.
Teď nenarážím na dovednosti Maxe, ale na jeho povahu. Max se mohl smířit s porážkou a nechat team směřovat zdroje na rok 26. Byl by tak neustupný Lewis, Lando, Charles? Sice se to nedozvíme, ale jejich přístup k teamu je rozhodně odlišný od Maxova.
Samozřejmě že v zásadě máš pravdu, ale tuhle specifickou situaci, mame dobre s Fredem, my.