V Piastrim sa prebudil rebel, vysielačku odpojil v polovici Brownových gratulácií | Magazín F1 - F1online.sk

preco by mu mali kompezovat jeho jazdu na hrane pravidiel? nikto mu predsa nekazal pokusat trpezlivost komisarov. mozno to nebolo jasne proti pravidlam, ale bolo to ziavne na hrane pravidiel a tam je to vzdy bud, alebo a nieje to tim ani jazdec kto o tom rozhoduje

az na to, ze keby tu strategiu chcu naordinovat piastrimu tak by s tym sam nesuhlasil, lebo ta norrisova strategia bola rizikova a do takej sa vzdy pusta len ten co nema co stratit a tym v tomto pripade bol norris a nie piastri

1 Like

V Monze Lando nechcel stratiť pozíciu na trati proti Oscarovi. Ak by to hrozilo, tak chcel ísť do boxov ako prvý. To sa nestalo – preto výmena. Včera už nič neriskoval a šiel do boxov ako prvý Oscar/neOscar.

Všetky výmeny, ktoré žiadal Oscar, by boli zo športového hľadiska ešte horšie než Monza.

Maďarsko nebola žiadna preferencia Landa ale alternatívna stratégia, ktorá sa vďaka nemožnosti predbiehať a šetrnosti gúm McLarenu ukázala ako rýchlejšia.

Oscar sa nemá prečo cítiť ukrivdený. Stačí keď si v odvedie svoju robotu. Lando má stále v sobotu problémy a to dáva Oscarovi veľkú výhodu. Ak by mal včera podobne dobrý štart ako Lando, tak možno berie 2. miesto pred Maxom.

Přesně, a proto tu byli jedinci, kteří díky tomu začali psát, jak Piastri hraje s Webberem politický hry a že je to křivák, vychčijád atd… a přišli s Markem do McL Landa zničit…ale jsem si jistý že těm bys to takhle tvrdě nenapsal. :grinning:
Jak vidíme tak realita je opravdu někde jinde.

2 Likes

Včera byl naprosto neviditelný a bez tempa.
Takhle se o titul nejede.

V poslední době mu to nějak nejede.
Slabá Monza, Baku bez komentáře a včera taky slabý.

S racing incidentom súhlas, ale nevraživosť by som to zatiaľ nenazval.

Pravda je, že už tam nie je tá ružová harmónia na akú to hrali na začiatku sezóny, ale to každý mohol predpokladať, že ku koncu sezóny pôjde do tuhého. Ale zatiaľ je to v rámci normy za mňa.

Uvidíme čo predvedú v Austine. Tam je prvá zákruta stvorená na to, aby jeden druhého vyviedol až na predmestie Houstonu alebo aby tam pustil divebombu a la Russell a skončilo to DNF. :slight_smile:

7 Likes

No když už jsme u těch příkladů, tak zrovna Hamilton-Rosberg mi moc nepřijde jako příklad toxické atmosféry. Tam šlo o učebnicový “hard racing”, kdy si šli po krku nekompromisně, ale dá se říct, že to oba takto brali a respektovali. A jelikož to přijal i Totto, tak bych fakt nepoužil pojem “toxické”, to byla prostě bitva. Mimochodem podobně to bylo i historicky u Prosta a Senny - tam byly toxické některé divné kroky tehdejšího šéfa F1 Balestreho, ale jinak to pro oba byl také hard racing, který oba akceptovali.

To už spíš sedí ten příklad Hamilton-Alonso - tehdy se Alonso cítil jako podtrhnutý týmem, kde upřímně Dennis Hamiltona docela protěžoval, ač Alonso myslel, že tam jde v pozici jedničky, což ve výsledku vedlo i k spoustě podpásových útoků mimo trať. A právě že k něčemu podobnému to trochu míří i nyní - spousta zásahů týmu, navíc dost nešťastných v tom, že se tváří děsně férově, ale reálně nikdo nevěří, že by Zack nepřál titul víc Landovi. To je přesně to, kde může vybublat něco hodně nepříjemného…

1 Like

Inak už len samotná predstava cítiť sa ukrivdený kvôli tomu, že tím odmietne umelo (!) zasiahnuť do pretekov v môj prospech je chorá.

Väčšinou to je naopak – tím prikáže prepustiť moju pozíciu a ja som nasratý (je jedno, či počúvnem alebo nie). Takže že je Oscar naštvaný za Monzu je OK, ale za Singapur maximálne na seba – svoju nič extra kvalifikáciu a štart.

Ty pises o druhych mimo a vobec nevnimas realitu. Samotny McLaren suhlasil s Oscarovym nazorom na trest, ze je nefer. Je irelevantne co komisari, ja, ty, tu nejde o ten trest samotny, ale ze sa zhodovali v nazore, no nekompenzovali.

Preco? Lebo Lando za to nemohol. A ja suhlasim.
Lenze ani Oscar nemohol za pomaly pit Landa v Monze a to bola pricina vymeny ich pozicii, nie samotna strategia.
Tim urobi chybu a Oscar si uskodi v boji o titul za ich chybu. Pritom chyby u Oscara McLaren robil tiez…

2 Likes

no lebo su to hluposti
mclaren nijak piastriho neznevyhodnuje, ved keby to chcel robit tak to mohl robit minuly rok ked bol norris jednoznacne lepsi a bol v realnom boji o titul a ani vtedy piastriho nijak(vedome) neznevyhodnovali a ani mu neprikazovali pracovat pre norrris co by inak spravilo asi tak 90% timov v pozicii v akej bol mclaren. nuz ale mclaren sa hral na spravodlivych a frackovi nijak neprikazoval pomahat timovemu kologovi v boji o titul

hej a preto mu nevybavil ziadnu podporu minuly rok od timoveho kolegu v boji o titul

niektori mate vazny problem s chapanim reality a vidite veci uplne inak ako realne su :slight_smile:

keby chcel brown uprednostnovat norrisa tak to spravi jasne uz v minulom roku a urci piastrimu hranice
a zaroven by to vyrazne pomohlo norrisovi po psychickej stranke, kde ma dost velke problemy a potrebuje wolffovske vedenie aby z neho tim dostal maximum ktore je ked tu podporu(psychicku) dostane ale realne vyssie ako to piastriho

Ak vnimas frustraciu zavod po zavode a nie ako celu sezonu, tak OK, no tak vsak psychologia jazdca nefunguje. To sa zbiera.
V Rakusku dostane kritiku bez kontaktu, v Monze kompenzuje nie jeho chybu a v Singapure ma byt spokojny ako McLaren nic nepovie ked ho takmer Lando vyradil, v poriadku :joy:
Uz sme si asi povedali vsetko :slight_smile:

1 Like

tak preco mu v tom nepomahal minuly rok, ked norris mal realnu sancu na titul, piastri realne nie, ale tim nepristupil k protezovaniu norrisa a ziadosti/rozkazu smerom k piastrimu aby norrisovi pomahal

Pokud chtěli být ke svým jezdcům skutečně fér ať si to rozdaj o titul mezi sebou, tak neměli Piastriho zastavovat v boji s Landem v Austrálii, neměli Landovi co by druhému jezdci v daných závodech dovolovat změnit si strategii, Piastri neměl pomáhat Landovi aby postoupil z Q2, Piastri neměl kompenzovat zbabraný pitstop Landa. V takovém případě nemám s včerejškem vůbec žádný problém, vlastně naopak :slightly_smiling_face: Transparentní, jasné, bojujte chlapci.

… a ano, vše zmíněné to byl benefit pro Landa, Piastri nic. To je férový boj McLarenu ke svým jezdcům v praxi.

9 Likes

Ty ale zapomínáš na ty nešťastné papaya rules, za celé spory si mohou sami…
Když Oscar tuším v Rakousku zkusil útok, při kterém tvrdě probrzdil a Landa se ani nedotkl, tak dostal po závodě tvrdý kartáč, že to je už za hranou a takto ne… Ale nyní se mu tam Lando nacpal ještě tvrději a zcela přímo ho ohrozil (to bylo fakt kousek od maléru) a najednou to bylo hodnoceno jako korektní.
O tomhle to přesně je - upřímně Oscar se má právo cítit ukřivděně, ale právě jen v kontextu toho, co dělá celou dobu McL. Ono je mimochodem klidně možné, že i to, jak Oscar najel do zatáčky, kdy hlídal Maxe a nechal tam víc místa s tímto může souviset - prostě nečekal, že to Lando udělá takto vyhroceně :frowning:

Rosberg s Hamiltonom hrali psychohry (scéna s hádzaním šiltovky v cool-down room je na dokreslenie, ale Rosberg sa o tom už za tých 10 rokov mimo F1 narozprával až-až).

Teraz do Norrisa viac rýpu Verstappen s Russellom než Piastri.

Na kvalifikáciu Maďarsko 2007, ktorá vyniesla Alonsovi penalizáciu +5 miest na štarte, či jeho hra na whistleblowera, ktorá vyniesla zas McLarenu diskvalifikáciu z celej sezóny, podmienku a mastnú pokutu, sú “trošku” iný level.

ale to neznamena, ze mu to musia kompenzovat tim, ze prikazu druhemu jazdcovi aby ho pustil
piastri si za ten trest mohol sam, tie jeho restarty boli na hrane pravidiel a to fakt na velmi tenkej hrane
porovnavat to s chybou timu ktoru sa rozhodli kompenzovat je uplne smiesne

lenze norris chcel ist prvy a keby isiel tak aj po zbabranom pitstope by skoncil pred piastrim.
oni to kompenzovali preto, ze norris suhlasil ist druhy aby piastri pokryl bezpecne leclerca
to su diametralne odlisne situacie

Pokud se v Monze báli Leclerca, měli své zastávky spustit o kolo dříve. To že se to protáhlo nebylo kvůli Piastrimu, ale Landovi kterému zvyšovali šanci na vítězství při výjezdu SC. Žádná služba Piastrimu se tam nekonala, nelžete si do kapsy.

6 Likes

No Piastri s tempem opravdu šel dolu, ale nutno uznat že McLaren to asi nijak netrápí a i když vede šampionát vypadá jako no.2. Podle mě se Oscar necítí dobře a asi je v tom víceméně sám. To že utnul Zaka dost vypovídá. :neutral_face:

4 Likes

no lebo to za hranou bolo a on nemal sancu norrisa predbehnut. to videl uplne kazdy s vynimkou piastri ultrafans

lenze tento norrisov utok mal realnu sancu na uspech a ak by tam maxo nesiel z neznameho(konspiracne by som aj vedel preco :slight_smile: ) dovodu pomaly tak je to ukazkovy predbiehaci manever

Dojel 2s za Landem, když pit měl za 5.1s :thinking:

1 Like

To je pravda, ale Norris byl zaseknutý za Verstappenem.

1 Like