Asi s dovolením vstúpim do debaty, vedome riskujúc, že dostanem od oboch strán.
Ale naozaj mám pocit, že sa hádate na prkotine, ale tak pomenujme si ju a podľa toho uvidíme, či sa jednoducho len chcete hádať.
Podľa mňa majú validný point obe strany:
@tiMur a @Hedgehog + ak tam ešte niekto je, nechce sa mi to celé skenovať - majú samozrejme vecne pravdu, že ak ti len skončí zmluva, tažko hovoriť o technickom de iure vyhadzove. Navyše sa ani nedá povedať, že by v tomto prípade Sainza napínali do poslednej chvíle či mu ju predĺžia. Než prišli prvé preteky sezóny vedel, že si musí hľadať nového fleka.
Na druhej strane chápem aj to čo píšu @Ferda a @Situs . Sme ľudia, a vôbec by ma neprekvapilo ak by to napr. Sainz osobne bral ako vyhadzov.
A to je tá pointa - jednoducho či sa bavíme o tom čo to technicky je a druhá vec ako to vyzerá, resp. aké pocity z toho plynú. A to pokojne môže byť v protiklade a existovať bez problémov vedľa seba.
Isto dalo by sa namietnuť, že v businesse nemajú pocity miesto, ale to prakticky zvládajú len sociopati. Ako tak to dáva zmysel keď sa dohadujú 2 business entity, napr. tím a dodávateľ motorov. Ale keď je v hre jazdec, to je nakoniec vždy len človek.
Takže ak si napr. Sainz myslel, že pre Ferrari odviedol toľko a je tak dobrý, tak v podstate musí robiť Ferrari všetko čo sa dá, aby ho predĺžilo a až keď on sa rozhodne odísť je to OK, všetko ostatné je podraz…no tak si o tom môžeme myslieť čo len chceme (ono aj ja osobne si myslím), ale nedá sa ignorovať rovnako objektívny fakt ako to on cíti. Alebo napr. jeho fanúšikovia.
Mal som napr. aj ja manažérsky takú skúsenosť s jedným dlhoročným zamestnancom, ktorému praskli nervy (imho dosť neprávom, ale tak stalo sa) a de iure dal výpoveď ale de facto napr. chcel aby sme sa správali ako keby sme ho mi vyhodili. Včítane napr. odstupného. Lebo to asi vnútorne tak cítil a asi ešte aj teraz keby ste sa ho opýtali, tak by si možno ani vecne nepamätal, že to on prišiel s výpoveďou. Isto mohol som drsne trvať na tom, že veď predsa Ty si prišiel s tým, že končíš. Ale on to jednoducho tak nebral hocako to nebolo vecné a dosť iracionálne. Nakoniec sme sa na nejakom odstupnom dohodli, lebo naozaj vo firme odviedol veľa. Prišlo mi navzdory tomu jednoducho neľudské trvať na tom, že formálne nemá na nič právo. Bez ohľadu na to, že jeho odchod beriem za jednoducho prehnaný. A také tie “pozri čo ma nútiš robiť” dosť neznášam. Ale pre mnoho ľudí je to prirodzená súčasť ich prežívania a tak ako o svete uvažujú, hoc si to úplne neuvedomujú.
Alebo hypotetický príklad z F1 - predstavme si, že by zrazu Max chcel odísť z Red Bullu, hoci by formálne úplne neboli naplnené podmienky v zmluve kedy môže. A Horner by povedal, že nie, nech jazdí. Asi by sme všetci cítili, že teda právne OK, ale či je to po tom všetkom čo pre RB Max urobil úplne vhodný power-move…to by bolo na dlhšiu debatu.
A nie je to tak, že by to zase nemalo slušný precedens, akurát máme 20 rokov potom čo Button chcel nasilu odísť z BAR do Williamsu a zatrhli mu to. Musel jazdiť kde nechcel, už iná história je, že asi už v roku 2006, nehovoriac potom, bol asi rád, že to tak dopadlo.
Napr. s Alonsom a jeho odchodom z Ferrari to bolo tiež všeljako čo sa týka stavu kontraktu. A tam je tiež na debatu či Ferrari odviedol až toľko - titul napr. nezískal, hoc ma to mrzí.
Takže záverom - záleží o čom sa bavíte. Čo to technicky je a ako by sa o tom dalo baviť napr. na súde? Alebo ako to vyzerá, ako to zúčastnení cítia - ako to budú neskôr interpretovať, či budú mať “grudge”, akú traumu alebo spokojnosť si z toho ponesú?
Lebo podľa mňa jední riešite jedno, druhí druhé a to potom ťažko, lebo tie veci môžu súvisieť úzko, ale nemusia vôbec. Hlavne keď sa jedná o ľudí.