Také slová v padoku F1 nezaznejú veľmi často. Šéfovia tímov väčšinou uisťujú verejnosť, že svojim inžinierom maximálne dôverujú, no to nie je prípad Franza Tosta, ktorý v AlphaTauri velí skutočne tvrdou rukou. Šéf talianskej stajne je taký sklamaný z monopostu AT04, že v piatok verejne deklaroval nedôveru vlastnému technickému oddeleniu.
Možná se mi to zdá, ale letos mi připadá polovina týmů úplně zmatená. Ne, že potřebují ještě něco dozkoušet a doladit, ale že jsou překvapení, co se jim v tom autě děje.
Rozpočtový strop platil už vloni a přinejmenším Ferrari postavilo dobré auto. Co s ním s roční zkušeností udělali nechápu, snad se zlepší. U Mercedesu mě napadá ta údajná Einsteinova definice šílenství - šílenství je dělat stále stejné věci a očekávat jiné výsledky. K tomu McLaren, který postavil auto, u kterého předem věděl, že za nic nestojí, a teď tady ti… I když AT nestojí za nic od loňska, uvidíme, co s nimi vůbec bude.
Začínám mít silný pocit, že je problém prostě v tom, že mimo Neweyho ve skutečnosti nikdo doopravdy nepochopil, jak auta s ground efect mají optimálně fungovat a navrhují dost metodou pokus-omyl.
Ferrari se loni sice trefilo do hodně rychlého konceptu (na začátku sezóny asi nejlepší), ale to skákání bylo šílené, byl spíš zázrak, že to bylo tak rychlé. A když se postupně začalo hýbat pravidly, tak šli dost dolů.
Mercedes to loni nezvládl, zjevně si mysleli, že chápou problém a tak s odpuštěním dost trapným způsobem vybrečeli úpravu pravidel, ale nyní se ukazuje, že to nejspíš tak moc nechápali a nakonec je to spíš poškodilo. Pro někoho “karma”, ale ryze fakticky je to spíš zase ukázka toho, že to moc nechápou a špatně vyhodnotili situaci.
A takhle lze pokračovat i u dalších týmů… Tipuji, že od další sezóny se to dost srovná a postupně koncept všichni zvládnou, ale letos to zkrátka ještě nenastalo a pořád převládá režim “pokus/omyl”.
Zdá se, že RB Racingu končí časy kdy se mu dostávalo vše na co si vzpoměli.
Možná by se nic nezměnilo kdyby zůstalo pouze u týmů RB a AT, ale po rozhodnutí výstavby vlastní motorárny Red Bull Powertrains si nejspíše ukousli příliš velké sousto a proto budou muset nějakou část vyplivnout.