Rok 2026 mal byť pre pôsobenie Aston Martinu vo Formule 1 prelomový. Zatiaľ však všetko nasvedčuje tomu, že to bude prechádzka hotovým peklom. Napriek obrovským investíciám Lawrenca Strolla je tím v katastrofálnej forme a vytúžené víťazstvá s útokom na majstrovský titul sú v nedohľadne. Bernie Ecclestone preto súcití s kanadským miliardárom.
Je fascinujuce, ze akokolvek sa nam niekto moze zdat velky sef tak ma este nad sebou nejakeho dalsieho. Ked vidim pana Strolla tak si neviem predstavit, ze si ho niekto zavola na kobercek a tam ho spucuje. Jasne, takto to nefunguje a jeho investori maju iba vacsiu hlasovaciu silu v tomto konkretnom projekte. Dnes som sa s kamaratom bavil, u ktoreho principala by si som nechcel byt v zasadacke, ked zuri. U mna vysiel ako najstrasnejsi prave Stroll. Toho by som fakt nechcel nasr.t.
Na druhou stranu, co Ti takový sebehroznější šéf může udělat? Může řvát, jeho věc, a maximálně Tě může vyhodit. Pokud děláš dobře - jeho škoda. Tohle si uvědomit znamená obrovské osvobození .
A stejně mě to u takového zkušeného kšeftaře překvapilo. Takovej starej pes, a neví, co může řídit sám a co nechat odborníkům, aby přinejmenším nekazil investované peníze. Už jenom čtvrtý šéf týmu za pět let by byl výkon i na Ferrari .
Nic nezabíjí racionální uvažování více, než bezpracné vydělání velkého množství peněz…
Tohle je veliké moudro a kdo se ho nedrží, nebo nemá kolem sebe tu správnou sociální bublinu, jednou do toho najisto spadne, páč je přesvědčený že to nebyla náhoda.
Jako jo, ale zase bych úplně neřekla, že Lawrence Stroll přišel k majetku zcela bezpracně. Jasně, firmu převzal od otce, ale rozšířil ji myslím docela významně. Spíš je paličatý megaloman, který se na začátku vzhlédl v možnosti přeskočit kopírováním nezbytné porodní bolesti při zásadním rozšiřování týmu. Teď ten počáteční deficit nemůže dohnat a na začátek se vrátit nechce. K tomu přibral, při vší úctě, možná dalšího megalomana, který asi chtěl všem ukázat a místo toho, aby se držel při zemi při takovéhle zásadní změně + změně motoru k tomu vytvořil něco, co svět neviděl. Honda se přidala na poslední chvíli, spíš chvíli po dvanácté, a tady máme výsledek . Takhle mi to aspoň připadá.
Já mám jiné přirovnání, Ty jakožto pamětník možná budeš vědět. On mi připomíná bájného strýčka Vladimíra Menšíka jménem Klaudius Picmaus, který si vzal do hlavy, že sestrojí perpetum mobile. Tvrdohlavě postupoval podle vlastních (nevhodných) nápadů a nevzdával se té představy, že “jednou do toho nějak kopne nebo co, a už nikdo to volšový a višňový dříví nezastaví!” .
Tuhle scénku si bohužel nepamatuji. Možná proto, že jsem už ten správný pamětník, ale jak si pamatuji Menšíka, tak byl určitě ve svých ideálech určitě duchem náruživější, než Stroll.
Mimochodem teď mě napadlo, že Redbull tu investici do Jaguaru zhodnotil o cca 500 miliard procent, stal se nejúspěšnějším týmem F1 od svého vstupu a za čtyři dny i oficiální automobilkou. A to všechno pod jedním šéfem…
Procentuálně nejúspěšnější tým všech dob F1 je nepřekonatelně Brawn GP.
Z jednodolarového vstupního nákladu získal oba tituly a ještě ho prodal Mercedesu s neskutečným ziskem.
Neviem nakolko si mala moznost hovorit s mocnymi ludmi. Ti si roky kultivuju schopnost vyvolavat v ludoch des uz len samotnou existenciou. Pises sice racionalnu odpoved, ale tito ludia vedia pri stretnuti vytvorit iracionalne prostredie, kde ti vsetky tvoje argumenty a rozumne odpovede napadnu hned potom ako sa za tebou zavru dvere pri odchode a v momente, ked si konfrontovana si nahle uvedomis, ze cela tvoja pozornost sa sustredi na to, aby si udrzala zvierac (sval ovladajuci vyprazdnovanie) zovrety. A senor Stroll uz na prvy pohlad tuto schopnost ma.