Graham toho nakecal, ale je to jeho věc. Já se o zkracování závodů vyjádřil hned velmi negativně, takže žel pro mě, vše špatně.
Zase bych to nepodceňoval… Ten děs v prvních závodech sezóny byl sice příšerný, ale objektivně se dalo spočítat, že to je o pár chybějících procentech, ne o něčem obrovském. Už ty drobné změny v letošní sezóně jsou plusem a ten další posun na 2027 už by mohl stačit pro naprostou většinu okruhů. Změna pro 2028 by pak mohla vyhovovat už úplně všude.
Ona je mylná představa, že třeba v Suzuce chybělo energie nějaké obrovské procento, právě že k té až trapné potřebě superclippingu stačil rozdíl pár procent… Prostě je ten zlom mezi vyváženou jednotkou a “téměř parodií” velmi ostrý a i poměrně malá změna poměru může pomoci.
Myslím že TheRace měli nějaké výpočty a aby to bylo ok, chce to myslím 65:35. No teď šudlit trochu procent při zkrácení závodů, zklamání.
Mohlo se to od 2028 udělat konstrukčně. To by, ale museli rozmrazit vývoj a Ferrari by přišlo o ADUO, takže radši zkrátíme závody a snížíme celkový výkon.
Nedá se brát jedno číslo, je to zásadně odlišné podle okruhu… Monako snese i 50:50, naopak třeba Monza může být na hraně i s 60:40. Těch 65:35 je podle mne nesmysl (anebo to brali podle toho nejhoršího možného). Navíc záleží i na těch výkonech rekuperace, což je jiný parametr.
Podle mně už těch 58:42 bude v pohodě minimálně pro 90% okruhů, což není špatné.
Ty bys furt rušil ADUO, ale jak to chceš mít sladěný s cost cpaem na vývoj motorů?
Po tom fiasku, co předvedla FIA s výpočtem Aduo, stejně Aduo v současné podobě nepřežije.
Proč fiasko? Měří se výkon. A snad se to měřilo všem stejně.
RedBull přišel s 20kg nadváhou, tak museli vytočit motor, aby se Max neurazil a neodešel.
Ve finále fajn. Sice to bude pomalejší, ale zase budeme mít plný knedlík. ![]()
![]()
Všichni spokojeni.
ale F2 ma silnejsi spalovak ako F1. to my nevyslo, to je na wiki.
Ja som si to preratal a viem, ze 3:2 pomer stacit nebude. Vykon brzd F1 je okolo 3500kW a pri 100% ucinnosti vedia zrekuperovat iba 10% kinetickej energie. Jediny sposob ako zozbierat pri brzdeni viac energie je natiahnut brzdnu drahu. To sa da drastickym znizenim ucinnosti brzd, alebo ako to robia teraz - 200m pred zakrutou daju nohu z plynu a zacnu recharge.
Cim vacsi kers tym vacsi bude tento efekt. zo 46% na 40% je lepsie ako nic, ale stale to nie je ani zdaleka to co treba.
Viděl jsem včera. Je tam něco jiného kromě těch ploutví, které už dávno mají všechny týmy?
Jediný způsob je vrátit mguh a můžeme jezdit 50:50 ![]()
a máš to ![]()
MGU-H prispela 3-5MJ / kolo. takze nie. Treba 4:1 alebo viac.
No to hovori samo za seba. urcite je to perfektna metoda ako to zmerali. Asi zavolali Wolffovi.
Nikomu nevolali, Toto tam dobrovolně a rád vyslal své měřící experty ![]()
Vyšlo to špatně, takže se musí posunout desetinná čárka? ![]()
A kolik chybí teď energie?