Sulajem chce nariadiť diétu, do roku 2031 by mali autá schudnúť 150 kíl | Magazín F1 - F1online.sk

Prezident FIA Mohamed bin Sulajem má pre ďalšiu éru pravidiel pripravené veľké plány. Okrem návratu osemvalcových motorov chce monoposty Formuly 1 výrazne zmenšiť a odľahčiť. Hmotnosťou by sme sa mali vrátiť o približne pätnásť rokov do minulosti.

Toto je sprievodná diskusia k pôvodnej téme na https://f1online.sk/clanky/235821/sulajem-chce-nariadit-dietu-do-roku-2031-by-mali-auta-schudnut-150-kil

no ved vyhodte elektromotor, bateriu a vsetko okolo dobijania a mozno 150 schudne hned.. A na paliva sa uz konecne vybodnite, formula zozerie za zavod janeviem 120 litrov, co je uplne zanedbatelne k tomu, kolko minie benzenu tych 300k divakov, co na zavod pride autami.. Nebudte pokrytci, ze ako F1 setri prirodu, lebo hned len tie kamiony/lietadla, co to vsetko prenasaju hore dole po svete minu o vela radov viac. Normalne nech ma kazdy zmluvu s nejakou znackou a tankujte bezny benzen ako my.

1 lajk

bla bla bla, populisticke zvasty. Bol tam, ked sa riesila tato generacia aut a vidime co za obludy divaci a piloti dostali… Co chce urobit inak aby s ato vyvinulo inym smerom?

Kym sa nezbavia automobiliek, moze snivat

2 lajkov

Skvela sprava, konecne nieco pozitivne od FIA.

bateria a mgu-k sice vazi 50kg, ak nebudu zvysovat energeticku velkost tak kazdym rokom bude ta baterka lahsia kedze tam vyvoj ide dopredu. no ale o kolko menej sa dnes tankuje oproti roku 2013? vtedy sa tankovalo kludne az 160kg benzinu, dnes 70kg + 50kg tak to je stale o 40kg na starte lahsie ako by to bolo s v8 atmosferov. v6 turbo je ± rovnako tazky ako v8atmosfera

ja tomu velmi neverim, ze sa vratia k atmosfere a malemu kersu

ak chce znizovat vahu tak nech zmensia terajsi motor v6 1,6l na v4 1l, ten v pohode zvladne tych 400kw a bude lahsi :slight_smile:

a hlavne nech zmensia tie auta na uroven aut z rokov okolo 2000, nech povyhadzuju 70% senzorov a hned budu auta lahsie :slight_smile: potom budu moct zmensit tie obrie gumy a znovu klesne vaha :slight_smile:

Ropa raz dojde uplne..

Fantasymagory teorie ze vyhodit elektriku uplne niesu na mieste. Je rok 2026 a oni riesia navrat k V8, prakticky prec cela elektrika? Po tom, co od 2010 tu bol KERS aneviem co vsetko? Zmysel to ma aky, davat to na 10%? Ani 50% nieje cesta, ale 10%? Za 5 rokov moze byt situacia v auto priemysle uplne ina.

Cina, najludnatejsia krajina mala na Skody SUV vypredaje aka 50% na spalovacie motory, kazdy tam kupuje len elektrinu a to si o cine vravime ze to co vedia naj je znecistovat..

ALebo potom z F1 urobime spomienku na spalovaky? Ze vo svete bude v 2035 vladnut viacmenej elektrika, a f1 pojde na 90% spalovaka? Trapne.. kvoli par pretekom ktore sa nepacili komu? lowcost plebsu? kedze ti co si platia tazke love za listky to ani nepostrehli..

A ano, pilotom co utreli pysky a z boja o podia sa presunuli na boj o body. Ha ha ha.

Aj zavedenie 50-50 bolo unahlene a nevyvazene, ale aj toto vyzera ako totalne nepremyslena utopia, a skakanie zuplne lava do uplne prava… Im tam hore uplne drbe.

Ano, F1 je ±22 pretekov raz rocne, ale, f1 ma byt ukazka toho, co automobilky vedia a davaju do normalnych aut. Ano, Ferrari si odmyslime lebo tuto stranku cita max. jednociferny pocet ludi, co su schopni si kupit nove cestne Ferrari. Formula nema robit uplny opak toho, co mame vo svete, ale presne naopak. Ako ano, prakticky sa to nikdy neudialo, KERS bol marketingova ■■■… sklapacie kridlo ma myslim par sportiakov, ale takto brutalne menit pravidla motorov, toho, ci tam bude alebo nebude elektrrika je totalne mimo. Normalne, niekto vstane abez akojkolvek debaty ide menit vsetko zauzivane. A hlavne, proti komplet “svetovemu” prudu.

samozrejme, ze je to na mieste. Preteky s EV su naprd. staci si pozriet preteky FE. Koho to bavi moze to sledovat, Do 5 rokov bude FE vykonovo nad F1, ale koli rekuperacii su to uplne ine preteky. Teraz mame ochutnavku aj v F1. Za mna je to naprd a chcem ciste spalovaky bez rekuperacie.

Je úchylné vozit v závodním voze 200 kilo ekologických katastrof navíc jen proto, že si tak automobilky přejí.
Vždyť je to stejná hovadina, jako by chtěly automobilky po maratoncích, aby po celou dobu závodu nosili na zádech motor.

jerry from tom and jerry is running away from a cat and says bro what ?

to co chces ty, je pre vyrobcov irelevantne…

ty nelejes do toho stovky milionov, ako oni :slight_smile:
btw, keby si sefko nejakej tej automobilky, robis to iste.,..

tu nejde o nejakeho f1 fans alebo maxa, co plachti na rovinke a zrazu je problem lebo nevyhrava :slight_smile: tu nejde ani o tie miliony, ktore leju do F1.. tu ide o miliardy a ich PR prestiz, ze proste realne musia tlacit do baterii a elektrickeho pohonu. svet je inde, nez si ty myslis, a akekolvek “my sa toho bojime, baterie nie”, by akakolvek automobilka keby od toho cuvne pocitila v miliardovych skodach ktore by ich akcie utrpeli. nie ze clovek si nekupi auto lebo ten a ten vyrobca sa zlakol bateriek v f1… snad chapes suvis, a detailne ti ho pisat nemusim..

aj preto sa vsetci par rokov dozadu zhodli na 50:50, a nikto necuvol.

A bohuzial, vyrobca motorov je ovela vyssie v nejakej hierarchii ako chcenie timov, pilotov a nebodaj fanusikov, ktori ten dopad vzadu ani len netusia.

zaviest hned 50-50 bola chyba, ale ist na 90-10 je dalsia chyba. bohuzial, bez elektra sa svet dalsich 10-20 rokov nezaobide,

vsetci, co kupili elektroauto, alebo aj f1 timy su teraz v podstate viacmenej testeri celej tej EV mobility… bez toho, by sa to nezaviedlo plnohodnotne nikdy, lebo z 0 na 100 by sa nikdy EV nezacal predavat na 100% odbytu…

a trepat tu 2 na 3 o spalovakoch, je rok 2026, spalovaky su v podstate na konci svojho cyklu, a sice ich EU este povolila, po 2040 spalovaky skoncia nadobro, a bude s tym musiet kazdy zmierit.

a f1 chce v roku 2031 otocit a ist vlastne sama proti sebe a vsetkym technologickym vychytavkam…
podla tohto v 2045, ked budu uz len EV predavane, f1 bude mat spalovak.. topka :smiley:

ano, a presne to je dovod preco treba automobilky od rozhodovania odstrihnut.

nie, nie je, bud chces vytrfvalostne preteky hybridov, alebo jazdu caz zakruty na hrane.

cela F1 bude na konci cyklu ked sa kompetentni nezobudia. Je cas opustit vlhky sen, ze bude nejaky technologicky predvoj. technologie idu uplne inym smerom a ten smer je nekompatibilny s motorsportom.

ano, bude. u FIA ma monopoly na EV single seater seriu Formula E. Je to tusim do 2048 a maju nejaku opciu.

F1 ma jedinu sancu, ze si vybuduje znacku na retro. BTW superporty - specialne tie do zbierky budu este dlho V12. Ono EV sa tazko skladuje v garazi. F1 by mala ist rovnakou cestou, pretoze niekto iny pojde.

hej? automobilky sa Ti na celu f1 vyseru, ked ich odstrihnes.. a kto tam ostane? ferrari? a kolko timov ostane? 2-3? cize nova seria? gratulujem, toto sme tu uz pred 2010 mali a vieme ako to dopadlo…

kazdy ustupil a aj FIA pocuvala timy atd.

• ad vlhky sen? ano, formula nieje predvoj nicoho noveho, ALE, automobilky si nedovolia to povedat nahlas, vzdy sa budu v PR bit, ze toto zaviedeli / ukazali ako prve.. Aj medak ked vyhra titul, budes to citat v kazdej reklame na ich nove auto,

to je to najlepsie co by sa mohlo stat.

Ostane presne 12 timov a bude natresk.

Inak mozes mi povedat, ze co take atraktivne vidis na automobilkach v F1? Za ten cas co to pozeram som (s vynimkou Ferrari) videl vyhravat iba Renault a Mercedes.

Keby zaviedli standardny V10 tak co by sa stalo? Mali by sme 6-7 spickovych stajni. Odisli by tak mozno Audi a nechybalo by nikomu.

nic atraktivne na nich nevidim, okrem ich PENAZI :slight_smile:
toto vso..

ano, uz davno sme mohli mat pre vsetkych jeden motor, napr Ferrari, a zvysok by si vsetci robili sami… no a teraz, kolko timov by do toho islo? :slight_smile:

to mame ako olympiadu a f1 - rovnake auto pre vsetkych… sponzori by nedovolili takemu maxovi aby siel jazdit s rovnakymi autami, lebo lahko by to skoncilo takou blamazou, ze by zrazu svet zistil ze ho porazil pilot z Caddilacu..

presne preto tam nebudeme mat 1 motor, a 1 dodavatela motorov..

sice to znie pekne, ale nic take sa neudeje..

tym par vyrobcom financne a PR svetom velmi vyhovuje tam byt.

A preco som dal ako dodavatela pre vsetkych ferrari? lebo, keby ferrari nemalo svoj motor, tak tam nejazdi.. tak co, zalozime si druhu seriu, a ostane nam 5+6timov, s tym ze tych 6 by jazdilo na tratiach ktore su uplne mimo f1 sveta lebo tie co maju zmluvu s f1 by im nedali pravo organizovat velku cenu :smiley:

–je rok 2026, zabudnime na V10 a preberme sa zo sna… trend urcuje elektro, staci si pozriet predaje aut vo svete, fakt necakajme zae kralovna moto sa vrati ku V10 bez elektro.

toto nie je argument ale hejt.

dookola opakujes to co som povedal v prvom rade.

preco by mal byt jeden dodavatel? Kludne nech si kazdy vyrobi vlastny standardny motor. 95% veci rovnakych.

Ja si myslim, ze to aj tak dopadne kedze tento experiment s hybridmi nefunguje a fungovat nebude. F1 riskuje, ze sa niekto iny chyti myslienky.

Opakujes sa. V F1 bude od 2030 V10 (ak nie skor). Poznac si moje slova.